Crêpes met kastanjemeel
Kenmerken: | Lekker voor kinderen, Snel klaar, Suikervrij, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 7 à 8 grote crêpes, lunch 2 personen |
Het kastanjemeel geeft deze crêpes een licht nootachtige zoete smaak en werkt tegelijkertijd als een ei-vervanger die ervoor zorgt dat je mooie dunne pannekoeken kunt maken die heel makkelijk om te draaien zijn. Omdat de crêpes zo dun zijn, zijn ze ook supersnel klaar. In een handomdraai kun je een hele stapel op tafel zetten. Leuk als luxe ontbijt, lunch of zelfs dessert!
Kastanjemeel is te koop bij de meeste biowinkels en bij sommige toko's en speciaalzaken. Het is vaak nogal prijzig, maar het is heel lekker en zeker de moeite waard om een keertje te proberen. Omdat de smaak vrij sterk is, kun je het heel goed mengen met een goedkopere meelsoort zoals het tarwemeel in dit recept, zonder dat de speciale noot-achtige smaak verloren gaat.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 kop tarwebloem of (gebuild) tarwemeel
- 1 kop kastanjemeel
- 1/2 theelepel zout
- 1 kop ongezoete plantaardige melk
- 1 kop water
- neutraal smakende olie of margarine om in te bakken
Bereiding
Meng het tarwemeel, kastanjemeel en zout in een kom. Doe de melk en het water erbij en roer het mengsel met een garde tot een dun, glad beslag zonder klontjes. Laat het beslag eventueel een minuutje of vijf rusten.
Verhit een scheutje olie of een klontje margarine in een grote anti-aanbak koekenpan op redelijk hoog vuur. Giet ongeveer een soeplepel beslag in de pan terwijl je die een beetje schuin houdt en rustig ronddraait, zodat het beslag in een dunne laag uitloopt over de bodem. Als de pannenkoek toch nog te dik is, doe dan de volgende keer iets minder beslag in de pan of verdun het beslag met een scheutje water.
Laat de crêpe ongeveer twee minuten bakken, tot de bovenkant mooi droog is en de onderkant bruin. Maak de crêpe voorzichtig los met een spatel en draai hem om. Bak nu ook de andere kan nog 2 minuten tot die ook bruin is. Schuif de gebakken crêpe op een (eventueel warmgehouden) bord, en verwerk de rest van het beslag op dezelfde manier.
Serveer de crêpes met poedersuiker, jam, (appel)stroop, vers fruit of een bolletje vanille- of kaneelijs.
10 Reacties
Hoi Carine,
Misschien kan het wel, maar ik denk dat de pannenkoeken dan misschien een beetje breekbaar en/of vochtig zullen worden omdat er geen gluten in zit. Je kunt het denk ik het beste zelf uitproberen met een kleine portie, bijvoorbeeld 2 eetlepels sojameel, 2 eetlepels kastanjemeel, 2 eetlepels melk en 2 eetlepels water. Daar kun je één pannenkoek van bakken, dus dan is het niet zo erg als het mislukt. Als het lukt hoor ik het graag!
Ik heb ook goede resultaten met pannenkoeken van kikkererwtenmeel. Die zijn ook een beetje breekbaar en dus moeilijk te keren, maar wel heel lekker.
Hoi David,
Welke kikkererwten pannenkoeken heb je gemaakt? Ik maak zelf af en toe pannenkoeken van 100% kikkererwtenmeel, en die zijn inderdaad een beetje breekbaar en dus moeilijk om te draaien. Als je een mix van kikkererwtenmeel en speltmeel wilt gebruiken zou ik denk ik 1/3 kop kikkererwtenmeel, 1 2/3 kop speltmeel, 1 kop melk en ongeveer 1 1/2 kop water doen. Water geleidelijk toevoegen tot je een mooi dun beslag krijgt. De kastanjemeel pannenkoeken hierboven moet je ook zeker met speltmeel kunnen maken
Bakpoeder of bicarbonaat gebruik ik alleen in dikke (Amerikaanse) pannenkoeken, in dunne pannenkoeken is het niet nodig en kan het er zelfs minder mooie pannenkoeken geven als je te veel gebruikt. Denk eraan dat één theelepel bicarbonaat (in combinatie met een zuur ingrediënt) gelijk is aan 2 à 3 theelepels bakpoeder. Een theelepel bicarbonaat is dus echt véél.
Algemene tips voor goede pannenkoeken:
Neem een goede anti-aanbakpan met een dikke bodem, een goed ingebrande gietijzeren pan of gebruik een ruime hoeveelheid olie/margarine om te voorkomen dat de pannenkoeken aan de pan kleven. Doe indien nodig voor iedere pannenkoek een beetje nieuwe olie/margarine in de pan.
Neem de tijd en laat de pan goed heet worden voor je het beslag erin doet. Goed voorverwarmen duurt langer dan je verwacht. Als je denkt dat de pan goed voorgewarmd is, kun je rustig nog even wachten om hem nog beter op temperatuur te laten komen, dan weet je zeker dat het goed is. Ik bak pannenkoeken altijd op behoorlijk hoog vuur.
Doe niet te veel beslag in de pan, ongeveer een derde tot de helft van de bodem moet bedekt zijn, en dan kun je daarna het beslag laten uitlopen om de rest van de bodem te bedekken. Zo krijg je een mooie dunne pannenkoek die snel gaar is.
Draai de pannenkoek niet te vroeg om. Pannenkoeken zonder ei doen er iets langer over om goed gaar te worden. Laat de pannenkoek in ieder geval met rust tot hij bovenop helemaal droog is en dan til met een spatel de rand op om te kijken of hij aan de onderkant al bruin is. Als de onderkant mooi goudbruin is kun je de pannenkoek indien nodig voorzichtig losmaken met de spatel en dan omdraaien om de andere kant te bakken.
Hopelijk lukt het met deze extra instructies wel om mooie pannenkoeken te bakken. Oefening baart kunst. Succes!
Schrijf een reactie