Vegan pannenkoeken met kikkererwtenmeel

8 March 2015 onder Lunch
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: ongeveer 8 grote pannenkoeken
Vegan pannenkoeken met kikkererewtenmeel

Als veganist kun je nooit genoeg pannenkoeken recepten hebben, vind ik. Je kunt prima pannenkoeken bakken met alleen meel en water (eieren zijn totaal overbodig bij pannenkoeken), maar er zijn zo veel andere leuke varianten te bedenken. Eerder maakte ik al pannenkoeken met tarwebloem en kastanjemeel, maar ik gebruik ook graag teffmeel, sorghum en boekweitmeel.

Ik doe tegenwoordig bijna altijd een deel kikkererwtenmeel in mijn beslag. Dit zorgt voor een wat eiwitrijker beslag en het geeft de pannenkoeken een mooie subtiel gele kleur. Je hebt geen plantaardige melk nodig als je kikkererwtenmeel gebruikt, je kunt de pannenkoeken gewoon met water maken. Ik koop kikkererwtenmeel altijd bij de toko, maar je kunt het tegenwoordig ook gewoon bij Albert Heijn halen.

Meestal maak ik pannenkoekenbeslag op gevoel, maar nu heb ik het eens allemaal afgewogen voor een echt basisrecept. Voel je vrij om er lekker mee te experimenteren. Als je eenmaal een idee hebt van hoe het beslag eruit moet zien, kun je eindeloos veel variaties maken.

Ik krijg altijd vragen van mensen die moeite hebben om goede vegan pannenkoeken te bakken. Bij deze alvast een paar tips. (1) Zorg dat je een goede anti-aanbak pan hebt. Ik ben geen fan van teflon en gebruik tegenwoordig een pan met keramische anti-aanbaklaag. (2) Zorg dat je pan goed heet is. Dit is extra belangrijk voor pannenkoeken zonder ei, want die hebben vaak een wat hogere temperatuur nodig. Verwarm je pan vooral heel goed voor, voordat je de eerste pannenkoek gaat bakken. Wees ook niet te haastig met het omdraaien van de pannenkoek. Geef ze de tijd om gaar en stevig te worden. (3) Vet de pan goed in. Ik gebruik meestal rijstolie, omdat dit een hoog rookpunt heeft. Dat is fijn voor de hogere temperatuur die nodig is voor vegan pannenkoeken. Je hoeft niet per se veel olie te gebruiken, als de olie maar goed verdeeld is. Voor mijn keramische pan heb ik genoeg aan een stukje keukenpapier dat in een beetje olie is gedrenkt. Hiermee smeer ik voor iedere pannenkoek de pan in, voor ik het beslag erin giet.

Ingrediënten

Bereiding

Meng in een kom de tarwebloem, kikkererwtenmeel en zout. Haal het kikkererwtenmeel liefst even door een zeef, want er zitten vaak klontjes in die moeilijk oplossen. Voeg geleidelijk het water toe en roer tot een mooi dun beslag zonder klontjes. Voeg eventueel een scheutje extra water toe als het beslag nog te dik is.

Laat het beslag even rusten en verwarm ondertussen een koekenpan op hoog vuur tot hij goed heet is. Giet een scheutje olie in de pan en smeer dit uit met een opgevouwen stukje keukenpapier. Bewaar het keukenpapier voor de volgende pannenkoek.

Giet een grote pollepel vol beslag in de pan en draai de pan een beetje rond zodat het beslag kan uitlopen over de bodem. Laat de pannenkoek even bakken en kijk dan voorzichtig met een spatel onder de rand of hij al bruin is. Heb geduld, het kan even duren voor de pannenkoek klaar is om omgedraaid te worden, zeker de eerste keer, als de pan misschien nog niet helemaal heet genoeg is. Maak de pannenkoek los met de spatel en draai hem om. Laat de andere kant nog kort even bakken tot ook deze bruine vlekjes heeft en verplaats de pannenkoek naar een (warmgehouden) bord. Vet de pan opnieuw in en ga door met bakken tot het beslag op is.

