Frans cashewkaasje
30 January 2013 onder
Kenmerken: | Favorieten, Feestdagen, Fermentatie, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 0 minuten, totaal 20 minuten |
Voor: | één rond kaasje |
Als je graag zelf veganistische kaasvervangers maakt, kan ik je het boek Artisan Vegan Cheese van Miyoko Schinner van harte aanraden. Het bijzondere van de recepten in dit boek is dat je veel van de kazen moet laten rijpen met behulp van melkzuurbacteriën, net zoals dat bij kaas van dierenmelk gebeurt. Hierdoor krijgen ze een heel authentieke en overtuigende kaassmaak.
Dit notenkaasje lijkt qua smaak een beetje op Brie of Camembert. De textuur is ietsje steviger dan die van de gemiddelde Franse kaas, maar wel lekker romig. Wij eten deze kaas graag op een toastje of als onderdeel van een kaasplankje, maar hij is denk ik ook lekker in een salade. Ik wil hem ook nog een keer in een ovenschotel proberen, maar ik ben bang dat hij dan misschien te veel smelt.
Het recept stelt je geduld flink op de proef, want het duurt meerdere dagen voordat het klaar is. Je moet eerst rejuvelac maken (een drank op basis van graan met melkzuurbacteriën) die je daarna gebruikt om de gepureerde noten te laten fermenteren. Laat je niet afschrikken door het lange recept, want je hoeft eigenlijk maar heel kort actief mee bezig te zijn.
Edit: Ik heb ontdekt dat je deze kaas ook prima met sojayoghurt kun maken in plaats van rejuvelac. Hierdoor wordt het recept veel sneller en makkelijker! Zie hieronder voor de aangepaste instructies. Neem een neutraal smakende yoghurt zoals Alpro Mild&Creamy, Provamel naturel of Sojade naturel.
Je moet voor dit recept zelf de ingrediënten laten fermenteren. De eerste keer dat je zoiets doet is het waarschijnlijk een beetje spannend en denk je misschien dat je jezelf een voedselvergiftiging zult bezorgen, maar eigenlijk valt het reuze mee. Zolang het fermentatieproduct een lekker frisse gist-achtige geur heeft en niet vies smaakt weet je dat je je geen zorgen hoeft te maken.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok
Voor de rejuvelac (optioneel)
- 1/4 kop hele graankorrels, liefst quinoa (andere granen kan ook)
- 2 koppen (1/2 liter) water
Voor de cashewkaas
- 1 flinke kop (140-150 gram) cashewnoten
- 2 eetlepels tot 1/3 kop rejuvelac (of 1 eetlepel sojayoghurt + 1/3 kop water)
- 1/4 theelepel zout (liefst zonder jodium)
- 1/3 à 1/2 kop geraffineerde/geurloze kokosolie, gesmolten
- 1 eetlepel edelgist vlokken
- 1 eetlepel gemengde gedroogde kruiden en versgemalen peper
101 Reacties
Hoi Jose,
Leuk dat je dit recept wilt maken! Ik zal proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden... Om rejuvelac te maken heb je intacte graankorrels nodig. Bij gierst is meestal het buitenste laagje van de korrel eraf geslepen om hem eetbaar te maken. Daardoor is hij dus niet meer geschikt voor rejuvelac. Probeer het nog eens met een ander soort graan waarvan de korrels wel nog helemaal heel zijn. Verschillende mensen, inclusief ikzelf hebben hele goede ervaringen met quinoa. Dit fermenteert bijzonder snel en betrouwbaar.
Er zijn op internet verschillende recepten te vinden voor rejuvelac. Bij sommige moet je de graankorrels eerst laten kiemen, bij andere niet. Ik ga voor de makkelijke weg, en kiem mijn graan niet. Ik week het graan voor, spoel het af en zet het dan onder water zodat het gaat fermenteren en rejuvelac vormt. Ik heb zelf dus alleen ervaring met quinoa. Dit fermenteert altijd prima, ook als het niet eerst gekiemd is. Als je het graan wel wilt laten kiemen moet je het geweekte graan niet onder water zetten, maar op een donkere plaats wegzetten en één a twee keer per dag afspoelen met een zeef.
Weet je zeker dat jouw natuurwinkel geen ongebrande cashewnoten verkoopt? Als ze ze niet hebben, kunnen ze het wel voor je bestellen misschien? Ik heb gelezen dat je inderdaad ook cashewkaas kunt maken van cashewpasta. Je moet dan denk ik ongeveer 130 gram pasta gebruiken in plaats van één kop cashewnoten. Meng de pasta en de andere ingrediënten wel met een blender of mixer. Als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag. Succes!
Het is niet uitgesloten dat de gierst die jij hebt gekocht nog wel kan spruiten, maar blijkbaar gaat het in ieder geval niet makkelijk. Gierst is lekker als je het kookt met bijvoorbeeld Mexicaanse of Marrokaanse kruiden erdoor. Je kunt het dan gewoon als bijgerecht serveren, maar je zou er bijvoorbeeld ook paprika's of andere groente mee kunnen vullen en die dan nog even in de oven laten garen. Of je kunt er een soort pilav van maken door wat groente mee te laten koken met de gekruide gierst.
De quinoa die overblijft nadat je rejuvelac hebt gemaakt is inderdaad nog eetbaar, maar ik vind het niet lekker om los te eten. Je zou het bijvoorbeeld kunnen verwerken in muffins, brood of vegaburgers.
Kokosolie is anders dan de meeste andere plantaardige oliën, omdat het hard is bij temperaturen onder de 22 graden. De kokosolie in dit recept zorgt er voor dat de kaas stevig wordt als je hem laat afkoelen. Dit is eigenlijk net als bij dierlijke kaas, die is ook stevig vanwege de verzadigde vetten die erin zitten, en smelt als de kaas wordt verwarmd.
Er zijn ook andere manieren om een notenkaas stevig te maken, bijvoorbeeld door hem te bakken of drogen en natuurlijk door het toevoegen van verdikkings- of geleermiddel zoals maizena, tapioca, agar of carrageen. De recepten zonder kokosolie die jij hebt gevonden gebruiken waarschijnlijk één of meerdere van deze technieken. De kaas krijgt dan iets andere eigenschappen qua textuur, smaak en smeltbaarheid (en caloriewaarde natuurlijk). Je hoeft je notenkaas ook niet per se stevig te maken, kaas-spread of saus is ook lekker. Ik zou zeggen, probeer het allemaal een keertje uit!
Schrijf een reactie