Nasi tofu scramble met pindasaus

11 June 2019 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 4-6 personen
Nasi tofu scramble vegan

Dit recept is een kruising tussen nasi en tofu scramble. Doordat je alles bij elkaar gooit in één grote koekenpan of wok, is het super makkelijk en snel klaar. De tofu in dit recept blijft zacht, een beetje zoals omeletreepjes in traditionele nasi. Doordat je het verkruimelt, neemt het makkelijk de smaakmakers op, dus je hoeft niet bang te zijn dat het saai smaakt.

Je kunt allerlei groentes gebruiken in dit recept. Ik maakte het tijdens onze budgetmaand heel simpel met wortel, ui en spitskool, maar taugé, paprika of paksoi zou bijvoorbeeld ook lekker zijn. Als je het jezelf makkelijk wilt maken is een zak voorgesneden nasigroente ook prima. Je kunt het ook nog verder aankleden met Indonesische bijgerechtjes zoals cassave kroepoek, atjar en gefrituurde uitjes.

Afhankelijk van of je grote eters hebt en hoeveel je erbij serveert maakt dit recept 4 tot 6 porties. Als je slim inkoopt kost het alles bij elkaar ongeveer 3 euro, dus 75 cent per persoon voor vier grote porties!

Nasi maken gaat het best met afgekoelde rijst, omdat dat wat steviger is. Als je de dag ervoor toevallig ook een rijstgerecht eet, kook dan een dubbele portie, zodat je de rijst alvast klaar hebt staan. Als je niet zo ver vooruit hebt gedacht, lukt het met vers gekookte rijst ook wel, maar bak de rijst dan zo kort mogelijk mee, want het wordt snel prut. Ik gebruik het liefst goedkope snelkook zilvervliesrijst voor dit recept. Dat zit qua smaak en textuur redelijk dicht bij witte rijst, maar bevat meer voedingsstoffen en vezels.

Voor de pindasaus

  • 8 eetlepels pindakaas
  • 150 ml water
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder of 1 teen knoflook, uitgeperst

Voor de nasi

  • 200 gram (snelkook) zilvervliesrijst
  • 2 eetlepels olie
  • 600-800 gram roerbakgroente in smalle reepjes (ui, wortel, kool, paprika, taugé, paksoi etc.)
  • 500 gram stevige tofu
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1-2 theelepels sambal oelek
  • 2 eetlepels ketjap manis

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen (sla het afkoelen over als je weinig tijd hebt).

Maak de pindasaus door alle ingrediënten in een een pannetje te doen en op middelhoog vuur te verhitten. Roer tot het een mooie dikke gebonden saus wordt. Zet apart.

Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en roerbak de groentes tot ze beetgaar zijn. Dek eventueel de pan een paar minuten af met een deksel om het garen sneller te laten gaan.

Snijd de tofu in plakken en pers deze kort tussen een theedoek door er met je handen op te drukken. Verkruimel de tofu boven de pan in grove en kleine stukjes en bak deze eventjes mee met de groente.

Voeg de specerijen, sambal en ketjap toe en schep het mengsel goed om, zodat de smaakmakers goed verdeeld worden. Voeg als laatste de rijst toe en schep nog een keer alles om. Proef of de nasi goed op smaak is en serveer met de pindasaus.

6 Reacties

Marianne op 12-6-2019 - 22:40
Lekker! Zeker ook in de budget-versie.
Monique op 20-6-2019 - 8:51
Heerlijk hoor, deze nasi! Ik had weinig tijd en gebruikte dus twee nasi-/bamipakketten. Wij zijn (vier) flinke eters en gebruiken dus wel 300 gram rijst; de hoeveelheid kruiden en dergelijke heb ik dus ook maal anderhalf gedaan. Ook de pindasaus is met dit recept snel te maken en toch héél lekker! Als ik wat meer tijd heb, ga ik de volgende keer zeker voor de budgetversie door zelf de groenten te snijden.
Martine op 20-6-2019 - 10:50
Leuk Monique! Fijn dat het recept zo goed bevallen is :)
Rietje op 24-4-2020 - 12:29
Gisteravond gemaakt. Viel goed in de smaak. Dit ga ik zeker vaker maken! Dank je wel.
Martine op 24-4-2020 - 12:52
Leuk Rietje!
L op 20-11-2020 - 23:01
Heel erg lekker! Viel ook in de smaak bij mijn huisgenoten die normaal gesproken niet vegan eten.

Schrijf een reactie