Veganzoenen
3 April 2015 onder
Kenmerken: | Feestdagen, Lekker voor kinderen, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 0 minuten, totaal 100 minuten |
Voor: | 9 chocoladezoenen |
Als je veganist bent en Facebook gebruikt, heb je ondertussen waarschijnlijk wel iets meegekregen van de enorme rage over meringues van kikkererwtenvocht (aquafaba). Ja, dat hoor je goed. Het slijmerige vocht uit een blikje kikkererwten kun je met suiker opkloppen tot meringue, net zoals niet-vegans met eieren doen. Je proeft dan niet meer dat het van kikkererwten gemaakt is, het smaakt gewoon naar meringue.
Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar mijn hart ging pas echt sneller kloppen toen ik op Seitan is my Motor een recept zag staan voor chocoladezoenen van datzelfde kikkererwtenwater. Ik ging aan de slag en kon het recept van Mihl zelfs een beetje vereenvoudigen, zodat deze chocoladezoenen eigenlijk best simpel te maken zijn. Kikkererwtenvocht opkloppen met suiker en een paar andere ingrediënten, het schuim in hoopjes op koekjes spuiten en laten drogen, nog even in chocola dopen en je hebt heerlijke veganzoenen. De vulling is bijna niet van die van 'echte' chocozoenen te onderscheiden!
Ingrediënten
- 60 ml vocht uit een blikje kikkererwten (ik had een blikje van AH huismerk)
- 40 gram suiker (inclusief 1 à 2 zakjes vanillesuiker)
- 1/4 theelepel xanthaangom
- 1/8 theelepel wijnsteen/cream of tartar (géén wijnsteenbakpoeder) of 1/2 theelepel citroensap
- 9 platte ronde wafeltjes of koekjes (ik had AH Basic Maria biscuit)
- 75 gram pure chocolade
- 1/2 eetlepel ontgeurde kokosolie
Bereiding
Doe het kikkererwtenvocht, vanillesuiker en gewone suiker, xanthaangom en citroensap in een grote stevige kom en klop het in 7 à 10 minuten luchtig en stijf met je mixer op de hoogste stand. Doe het kikkererwtenmengsel in spuitzak met een rond spuitmondje of een gewone plastic zak waar je een hoekje afknipt en spuit het in hoopjes op de koekjes. Laat de koekjes een uurtje staan op een droge plaats, zodat het schuim een beetje kan opdrogen. Je kunt de zoenen nu schuin en ondersteboven houden zonder dat het schuim eraf valt of scheef zakt. Smelt in een kleine kom de chocolade met de kokosolie au bain marie of in de magnetron. Zorg ervoor dat de chocolade niet te heet is, lichaamstemperatuur of lager is goed. Haal de koekjes met het schuim één voor één voorzichtig met een rollende beweging door de chocola zodat het schuim helemaal bedekt wordt. Laat de overtollige chocola er even afdruipen, en zet de zoenen dan weg op een rooster. Wacht een minuutje of 20 tot de chocola gestold is, en neem een lekkere veganzoen!Updates
- We zijn een weekendje weggeweest, terwijl er nog twee chocozoenen in de koelkast stonden. Bij terugkomst waren de koekjes ietsje zachter geworden, maar het schuim was nog prima. Je kunt deze dus best twee of drie dagen van tevoren maken (als het je lukt om ze niet meteen op te eten).
- Ik heb al een paar pogingen voorbij zien komen van mensen die de chocozoenen zonder xanthaangum hebben gemaakt. Het schuim wordt dan veel minder goed stijf. Ik wil het zelf nog eens met johannesbroodpitmeel proberen, maar ik vermoed dat ook dat minder goed werkt dan xanthaangum.
50 Reacties
Schrijf een reactie