Groentenquiche
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 40 minuten, totaal 75 minuten |
Voor: | 3-4 personen |
Ik had beloofd om wat meer veganistische hartige taarten te posten, dus hier is er weer eentje! Dit is een echte groentenquiche, in de zin dat er veel groente in zit en weinig 'ei'. Ik ben nooit een grote fan geweest van quiches met veel ei, dus plantaardige quiches maak ik ook liever met relatief weinig eivervanger. De smaakmakers in dit recept lijken op het eerste gezicht misschien een beetje vreemd, maar samen geven ze de quiche een heel lekker hartige smaak.
Ik heb deze keer een bodem gemaakt van kant-en-klaar deeg voor hartige taart uit de vriezer. In plaats daarvan kun je ook zelf een bodem maken, of diepvries bladerdeeg met plantaardige margarine gebruiken. Let even op dat de margarine in kant-en-klaar deeg vaak vitamine D3 bevat (gemaakt uit schapenwolvet). Volledig veganistisch diepvriesdeeg zonder D3 is te koop bij biowinkels.
Ingrediënten
- 5 plakjes deeg voor hartige taart of bladerdeeg uit de diepvries
- 1 ui, gesnipperd
- 1 stronk broccoli, in kleine roosjes
- 1 wortel of 1 rode paprika, in kleine stukjes
- 1 groene paprika, in stukjes (optioneel)
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 250-350 g stevige tofu, uitgelekt
- 120 ml (1/2 kop) plantaardige kookroom of ongezoete plantaardige melk
- 4 eetlepels no-egg poeder (of maizena)
- 2 eetlepels edelgist vlokken
- 1 flinke theelepel tahin
- 1/2 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder (optioneel)
- 1/2 theelepel zout (gebruik eventueel zwart zout voor een ei-achtige smaak)
- 1/4 theelepel versgemalen peper
Bereiding
Laat het diepvriesdeeg op kamertemperatuur ontdooien. Verhit op hoog vuur een scheutje olie in een wok of grote koekenpan en roerbak de ui, broccoli en wortel tot de ui glazig is. Doe nu ook de paprika en knoflook erbij en laat het geheel nog wat langer bakken tot de wortel en broccoli beetgaar beginnen te worden.
Verkruimel de tofu in een kom tot hele fijne stukjes (dit gaat het beste met je handen). Doe de kookroom, no-egg, edelgist, tahin, kruiden en zout erbij en meng alles door elkaar. Doe nu het tofumengsel bij de groente en roer tot alles goed gemengd is.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van 24 cm doorsnee met het inmiddels ontdooide diepvriesdeeg. Vul de deegbodem met het groente-tofumengsel en druk de vulling goed aan zodat het een mooie stevige quiche wordt. Vouw de uitstekende randen van het deeg naar binnen over de vulling.
Zet de quiche in de oven en laat 40 minuten bakken tot de bovenkant goudbruin is. Laat de taart 5 minuutjes afkoelen, haal hem dan uit de springvorm en snijdt hem in stukken.
29 Reacties
Schrijf een reactie