Curry met bloemkool en peren uit de oven
Kenmerken: | Favorieten, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Wintergerecht, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 60 minuten, totaal 70 minuten |
Voor: | 3-4 personen |
Deze curry maak je niet in een pan, maar in een schaal in de oven. Super simpel en handig als je er niet te veel naar om wilt hoeven kijken of het fornuis voor iets anders wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat je gasten te eten krijgt. Het recept is gebaseerd op een gerecht uit het boek The Complete Guide To Vegan Food Substitutions van Celine Steen en Joni Marie Newman.
De bloemkool wordt door het bakken in de oven licht geroosterd en krijgt daardoor een lekker smeuïge textuur zonder dat hij te zacht wordt. De zoete smaak van de warme peren combineert fantastisch met de hartige smaak van de kokosmelk en specerijen.
Serveer de curry met rijst of kruidige couscous. Als je de kikkererwten weglaat is dit gerecht geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Serveer het dan bijvoorbeeld met deze Tandoori tofu, die je tegelijkertijd in de oven kunt bakken.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel garam massala
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
- 1/2 theelepel gemberpoeder of geraspte gember
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1/2 theelepel zout
- 3 tenen knoflook, uitgeperst
- 200 ml kokosmelk (klein kartonnen pakje, of een half blik)
- 1 ui, gesnipperd
- 1 grote bloemkool, in roosjes
- 2 peren, geschild, ontpit en in parten gesneden
- 1 1/2 kop (1 blik) gekookte kikkererwten (optioneel)
- 1/2 kop geroosterde cashewnoten of amandelen (optioneel)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de olie, specerijen, knoflook en kokosmelk tot een saus. Doe de saus, ui, bloemkool, peren en eventueel de kikkerwten in een grote brede ovenschaal en schep een paar keer om zodat alle groente bedekt zijn met een laagje saus. Het lijkt misschien alsof de saus te droog is, maar de bloemkool laat tijdens het bakken veel vocht los, dus het is niet nodig om extra water toe te voegen.
Laat de curry 40 minuten garen in de oven, tot de bloemkool beetgaar is. Schep groente halverwege de baktijd een keer om. Zet de oven nu uit, maar houdt de deur dicht en laat de curry er nog 20 minuten in staan om na te garen. Serveer de curry in diepe borden en strooi er wat geroosterde cashewnoten of amandelen over.
10 Reacties
Schrijf een reactie