Seitan ribs

19 December 2017 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 45 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 4-6 porties
Seitan spare ribs, vegan

Mmm, seitan! Eiwitrijk, goedkoop en veelzijdig. Ik maak er worstjes, kipstukjes en nu dus ook spareribs van. Ik zag verschillende recepten die jackfruit in de seitan verwerkten voor een extra vlezige textuur, dus dat heb ik ook maar eens geprobeerd. Het is een leuk extraatje, maar je kunt de jackfruit ook weglaten als je het niet hebt of te veel gedoe vindt. De versie op de foto is nog zonder jackfruit, dus dat ziet er ook al heerlijk uit.

De feestdagen komen eraan en in plaats van Wellington of andere chique dingen, zou je ook lekker vegan spare ribs kunnen eten. Frisse salade erbij, frietjes of geroosterde wortelgroente, gegrilde groente, tomatensalsa, goed uitgebakken champignons, dipsausjes. Smullen!

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok

Voor de ribs

  • 1 blikje green jackfruit in brine (optioneel)
  • 3 eetlepels barbecue saus (optioneel)
  • 1 kop tarwegluten
  • 2 eetlepels edelgist
  • 2 eetlepels tapiocazetmeel of maizena (optioneel, voor een lossere textuur)
  • 2 theelepels gerookte (zoete) paprika poeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 3/4 kop water
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel liquid smoke (optioneel)

Voor de marinade (vervang evt. de marinade door een paar eetlepels barbecue saus)

  • 50 ml ketjap
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel vegan Worchestershiresaus
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel olie

Bereiding

Als je jackfruit gebruikt moet je die eerst versnipperen en mengen met de barbecuesaus. Als je geen jackfruit gebruikt kun je deze stappen overslaan en de barbecuesaus weglaten. Open het blikje van de jackfruit en giet het vocht af. Versnipper de stukjes jackfruit met je vingers. Haal de ronde zaadjes eruit. Harde stukjes kun je in smalle reepjes snijden met een mes. Spoel de versnipperde jackfruit af onder de kraan en knijp vervolgens het overtollige vocht eruit. Meng de uitgeknepen jackfruit met de barbecuesaus en zet het even apart.

Nu gaan we de seitan maken. Breng water aan de kook in je stoompan of verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de tarwegluten met de edelgist en kruiden. Doe het water, de olie, sojasaus, mosterd, liquid smoke en de jackfruit erbij. Roer alles door elkaar met een lepel en kneed het deeg kort met de hand.

Verdeel het deeg in twee of drie stukken. Vorm van elk stuk deeg een platte rechthoek en verpak het in aluminumfolie. Laat 30 minuten stomen in je stoompan of bakken in de oven.

Haal de gare seitan uit de verpakking en snijd het alvast oppervlakkig in, zodat je het later makkelijk in reepjes kunt scheuren. Doe de seitan in een bakje met de marinade en laat het een paar uur tot een hele dag marineren (niet per se nodig, maar het wordt er wel lekkerder van).

Verwarm de oven voor op 200 graden of verhit een grillpan op middelhoog vuur met een beetje olie. Bak de seitan 20 minuten in de oven, of enkele minuten in de grillpan. Draai hem halverwege een keer om en smeer er eventueel overgebleven marinade op. Let op dat het niet aanbrandt.

Serveer met een lekker dipsausje, frietjes of geroosterde aardappels en een frisse smeuïge salade, bijvoorbeeld coleslaw.

