Aquafaba yoghurtijs
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Feestdagen, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zomergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 0 minuten, totaal 15 minuten |
Voor: | 1 liter ijs |
Vegan ijs is super lekker, maar het is helaas meestal ook best wel duur. Met dit recept heb ik daar eindelijk een goeie oplossing voor gevonden. Het is makkelijk te maken (geen ijsmachine of sterke blender nodig!) en ook nog eens heel budgetvriendelijk. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit een ingrediënt wat je meestal weggooit: peulvruchten kookvocht, ofwel aquafaba! Daardoor is het ook nog eens relatief calorie-arm. Win, win, win!
Voor wie aquafaba nog niet kent, dit magische goedje is echt gewoon het vocht uit een blikje kikkererwten of andere peulvruchten. Je kunt het opkloppen net zoals sommige mensen met kippenei-eiwit doen. Na een paar minuten wordt het een super luchtige mousse waar je onder andere meringue, chocozoenen en dus ook ijs mee kunt maken!
Je kunt behalve kikkererwtenvocht ook het water van andere mild smakende peulvruchten gebruiken, zoals witte bonen. Het recept werkt ook met het dikke kookvocht van peulvruchten die je zelf geweekt en gekookt hebt. Het allerlekkerste vind ik ijs gemaakt van 'soja wei', het transparante vocht wat je overhoudt als je sojamelk stremt om zelf tofu te maken, voor de echt doe-het-zelvers.
Dit ijs zit qua textuur een beetje tussen sorbet en roomijs in. Het is wat romiger dan sorbet, maar bevat iets meer ijskristalletjes dan roomijs. David en ik vinden het in ieder geval erg lekker! Door de aquafaba is het heel luchtig en smelt het heerlijk zacht op je tong. Je kunt de smaken variëren door verschillende soorten fruitpuree of sojayoghurt toe te voegen aan de opgeklopte mousse. Het ijs op de foto is gemaakt met een mengsel van meloenpuree en sojayoghurt.
Ik maak mijn ijs gewoon met suiker, maar ik denk dat het in principe ook met alternatieve zoetstoffen zou moeten kunnen. Het ijs wordt dan misschien wel wat minder romig. Als je een vloeibaar zoetmiddel zoals agave gebruikt is het misschien slim om de aquafaba eerst even in te koken en weer af te laten koelen voor je het gaat opkloppen, om te compenseren voor het extra vocht in de stroop. Ik heb gelezen dan kokosbloesemsuiker niet goed werkt voor aquafaba, omdat het een klein beetje vettig is, waardoor de aquafaba niet goed stijf wordt.
Ingrediënten
- 120 ml aquafaba (kookvocht uit een blikje peulvruchten, of 'wei' die over is nadat je tofu gemaakt hebt)
- 100 g witte kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel citroensap
- 1/8 theelepel xanthaangom (optioneel)
- 120 ml sojayoghurt of fruitpuree
Bereiding
Doe de aquafaba met de suiker, vanillesuiker, citroensap en xanthaangom in een grote vetvrije kom (glas of metaal werkt het beste, in plastic blijven vaak toch stiekem spoortjes vet achter). Klop de aquafaba met een mixer (een gewone mixer, geen staafmixer of blender) tot het schuim stijve pieken vormt en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het schuim eruit valt. Dit kan 10-15 minuten duren.
Doe dan voorzichtig de sojayoghurt of fruitpuree bij het aquafabaschuim en schep het rustig erdoor met een spatel of lepel. Je moet nu niet meer mixen, want dan zakt het schuim in. Giet het mengsel in een diepvriesbak en zet het minstens 12 uur in de vriezer tot het helemaal bevroren is. Je hoeft het ijs niet om te scheppen tijdens het invriezen. De aquafaba zorgt ervoor dat het zacht blijft en geen grote ijskristallen vormt.
24 Reacties
Schrijf een reactie