Wortel-gembersoep en kerrie-linzenspread
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Gezonde voeding, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Wintergerecht, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 3-4 personen |
Ik ben bezig met een nieuwe serie budgetrecepten. Als je slim inkoopt en zelf de linzen kookt kost deze hele maaltijd van soep met geroosterd brood en de linzenspread net iets meer dan 1 euro, en dat voor 4 porties! De hele maaltijd kan binnen een half uurtje op tafel staan.
De wortelsoep is heerlijk zoet, fris en kruidig. Hij combineert zo goed met het knapperige brood en de linzenspread dat ik dit gerust op mijn verjaardag zou serveren serveren. En dan mag de visite de prijs raden.
Zelf linzen koken is super makkelijk. Je kunt ze direct uit het pakje in kokend water doen en 30-45 minuten laten sudderen tot ze zacht en gaar zijn. Of je kunt ze 6-12 uur voorweken in koud water, dan is de kooktijd maar 5 minuutjes! Ik kook meestal 500 gram droge linzen per keer, en vries ze in in oude jampotten. Dan is het net alsof je kant-en-klare linzen op voorraad hebt, alleen nog even ontdooien voor gebruik.
Wortel-gembersoep
- 2 uien, gesnipperd
- 1 eetlepel olie
- 500 gram winterpeen, in stukjes
- 750 ml water
- 1 flinke theelepel gemberpoeder
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder of 1 teen knoflook
- 1/2 theelepel zout
- 1-2 eetlepels citroensap of azijn
Fruit in een diepe pan de uien in de olie tot ze glazig zijn. Doe de winterpeen en het water erbij en breng aan de kook. Laat 10-15 minuten zachtjes doorkoken tot de wortels gaar zijn. Doe nu de specerijen, knoflook, zout en citroensap erbij en pureer de soep met een staafmixer. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat extra smaakmakers toe.
Toast met linzen-kerriespread
- 6-8 volkoren boterhammen
- 1 1/2 kop (1 blikje) gekookte bruine linzen, afgegoten
- 1 eetlepel olie
- 1-2 eetlepels citroensap of azijn
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1/2 theelepel zout (of naar smaak)
- 1 theelepel sojasaus (optioneel)
Rooster de boterhammen in een broodrooster of in een pan. Meng de overige ingrediënten door elkaar en pureer met de staafmixer tot een smeuïge spread. Het is niet erg als er een paar linzen heel blijven. Dat zien er juist wel leuk rustiek uit. Besmeer de boterhammen met linzenspread en serveer met een kop soep.
9 Reacties
Schrijf een reactie