41 Reacties

Enno op 11-3-2015 - 9:13
Interessant! Ga ik proberen, zodra het weer pannenkoekentijd is. Fris, nieuw design van de website. Mooi! Goed gedaan.
Martine op 11-3-2015 - 11:21
Thanks Enno! Ik ben benieuwd wat je van de pannenkoeken vindt.
Valerie op 11-3-2015 - 22:49
Zeeer lekker! Ik was dus een van die mensen die er maar niet in slaagde om pannekoeken te bakken :). Wou je ook eens bedanken voor je site. Super recepten, mislukken nooit en kindvriendelijk! Merci!
Martine op 12-3-2015 - 8:20
Fijn dat het met dit recept wel lukt Valerie! Dankjewel voor de feedback.
W. op 12-3-2015 - 19:58
De combinatie met kikkererwtenmeel en boekweit is ook echt lekker! (Stond in het boekje van de yogi thee) ik maak er dan vaak wel een 'zoetere' variant bij..
Martine op 12-3-2015 - 21:30
Dat ga ik ook eens proberen dan. Dankjewel voor de tip :-)
Sanne op 17-3-2015 - 11:05
Wat een leuk bericht! Echt fijne tips Martine, pannenkoeken bakken is inderdaad niet mijn sterkste punt (ik laat ze altijd bakken door m'n vriendje ;)). Ik heb nog nooit iets met kikkererwtenmeel gemaakt en dit recept lijkt me lekker! Ik hou ervan als er mee te variëren valt en dat geef je zelf ook aan dat dit makkelijk kan :) fijn! Ik pin je foto en dan ga ik ze binnenkort eens maken! Liefs (en je blog is prachtig zo! super toffe header!)
Martine op 17-3-2015 - 11:36
Thanks Sanne! Wij zijn ook heel blij met de nieuwe layout. Ik ben benieuwd wat je van de pannenkoeken vindt.
Lucie op 4-4-2015 - 22:12
Ik heb ze vandaag gemaakt met boekweitmeel. Heerlijke pannenkoeken Martine :D
Evelien op 18-5-2015 - 19:40
Bedankt voor dit geweldige recept! Zojuist heb ik heerlijke pannenkoeken gegeten. Een openbaring dat ei echt onmisbaar kan zijn en dat een vervanger voor melk ook niet nodig is maar dat water volstaat!
Martine op 18-5-2015 - 20:28
Fijn dat het zo goed bevallen is Evelien!
Amber op 14-12-2015 - 23:22
Zijn deze zoet genoeg als, bijvoorbeeld, toetje?
Martine op 15-12-2015 - 8:37
Hoi Amber, net als 'gewone' pannenkoeken smaken deze vrij neutraal. Je kunt ze zowel zoet als hartig beleggen. Als je graag wilt dat ze heel zoet zijn kun je wat suiker of ander zoetmiddel toevoegen aan het beslag.
Lutz op 13-3-2016 - 15:05
Mijn eerste pannenkoek ooit, ik heb een kippeneiwitallergie, gemaakt en gegeten ! LEKKER ! Een beetje agavesiroop d'rop en smullen maar ! Super eenvoudig te maken met jouw tips, alvast hartelijk bedankt !
Martine op 14-3-2016 - 8:44
Wow, eerste pannenkoek ooit, dat is vast een magisch moment. Fijn dat het zo lekker was Lutz!
ramona op 24-3-2016 - 16:55
Kan je water ook vervangen door bijvoorbeeld plantaardige melk? Groetjes Ramona
Martine op 24-3-2016 - 16:57
Ja, dat kan! Het beslag wordt wel ietsje dikker met melk, dus waarschijnlijk heb je dan wat meer vocht nodig dan in het recept staat. Ik doe zelf vaak half melk en half water.
Servaas op 25-3-2016 - 11:21
Ik maak ze met zelfrijzend bakmeel, sojamelk of rijstemelk, meng jam (door mijn moeder in frankrijk gemaakt) door het beslag en bak ze in kokosolie. Soms gebruik ik wajang om ze in te bakken. Erg makkelijk te maken, de kinderen zijn er dol op. Maak ze vrijwel elk weekend!
Lutz op 1-4-2016 - 18:20
Het was niet alleen magisch maar het smaakte ook echt super met zo weinig ingredienten... wel warm gegeten. Nogmaals bedankt hoor !
Martine op 1-4-2016 - 22:17
Fijn om te horen Lutz!
Sanne van Rooij op 2-6-2016 - 10:30
Geweldig recept! Heb een combinatie van kikkererwtenmeel en amandelmeel gebruikt!!
Martine op 2-6-2016 - 10:35
Dankjewel Sanne! Lijkt me heel bijzonder met amandelmeel.
Ella op 30-1-2017 - 12:53
Tip; kikkererwtenmeel, boekweitmeel, spirulina poeder 1 theelepel, zongedroogde tomaatjes, sesamzaad, Italiaanse kruiden , iets zout en tot slot lente ui ringetjes. Super pannenkoekje.
Martine op 30-1-2017 - 14:49
Klinkt heel bijzonder Ella, dankjewel voor het delen!
Priscilla op 23-7-2017 - 12:32
Eindelijk! In mijn vegan jaar nu ben ik een hekel gekregen aan pannenkoeken. Zoveel mislukte plakkende pannenkoeken. En nu... Woohoo! Ik kon zelfs in de pan flippen
Martine op 25-7-2017 - 14:55
Super Priscilla!
Ken op 14-10-2017 - 23:51
