Midden-Oosterse linzensalade met nectarine

23 September 2014 onder Lunch, Salades
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten
Voor: 1 persoon
Midden-Oosterse salade met linzen en nectarine, vegan

Linzen zijn fijn in salade, bijna net zo fijn als kikkererwten. Ik lees soms dat mensen het lastig vinden om zelf linzen te koken zonder dat ze uit elkaar vallen. Ik vind zelf dat dit het makkelijkst gaat als je de linzen 5 à 10 uur laat weken voor je ze kookt. Ze hoeven dan nog maar heel kort te koken - een minuutje of 10 - en worden fijn gelijkmatig gaar. Let bij het koken op dat het water niet te veel bubbelt, zachtjes sudderen is genoeg, dan blijven de linzen mooi stevig en heel.

In deze salade combineer ik de linzen met twee Midden-Oosterse smaakmakers, tahin en za'atar. De nectarine zorgt voor een lekker zoete noot én een mooie kleur. In plaats van nectarines zou je ook prima mango, sinaasappel, kakifruit, peer of ander zoet fruit kunnen gebruiken.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel tahin
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel gembersiroop of agavesiroop
  • 1 kop linzen
  • 1 nectarine, in stukjes
  • 1 theelepel za'atar kruiden

Bereiding

Doe de tahin in je saladekom en meng de citroensap en siroop erdoor tot er een mooie gebonden dressing ontstaat. Voeg wat water toe als de dressing erg dik is. Schep de linzen en nectarine door de dressing en strooi de za'atar erover. Deze salade blijft lang goed, dus je kunt hem zo meenemen naar je werk.

6 Reacties

Danielle op 23-9-2014 - 11:44
Linzen zijn fijner in een salade dan kikkererwten :-)) Maar leuke combinatie met de nectarine!
Martine op 23-9-2014 - 12:08
To each his own ;-)
Bonnie op 23-9-2014 - 22:20
Goede tip voor de linzen! Ik week ze weleens als ik eraan denk maar dan vergeet ik op de kooktijd te letten en worden ze alsnog pappig. Meestal gebruik ik ze in soep/saus dus dan maakt het niet zoveel uit, maar ik ga jouw methode eens proberen voor in de salade. En de dressing ziet er ook goed uit! Volgens mij vind ik van die lichte tahin veel lekkerder dan de donkere die ik heb staan.
Martine op 24-9-2014 - 6:29
Ja, lichte tahin all the way! Dat donkere biowinkel spul ben ik geen fan van.
Marianne op 25-9-2014 - 12:25
Gisteren hebben we deze salade bij zilvervliesrijst en spruitjes gegeten. Lekker!
Martine op 25-9-2014 - 12:31
Oeh spruitjes! Lijkt me heel lekker :-)

Schrijf een reactie