23 Reacties

Maria op 19-12-2017 - 14:36
Bedankt voor het leuke recept. Hoe komt het dat je bij dit recept het deeg niet kneed op de manier zoals bij https://vegetus.nl/seitan-kipstukjes/?
Martine op 19-12-2017 - 14:42
Hoi Maria, je zou dit recept ook op die manier kunnen kneden. Dan krijgt het een wat dichtere textuur. Met de huidige bereidingswijze is het was losser en kruimerliger. Er zit echter geen tofu in zoals bij de kipstukjes, dus de textuur zal sowieso niet hetzelfde zijn.
Katharine in Brussels op 26-12-2017 - 8:37
Wow, looks delicious, and a wheat gluten and jackfruit combo is really novel. Cool beans!
Martine op 27-12-2017 - 11:24
Thanks Katharine!
Akke op 20-1-2018 - 16:15
Hoi, het ruikt super heerlijk maar ik krijg de seitan niet van de folie zonder de korst er af te trekken. Afkoelen helpt vast.Ik heb er licht olie opgedaan. Wat ging er mis? Groeten, Akke
Martine op 22-1-2018 - 14:55
Hoi Akke, dat is gek, dat heb ik zelf nog nooit gehad. Ik zou de seitan inderdaad even af laten koelen in het folie, zodat het een beetje losstoomt.
Hilde op 1-4-2018 - 20:01
Hee Martine, Lijkt mij een heerlijk recept. Maar ik heb een vraagje. Gebruik je de zoete ketjap in het seitan recept? Of kan het ook met gewone sojasaus? Als zoetmiddel zou ik diksap kunnen gebruiken... ?
Martine op 2-4-2018 - 11:40
Hoi Hilde, ik gebruik inderdaad zoete ketjap hiervoor, omdat zoet één van de belangrijke smaakmakers is voor spareribs. Met gewone sojasaus wordt dit recept te zout en niet zoet genoeg. Als je geen ketjap wilt gebruiken kun je het proberen met de helft van de sojasaus en een alternatief zoetmiddel.
Suze op 5-9-2018 - 10:19
Ik ga me er vanavond aan wagen :). Maar er staat 1 kop tarwegluten, nou heb ik nogal de neiging om enorme koppen thee te drinken, dus wat is de "kop"omgerekend in gewicht? Iets van 200 gram ofzo?
Martine op 5-9-2018 - 11:40
Hoi Suze, een kop tarwegluten is ongeveer 140 gram. Je kunt ook even het volume van je koppen nameten. Het zou ongeveer 240 ml moeten zijn. Dat heb ik voor de duidelijkheid nu ook even toegevoegd boven de ingrediëntenlijst.
Robin op 25-10-2018 - 11:11
Hoi Martine, Wat is de hoeveelheid jackfruit die jij gebruikt in het recept? Bedankt.
Martine op 25-10-2018 - 12:03
Hoi Robin, ik gebruik de standaardhoeveelheid die in zo'n blikje zit. Ongeveer 250-300 gram uitgelekt.
Robin op 25-10-2018 - 13:38
Bedankt!
Melanie op 7-11-2019 - 12:41
Hoi Martine, Je tibs liggen nu in ons stoomapparaat. Ik heb er extra gluten aan toegevoegd want het was met 1 kop meer een soort dik beslag dan een deeg. Klopt dat wel? Hoe dik moet het deeg zijn?
Martine op 13-12-2019 - 17:44
Hoi Melanie, excuses voor het late antwoord. Ik hoop dat de ribs toch gelukt zijn? Weet je zeker dat je het juiste meel gebruikt hebt? Tarweglutenpoeder bestaat voor minstens 75% uit eiwit. High gluten flour is géén tarweglutenpoeder.
Mieke op 19-4-2020 - 13:47
Hoi, wat een leuk recept. Mijn eerste seitan staat nu te marineren. En ik heb geen olie gebruikt en ipv bruine suiker zelfgemaakte dadelstroop. Super leuk dit. Nog even een vraagje. Hoelang kun je de gemarineerde seitan gebruiken voordat je het afbakt? Ik woon alleen en heb nu drie forse stukken. Alvast bedankt voor je reactie. Oh ja, de seitan aan de glimmende kant van de alufolie inpakken voorkomt dat ie aan de folie vastplakt. Tenminste ik kreeg em er zo uit, zelfs zonder olie.
Martine op 20-4-2020 - 10:00
Leuk dat het recept zo goed bevallen is Mieke! In de vriezer is de seitan een maand of drie houdbaar, in de koelkast kun je het een dag of vier bewaren.
Mieke op 19-4-2020 - 13:48
Sorry, ik bedoelde hoe lang kun je die gemarineerde seitan bewaren. Is het in te vriezen? Nogmaals bedankt voor je reactie.
Mieke op 22-4-2020 - 19:37
Bedankt voor je reactie. Maar haha, de laatste ligt nu inmiddels afgebakken in de koelkast. Gaat er morgen bij de lunch doorheen. Veel te lekker om in te vriezen. Volgende keer probeer ik ze nog platter te maken. Dat lukte niet zo goed en in de oven zwellen ze ook nog op. Dus ik heb ze daarna verticaal doorgesneden. Mjammie echt 😋
Martine op 24-4-2020 - 11:58
Fijn dat het zo goed bevalt Mieke!
Yvette op 1-8-2020 - 0:23
Hoi Martine, ik wil het morgenochtend gaan maken maar heb geen jackfruit. Ik neem aan dat er dan meer tarwegluten gebruikt moeten worden tov de overige ingrediënten? Ik heb zelf een zak seitan meel staan. Kan ik de gluten vervangen door die meel en de rest gelijk houden? Groetjes Yvette
Martine op 24-8-2020 - 17:41
Hoi Yvette, als je geen jackfruit hebt, kun je die het beste gewoon weglaten. Of eventueel vervangen door versnipperde gebakken paddenstoelen. Als je de jackfruit weglaat zul je minder seitan krijgen van dit recept, maar meer gluten toevoegen zou ik niet doen, want dan wordt de seitan te droog. Seitan meel is inderdaad hetzelfde als tarwegluten poeder.
Michel op 8-10-2020 - 0:56
Dag Martine, Ik heb vandaag voor het eerst met seitan gewerkt. Allereerst. De smaak was ik er tevreden over. Ik liep echter tegen een ding aan. Tijdens het kneden merkte ik het al dat ik het lastig uit elkaar geleden kreeg. Het bleef erg stug Na het bakken was het vooral in het midden nog erg stug en dicht. wat het een taai geheel maakte. Het is voor mij dan ook compleet nieuw, zelf seitan maken. Heb je tips voor mij voor tijdens het kneden? Of moet ik nog wat toevoegen wat het makkelijker maakt? Met vriendelijke groet, Michel

Schrijf een reactie