Vegan snert
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Wintergerecht |
---|---|
Voor: | 3 tot 4 personen |
Nu het weer kouder is heb ik opeens zin in erwtensoep. Dit recept smaakt heerlijk ouderwets, maar dan helemaal vegan. In een handomdraai kun je een flinke pan vol maken waar je vervolgens meerdere dagen van kunt eten.
Als ik op kantoor ben warm ik de soep even op in onze magnetron, maar als ze die op jouw werk niet hebben, kun je de soep ook 's ochtends thuis opwarmen en hem warmhouden in een thermosfles die je even hebt voorgespoeld met heet water. Je collega's zullen jaloers zijn. De soep is natuurlijk ook lekker als avondmaaltijd.
Door de groente heeft deze erwtensoep eigenlijk al zo veel smaak dat je de rookworst niet mist, maar een beetje (zelfgemaakte) plantaardige worst maakt het helemaal af. De soep op de foto is gemaakt met onze seitanworstjes. Ik vind het lekker als de erwtensoep zo dik is dat je lepel er rechtop in kan blijven staan, maar als je liever een dunnere soep hebt kun je wat extra bouillon toevoegen.
UPDATE: tegenwoordig doe ik vaak een scheutje sojasaus en liquid smoke door de soep voor een extra hartig en rokerig smaakje.
Ingrediƫnten
- 250 g spliterwten
- 1 liter groente- of kruidenbouillon
- 1 laurierblad
- 1 grote winterwortel, in blokjes of schijfjes
- 1 prei, in ringen
- 1/4 selderijknol of 3 stengels bleekselderij, in stukjes
- 200 gram plantaardige (rook)worstjes, in schijfjes
- 1 eetlepel sojasaus (optioneel)
- 1 theelepel liquid smoke (optioneel)
Bereiding
Breng de bouillon en spliterwten in een pan aan de kook, laat zachtjes pruttelen en roer af en toe door. Kook de soep ongeveer 45 minuten, tot de erwten uit elkaar beginnen te vallen.
Snijd ondertussen de groente in stukjes. Voeg na 45 minuten de groente toe aan de soep. Laat nog ongeveer 20 minuten koken, totdat de groente gaar is en de erwten uit elkaar gevallen zijn. Laat de laatste vijf minuten ook de schijfjes worst meekoken in de soep.
Breng de soep eventueel op smaak de sojasaus en liquid smoke. Je kunt ook nog wat peper en zout toevoegen. Haal de pan van het vuur en laat de soep nog even staan om in te dikken en de smaken te laten ontwikkelen. Lekker met een sneetje (rogge)brood.
10 Reacties
Schrijf een reactie