Pittige tempeh met gestoomde boerenkool
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Koolhydraatarm, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Vleesvervanger |
---|---|
Voor: | 2 personen |
Deze tempeh kun je supersnel klaarmaken en het is heel veelzijdig. Hier serveer ik het met gestoomde boerenkool en jonge kapucijners, maar je kunt er natuurlijk ook andere groentes bij eten, of het in een pitabroodje of wrap verwerken.
Ik was nooit zo'n fan van boerenkool, maar de laatste tijd ben ik er lekker mee aan het experimenteren. Het is zo'n gezonde groente, die wilde ik graag leren eten. Nou, dat is gelukt! Boerenkool wordt lekker mals en sappig als je het stoomt, een heel andere textuur dan je gewend bent van de stamppot.
Ingrediënten
Voor de tempeh
- 200 gram tempeh, in stukjes gescheurd (in reepjes snijden kan ook)
- 4 tenen knoflook
- 1 à 2 eetlepels hete chilisaus (tabasco, chipotle of sriracha)
- 1 blikje tomatenpuree
- 100-150 ml water of plantaardige bouillon
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel liquid smoke of gerookte paprikapoeder (optioneel)
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- klein beetje zoetmiddel (optioneel)
- zout naar smaak
Voor de groente
- 200 gram boerenkool
- 200 gram (1 potje) jonge kapucijners (linzen, ogenboontjes of zwarte bonen kan ook)
Bereiding
Maak de tempeh
Verhit op middelhoog vuur een scheutje olie in een diepe pan en bak de tempeh even aan totdat hij goudbruin begint te worden. Doe de knoflook, chilisaus en tomatenpuree erbij en laat die een minuut of twee meebakken tot de tomatenpuree niet meer zuur is.
Voeg water, oregano, liquid smoke en peper toe en breng het geheel aan de kook. Laat 5 à 10 minuten zachtjes sudderen tot het vocht is ingekookt tot een sausje. Voeg eventueel wat extra vocht toe als het teveel is ingekookt. Breng eventueel op smaak met een klein beetje zoetmiddel en zout.
Voor de groente
Stoom ondertussen de boerenkool. Breng een laagje water aan de kook in een pan, hang de boerenkool met de kapucijners in een stoommandje erboven (een zeef, vergiet of pastainzet werkt ook) en dek af met een deksel. Laat ongeveer 5 minuten stomen tot de kapucijners warm zijn en de boerenkool gaar en mals is geworden.
Verdeel het boerenkool-kapucijner mengsel over twee borden en serveer de tempeh erbovenop.
15 Reacties
Leuk Willeke. Tempeh is bijna overal lekker bij vind ik. Je kunt zo veel verschillende kanten op met de marinade.
@Sarah, de boerenkool houdt wel een beetje textuur, maar hij wordt veel zachter. Voor de zekerheid kun je de kool een minuutje of twee extra stomen als je wilt.
Schrijf een reactie