Gembercake

10 April 2012 onder Cake en gebak
Kenmerken: , ,
Voor: één cake met 15 plakjes

Lekker pittig zoete cake, waarvoor je de ingrediënten waarschijnlijk wel ergens in de voorraadkast kunt vinden. Lekker makkelijk als je onverwacht gasten of zin in zoetigheid krijgt.

Ingredienten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 koppen (250 gram) bloem of gebuild tarwemeel
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel zout
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1/2 kop (120 ml) neutraal smakende olie
  • 1 kop (200 gram) suiker
  • 1 1/4 kop (300 ml) sinaasappelsap of plantenmelk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de bloem, specerijen, zout en bakpoeder in een grote kom. Meng de suiker en olie in een kleine kom en roer daarna de melk erdoor. Doe het natte mengsel bij het droge en roer tot al het droge materiaal opgenomen is, schraap vooral even goed over de bodem van de kom.

Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak ongeveer 40 minuten. Steek een prikker of mesje in het midden van de cake, als die er min of meer schoon uitkomt is de cake goed. Laat even afkoelen, zowel warm als koud is ie erg lekker.

19 Reacties

Inez op 28-2-2015 - 9:29
Ik ben de eerste die hierop reageert zie ik... Prima cake! Lekkere substantie. Ik ga snel die andere cakes eens uitproberen.
Martine op 28-2-2015 - 10:09
Leuk! Dit is al een ouwetje, toen kregen we nog niet zo veel reacties. :-) Ik maak deze cake ook nog regelmatig. Als je deze lekker vind zal de sinaasappelcake je vast ook goed bevallen.
Annemarie op 20-6-2015 - 13:27
Ik heb deze cake gemaakt en hij was lekker maar nogal vettig. Hij was ook veel donkerder dan op de foto. Ik had er nog wat gesnipperde gember op siroop door gedaan. Misschien was dat de reden.
Martine op 21-6-2015 - 8:24
Hmm, te donker gebeurt vooral als je oven te heet is. Misschien de moeite waard om bij Blokker een oventhermometer te kopen, zodat je kunt checken of je oven de juiste temperatuur aangeeft.
Annemarie op 21-6-2015 - 9:42
Ja, met precies die thermometer heb ik de temperatuur gecontroleerd. Ik had de oven al bewust op 175º gezet. Ik heb hem wel 10 minuten langer erin gehouden omdat hij niet gaar wilde worden en er toen ook een bakmatje overheen gelegd en een richeltje lager, om verder verbranden te voorkomen. Ik denk toch dat die 3 volle eetlepels gembersnippers met aanhangende stroop (zakte natuurlijk grotendeels naar de bodem) het garen aan de onderkant hebben vertraagd. Zal hem zeker nog eens maken, maar dan met margarine ipv olie (losgeklopt met de suiker).
Martine op 22-6-2015 - 9:53
Hmm, dat is vreemd. Ik heb nooit dit soort problemen met deze cake. Misschien was het beslag wat te vochtig door het vocht van de gembersnippers, hoewel ik eigenlijk niet denk dat dat nou zo veel verschil maakt. Je zou kunnen proberen om de cake vanaf het begin wat lager in de oven te zetten.
Annemarie op 23-6-2015 - 10:04
Ja dat is ook een idee. De cake was lekker genoeg om het allemaal uit te gaan proberen. Bedankt voor dit recept.
Patricia Aerts op 12-7-2015 - 16:21
Vandaag dit recept gemaakt. Hij was echt lekker zeg! Deze cake is echt geschikt om aan niet-veganisten voor te zetten op het werk met mijn verjaardag vind ik :D!
Martine op 14-7-2015 - 12:43
Fijn dat het zo goed bevallen is Patricia!
Fonda op 17-12-2015 - 21:11
Beste Martine, Ik heb de sinaasappelcake gemaakt en het is gelukt en erg lekker. Wat een lekkere recepten allemaal. Ik hen een vriendin die veganist is en zij is dolblij als zij bij mij die lekkere cakes krijgt. Maar mijn andere vriendinnen vinden de cake ook lekker. De andere recepten heb ik ook al klaargemaakt. En ze zijn goed gelukt. Dank je wel.
Martine op 17-12-2015 - 22:56
Dat vind ik echt super leuk om te horen Fonda, dankjewel! Heel lief dat je vegan cake maakt voor je vriendin, en fijn dat andere mensen het ook lekker vinden.
Inge op 16-1-2019 - 20:10
Hai! Kan ik deze cake ook met gesmolten kokosolie maken? Ik heb alleen dat en extra vierde olijfolie in huis.
Martine op 16-1-2019 - 21:44
Hoi Inge, ja dat kan. Je zou ook een mix van kokosolie en olijfolie kunnen doen. Olijfolie vind ik verrassend lekker in cake, maar met pure extra vierge is de smaak misschien iets te sterk.
Inez op 22-11-2019 - 21:10
Deze cake is ook lekker met bruine basterdsuiker en koekkruiden, in een springvorm van 24 cm. Erbovenop een mix van geschaafde amandelen/wat bruine suiker/koekkruiden. Lekker in deze sinterklaastijd.
Martine op 13-12-2019 - 17:12
Leuke tips Inez! Jouw variatie op het recept lijkt me super lekker.
Miranda op 16-8-2020 - 12:02
Hij staat in de oven, ben benieuwd.
Martine op 24-8-2020 - 11:30
Leuk Miranda! Is de cake goed gelukt?
Monique op 17-5-2021 - 10:14
Nu voor de vierde keer gemaakt! Heerlijk, makkelijk, en al het bezoek smult.. Ik doe er drie heel fijn gesneden gemberbolletjes door
Martine op 18-5-2021 - 7:15
Leuk Monique! Lijkt me heel lekker met die gemberbolletjes.

Schrijf een reactie