Suikervrije ontbijtmuffins
Kenmerken: | Lekker voor kinderen, Suikervrij |
---|---|
Voor: | 15 à 18 muffins |
Deze muffins zijn ideaal als gezonde snack of lekker ontbijtje dat je makkelijk mee kunt nemen onderweg. Er zit geen andere suiker in dan fruitsuiker uit bananen en door de tarwekiemen en walnoten bevatten ze ook nog eens relatief veel eiwitten en gezonde vetten.
De muffins zijn heerlijk zacht en luchtig vanbinnen. Ze zijn niet zo zoet omdat ik bij het het ontbijt liever geen heel zoete dingen eet. Als jij wel een echte zoetekauw bent, kun je wat meer vloeibare stevia toevoegen, maximaal 1 theelepel. Pas op dat je er niet te veel door doet, want dan kan het zoetmiddel een bittere smaak geven. Proef dus even of het beslag zoet genoeg is en voeg dan pas meer zoetmiddel toe.
De muffins zijn het lekkerst als je bananen gebruik die goed rijp of zelfs overrijp en dus lekker zoet en 'bananig' zijn. Dit recept is een fijne manier om bananen te verwerken die zwart liggen te worden op je fruitschaal.
De muffins zijn in een goed afgesloten bakje maximaal een paar dagen houdbaar. Het is handig om ze in te vriezen en dan precies zo veel te ontdooien als je nodig hebt.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 1/2 kop volkoren of gebuild tarwemeel
- 1 kop tarwekiemen
- 1 kop hele walnoten, fijngemalen in de foodprocessor
- 3 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 2 grote (over)rijpe bananen
- 3/4 kop plantaardige melk
- 1/3 kop neutraal smakende olie
- 1/4 à 1/2 theelepel vloeibare stevia zoetmiddel
Bereiding
Vet 15 à 18 muffinvormpjes in (dit is niet nodig als je siliconen vormpjes gebruikt). Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en meng ze goed door elkaar. Prak in een kleinere kom de bananen fijn en roer de melk, olie en stevia erdoor. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en roer met een vork tot al het meel is opgenomen in het beslag.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het beslag over de ingevette muffinvormpjes. Bak de muffins 20 minuten tot ze stevig zijn en bovenop bruin beginnen te worden.
4 Reacties
Hoi Ingrid,
Leuk dat je dit recept gemaakt hebt!
Vanwege de banaan zullen deze muffins nooit heel koolhydraatarm zijn (twee banananen hebben samen al meer dan 50 gram kh), maar je kunt het meel denk ik inderdaad wel vervangen door koolhydraatarm meel. Als je het wilt proberen zou ik beginnen met 1/2 kop van elk tarwegluten, gemalen lijnzaad en sojameel in plaats van het gewone meel. Eventueel zou je ook (een deel van) de tarwekiemen kunnen vervangen door zemelen, want die bevatten minder kh dan de kiemen.
Heb je onze koolhydraatarme citroen-maanzaad muffins al gezien? http://vegetus.nl/citroen-maanzaad-muffins-koolhydraatarm/ Die zijn wel echt koolhydraatarm en ook makkelijk aan te passen met andere smaakjes.
Schrijf een reactie