Watermeloenschil inmaken
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Supermarktvriendelijk, Zomergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 30 minuten, totaal 40 minuten |
Voor: | 2 potten |
Ik gebruik graag ingrediënten die vaak worden weggegooid, zoals kontjes brood, wortelgroen en radijsblad. Toen ik ontdekte dat mensen in verschillende culturen de lekkerste dingen maken van watermeloen schillen, zat ik dus meteen op het puntje van mijn stoel. Watermeloenschil is stiekem een super veelzijdig groente! Je kunt er pickles, jam, chutney, salsa, geconfijte snoepjes, salade en zelfs curry mee maken. Zo wordt het wel heel moeilijk om die schillen nog weg te gooien.
Voor wie nog nooit watermeloenschil gegeten heeft hier even een korte uitleg. Je eet het witte/lichtgroene deel van de schil, eventueel met een klein beetje roze vruchtvlees er nog aan. De dunne glanzende donkergroene buitenkant schil je er bij de meeste recepten af en die gooi je wel weg, want die is te hard en taai. De schil is stevig en knapperig, de textuur heeft wel wat weg van koolrabi of komkommer en het heeft een subtiele watermeloensmaak.
Het is handig om een watermeloen te kiezen met een lekker dikke schil. Dat gaat makkelijker wanneer je een halve (opengesneden) meloen koopt, dan een dichte. Over het algemeen hebben grote meloenen dikkere schillen dan kleine. Ik kocht een gemiddelde have watermeloen en daar kon ik twee receptjes mee maken.
Het wegschillen van het dunne donkergroene laagje is even een priegelklusje, want je wilt natuurlijk zo veel mogelijk van het witte deel overhouden. Maar met een goed scherp keukenmesje of koksmes is het eigenlijk prima te doen. Was de donkergroene schil eerst goed, zodat eventuele ziektekiemen er zo veel mogelijk af zijn. Watermeloen groeit op de grond en kan dus besmet zijn met Listeria. Als extra voorzorgsmaatregel koken we de schil ook nog (zie de recepten). Ik ben pas een keer ziek geworden van watermeloen, dus ik neem geen risico's meer.
Japanse zoetzure salade
Deze frisse knapperige salade is lekker als bijgerechtje bij Aziatische maaltijden zoals roerbakgerechten, sushi of tonkatsu.
- 2 koppen watermeloenschil, in smalle reepjes
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel suiker of ander zoetmiddel
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes (optioneel)
Bereiding
Breng een laagje water aan de kook in een pannetje en kook de reepjes watermeloen 5 minuten en giet ze dan af. Meng in een bakje de gekookte watermeloen met de overige ingrediënten, behalve het sesamzaad.
Laat ten minste 1 uur marineren en afkoelen. Langer is lekkerder. In de koelkast blijft deze salade een dag of drie goed. Besprenkel voor het serveren eventueel met sesamzaadjes
Indiase chutney
Serveer deze kruidige chutney als onderdeel van een thali (Indiase rijsttafel) of als snack met roti of papadums (linzencrackers).
- 3 koppen watermeloenschil, in blokjes
- 100 gram suiker
- 4 eetlepels azijn
- 2 cm gember, geraspt (of 1 eetlepel gemberpoeder)
- 4 tenen knoflook, gesnipperd of uitgeperst
- 1 snufje chilivlokken
- 1/4 theelepel zout
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een pan, breng aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Doe de hete chutney in een pot en laat het afkoelen. In de koelkast blijft dit een paar weken goed.
Heb jij wel eens een recept met watermeloenschil gemaakt? En gebruik je nog andere ingrediënten die meestal worden weggegooid? Laat het weten in de comments.
9 Reacties
Schrijf een reactie