Vega roti voor Hollanders
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Favorieten, Peulvruchten, Zomergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 40 minuten, koken 60 minuten, totaal 100 minuten |
Voor: | 4 personen |
Roti is zo ongeveer mijn meest favoriete soort afhaalvoedsel, wel vegetarisch en zonder ei graag! Deze week zaten er sperzieboontjes in onze groentetas, en ik kreeg inspiratie om zelf roti te maken. Vorig jaar heb ik dat ook wel eens geprobeerd, met zo'n maaltijdpakket in een doos. Dat was niet vies, maar het leek helemaal niet op echte Surinaamse roti en het was veel te zout. Die zakjes marinade en kruidenmix in zo'n pakket bestaan blijkbaar vooral uit zout en vulmiddel, dus ik besloot om daar geen geld meer aan uit te geven.
Het recept hieronder is ook niet helemaal autentiek Surinaams, maar wel veel smakelijker (en goedkoper) dan de roti uit een doos van Knorr of Albert Heijn. In plaats van kippenvlees en gekookte eieren gebruikte ik onze basis seitan en kikkererwten, maar je kunt natuurlijk ook een andere eiwitbron nemen, zoals kipstukjes van de Vegetarische Slager. Omdat ik deze keer graag volledig huisgemaakte roti wilde, heb ik ook de wraps zelf gemaakt, maar je kunt die natuurlijk ook lekker bij de toko halen, of als een echte Hollander tortillawraps uit de supermarkt gebruiken.
Ingrediënten
Voor de roti wraps
- 150 g gele spliterwten (ik gebruikte stiekem groene, nog van de snert deze winter)
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel gemalen komijnzaad
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 500 g zelfrijzend bakmeel (bloem of gebuild tarwemeel kan ook)
- 300 ml water
- 1 eetlepel olie
Voor de curry
- 2 eetlepels olie
- 1 ui, gesnipperd
- 300 g seitan, in hapklare stukjes gescheurd
- 5 tenen knoflook (fijngehakt)
- 5 theelepels masala kerriepoeder (liefst Surinaamse, maar andere kan ook)
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1/4 theelepel chilivlokken
- 500 g aardappels (geschild en in stukken van 2 cm gesneden)
- 400 g sperziebonen (of kousenband natuurlijk)
- 1 blik kikkererwten
- 2-3 tomaten, in blokjes
- 3 dl bouillon
Bereiding
Voorbereiding roti wraps
Doe de spliterwten in een klein pannetje en voeg water toe tot ze ongeveer een centimeter onder staan. Breng aan de kook en laat de erwten in 20 à 30 minuten droogkoken tot ze beetgaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Laat de erwten afkoelen en maal ze dan met de knoflook, komijn, zout en peper in de foodprocessor tot een min of meer gladde pasta. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het mengsel heel droog is, maar laat het niet soppig worden.
Maak ondertussen het deeg voor de wraps. Doe het meel, water en olie in een grote kom en kneed er in enkele minuten een stevig soepel deeg van. Verdeel het deeg in 8 à 10 balletjes en zet het weg in een afgedekte kom zodat het kan rusten.
Maak de curry
Verhit in een grote pan de olie en bak daarin de seitan en ui tot de ui glazig is. Voeg de knoflook en specerijen toe en laat ze een minuutje meebakken. Doe nu ook de overige ingrediënten erbij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat 40 minuten met het deksel op de pan sudderen tot de aardappelen gaar zijn. Roer de curry af en toe even door en voeg wat extra water toe als het droog dreigt te koken. Als de saus tegen het einde van de kooktijd te nat is kun je het nog even zonder deksel laten koken zodat het extra vocht verdampt.
Maak de roti wraps
Terwijl de curry staat te sudderen kun je de wraps afmaken. Neem een balletje deeg, druk het een beetje plat en maak er een holte in. Vul de holte met een flinke eetlepel gekruide erwtenpasta en vouw het balletje weer dicht. Let erop dat het deeg gelijkmatig rond de vulling verdeeld is, en er bij het vullen geen dunne plekken ontstaan. Leg het gevulde balletje op een bord en herhaal de handelingen voor de rest van het deeg. Let op dat je de gevulde balletjes NIET tegen elkaar aanlegt, want dan plakken ze aan elkaar vast en gaan ze scheuren als je ze los wilt halen (ja, dat heb ik uit eigen ervaring geleerd...)
Bestuif een schoon stukje aanrecht en je deegroller met bloem en rol de gevulde balletjes uit tot platte pannenkoeken van maximaal 2 mm dik. Hierbij scheurt het deeg soms een beetje open, zodat een deel van de vulling aan de buitenkant komt te zitten, maar dat is niet zo erg. Stapel de uitgerolde wraps op een bord MET bakpapier of folie ertussen, anders plakken ze aan elkaar en krijg je ze bijna niet meer los (wederom proefondervindelijk vastgesteld!)
Verhit op hoog vuur een scheutje olie in een grote koekenpan. Leg voorzichtig een uitgerolde wrap in de pan en bak 1 à 2 minuten, tot de onderkant donkerbruine vlekjes heeft. Draai de wrap om en bak nog 1 à 2 minuten tot ook deze kant gaar is. Herhaal dit met de rest van de deegballetjes. Stapel de gebakken wraps op een bord en bewaar tot de curry klaar is.
26 Reacties
Schrijf een reactie