Hoi Martine, eerst en vooral bedankt om zoveel tijd in je website te steken en zulke fantastische gerechten te delen. Wij eten elke zondag vegan pannenkoeken en heb al behoorlijk wat receptjes geprobeerd. Meestal is het zeer moeilijk om de pannenkoek te flippen en vaak zijn de pannenkoeken qua structuur verre van diegene die we zo gewoon zijn. Daarom maak ik sinds kort altijd de dikke Amerikaanse. Daar wordt nu een punt achter gezet denk ik:-) Dit recept is echt TOP! Ik vreesde er een beetje voor toen ik aan het beslag rook, dat kikkererwten meel ruikt wel speciaal. Heb er ook een halve mok rietsuiker en een pakje vanillesuiker in gedaan. Ze zijn echt allemaal gelukt. Wij krijgen morgen non-vegans over de vloer dus benieuwd wat die ervan gaan vinden. Het was alvast leuk dat 27 pannenkoeken perfect zijn gelukt. Wel altijd beetje boter voor elke pannenkoek in de pan smeren. Ondertussen staan ook de brownies in en de cake:-) grts
Martine op 15-10-2017 - 21:24
Fijn dat ze zo goed gelukt zijn Ken! Rauw kikkererwtenmeel heeft inderdaad een aparte geur en smaak, maar als de pannenkoeken gaar zijn smaakt het zelfs een beetje ei-achtig. Probeer het dus gerust ook eens zonder de suiker om te kijken hoe je ze dan vindt.
Machteld op 17-11-2017 - 17:18
Dit is echt een fantastisch recept! Ik was echt sceptisch, omdat de hiervoor gemaakte Vegan pannenkoeken geregeld mislukte, mits ik van die kleintjes maakte. Echter dit zijn de grote pannenkoeken. En nog smakelijk ook! Ik heb de kikkererwtenmeel zelf gemaakt, gedroogde kikkererwten nachtje laten weken en dan mailen in keukenmachine. Het wordt niet heel fijn, maar dat geeft weer een lekkere bite aan het geheel. Super blij met dit recept! Dank je.
Martine op 20-11-2017 - 12:07
Fijn om te horen Machteld!
O. op 1-8-2018 - 10:00
Voor hoeveel pannenkoeken is dit recept?
Martine op 1-8-2018 - 11:42
Ongeveer 8 pannenkoeken. De hoeveelheden staan altijd boven de receptfoto aangegeven.
Marie-Louise op 10-2-2020 - 6:48
Martine Onze kleindochter moet glutenvrij én veganistisch eten vanwege haar gezondheid.Rijst wordt haar afgeraden, en op glutenvrije havermout én boekweitmeel reageert ze allergisch.Waarmee bereid ik dan pannenkoeken of pancakes? Met vriendelijke groet van Marie-Louise
Martine op 10-2-2020 - 8:46
Hoi Marie-Louise, probeer eens pannenkoeken te maken van 1 deel kikkererwtenmeel, 1 deel tapiocazetmeel of maiszetmeel en 1 deel (volkoren) teffmeel. Voor de 'melk' kun je amandelmelk of gewoon water gebruiken. Zo'n beslag heeft waarschijnlijk meer vocht nodig dan een beslag van tarwemeel, dus het is even experimenteren voor de juiste verhouding. Andere glutenvrije meelsoorten die je kunt proberen zijn bijvoorbeeld kastanjemeel (heel lekker in pannenkoeken!), sorghummeel, quinoameel, linzenmeel en lupinemeel. Heel veel succes!
Pernella op 8-3-2020 - 20:18
Zou je ook kokosmeel kunnen gebruiken? Mijn dochter mag geen gluten en vindt boekweit in pannenkoeken niet lekker, zegt ze....
Martine op 8-3-2020 - 20:25
Hoi Pernella, kokosmeel absorbeert heel veel vloeistof dus dat is niet zo'n handig alternatief voor boekweitmeel. Sorghum-, gierst- of teffmeel werken wel heel goed. Deze pannenkoeken smaken overigens niet zo sterk naar boekweit omdat het slechts 1/3 van het meel is.
10a op 21-3-2020 - 13:23
Nouja, wat een eye opener... ei wordt helemaal niet gemist! Deze keer weliswaar gemaakt met een halve liter melk die over was van een etentje (en wat extra water want hierdoor een iets dikker beslag), maar vermoed dat ze de volgende keer minstens zo goed smaken met alleen water. Dank! (voor de zoveelste keer ;->)
Martine op 24-3-2020 - 15:54
Fijn dat het recept zo goed bevalt 10a! Ik maak de pannenkoeken meestal met half sojamelk en half water, maar alleen water gaat ook heel goed.
Aide op 1-5-2020 - 9:43
Hi wij maken al jaren gebruik van dit ideale pannenkoeken recept maar sinds onze dochter geboren is eet ik glutenvrij omdat zij hier op reageert via de bv. Nou zou ik ze graag met boekweit en sorghum maken maar geen idee in welke verhoudingen. Wat zou jij aanraden? Groeten, Aïde
Martine op 24-8-2020 - 11:50
Hoi Aide, excuses voor het late antwoord. Je kunt dit recept proberen: https://vegetus.nl/glutenvrije-pannenkoeken/
natacha persyn op 26-1-2022 - 17:11
merci, dit was heerlijk.

Schrijf een reactie