Pizza Wilmersburger

16 June 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Voor: 2-3 personen
Pizza Wilmersburger kaas, veganistisch, vegetarisch, zonder melk

Pizza zonder kaas... Veel veganisten vinden dat geen probleem, maar David en ik hebben wel graag kazig laagje op onze pizza. Gelukkig zijn daar allerlei plantaardige oplossingen voor. Je kunt bijvoorbeeld cashew spread of cashew mozzarella op de pizza doen, of tofu ricotta (recept volgt later). Ook een beetje pesto (bijvoorbeeld de vegan basilicum pasta van Xenos) of een paar in plakjes gesneden olijven kunnen al veel bijdragen aan dat hartige effect wat pizza's zo lekker maakt.

Ik heb niet altijd zin om zelf pizzakaas te fabriceren, en dan is het wel fijn dat er ook allerlei kant-en-klare veganistische kazen verkrijgbaar zijn. De pizza op de foto is gemaakt met Wilmersburger pizzakaas van de Veggiedeli webwinkel, één van onze favorieten. Wilmersburger is relatief goedkoop (€11 per kilo) en smaakt ook nog eens beter veel andere 'kazen' die we tot nu toe hebben geprobeerd. De kaas laat zich goed invriezen, zodat de inhoud van een kilozak wel een jaar houdbaar is.

Ik heb voor deze pizza een zelfgemaakte bodem gebruikt, maar als je het jezelf extra makkelijk wilt maken, kun je ook een kant-en-klare bodem nemen. Bij AH zijn zowel het voorverpakte pizzadeeg en de afgebakken pizzabodems geheel plantaardig (allebei te vinden in de koeling).

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 1 zakje instant gist
  • 350 g bloem (vervang eventueel de helft door gebuild tarwemeel, voor wat extra voedingvezels)
  • snufje zout
  • 250 ml lauwwarm water
  • 2 eetlepels olijfolie

De vulling

  • een paar eetlepels tomatensaus (zelfgemaakt of uit een potje)
  • 1/3 bakje champignons, in plakjes
  • 1 kleine paprika, in reepjes
  • 1 kleine ui, in halve ringen
  • handje zwarte en/of groene olijven, in plakjes
  • eventueel wat versgemalen peper
  • 150 g plantaardige Wilmersburger pizzakaas

Bereiding

Meng de gist, bloem en zout in een grote kom. Voeg het water en de olijfolie toe en roer met een vork tot het water is opgenomen. Kneed het deeg 10 minuten, tot het een soepele massa is. Voeg eventueel wat extra bloem of water toe als het deeg te plakkerig of stijf is.

Vet een grote kom in met een scheutje olijfolie en rol de deegbal er even in, zodat die ook bedekt is met een laagje olie. Dek de kom af met folie of een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen tot het twee of drie keer zo groot is geworden. Op een warme plaats duurt dat 30 tot 60 minuten. Als je het deeg ver van tevoren maakt, bijvoorbeeld 's ochtends al, dan kun je het ook in de koelkast later rijzen. Terwijl het deeg rijst heb je tijd om de groente voor de vulling te snijden.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Knip een stuk bakpapier ter grootte van het ovenrooster en stort het gerezen deeg erop. Plet het deeg met je vingers en vorm het tot een rechthoekige pizza. Leg het papier met het deeg op het ovenrooster. Smeer de tomatensaus in een dun laagje over het deeg en verdeel de champignons, paprika, ui en olijven erover. Strooi er eventueel wat versgemalen peper over. Verdeel nu de pizzakaas over de groente. Schuif het rooster in de oven en bak 20 à 25 minuten tot de randen van de pizza goudbruin beginnen te worden.

6 Reacties

Mindy Friedlander-Schaper op 26-6-2012 - 3:24
Looks beautiful. What's the cheese based on?
Martine op 26-6-2012 - 6:21
The cheese is made from vegetable oils and starches with some flavorings and other additives: water, plantaardige olie (23%), aardappelzetmeel, stabilisator: gemodificeerd zetmeel, zout, het smelten van zouten: natriumpolyfosfaat, veganistisch aroma, conserveermiddel: sorbinezuur, kleurstof: beta-caroteen, lossingsmiddel aardappelzetmeel
Mindy op 27-6-2012 - 4:57
The oil part is probably what makes it so good.
Winona op 18-1-2013 - 22:15
Hey! Ik ben op zoek naar vegan kaas zonder suiker en toen vond ik dit, alleen geen flauw idee waar je het kan vinden hier in Nederland. Het liefst in de buurt van Den Haag... Weet jij daar meer van?? Alvast bedankt!
Martine op 18-1-2013 - 22:47
Als het goed is wordt het verkocht bij de Vegetarische Slager in Den Haag. Anders moet je het op internet bestellen. Succes!
Winona op 28-1-2013 - 11:07
ik heb hem idd gevonden bij de Vegetarische slager :) DAnk je wel voor het antwoorden.

Schrijf een reactie