Vegan pannenkoeken met kikkererwtenmeel
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Suikervrij, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | ongeveer 8 grote pannenkoeken |
Als veganist kun je nooit genoeg pannenkoeken recepten hebben, vind ik. Je kunt prima pannenkoeken bakken met alleen meel en water (eieren zijn totaal overbodig bij pannenkoeken), maar er zijn zo veel andere leuke varianten te bedenken. Eerder maakte ik al pannenkoeken met tarwebloem en kastanjemeel, maar ik gebruik ook graag teffmeel, sorghum en boekweitmeel.
Ik doe tegenwoordig bijna altijd een deel kikkererwtenmeel in mijn beslag. Dit zorgt voor een wat eiwitrijker beslag en het geeft de pannenkoeken een mooie subtiel gele kleur. Je hebt geen plantaardige melk nodig als je kikkererwtenmeel gebruikt, je kunt de pannenkoeken gewoon met water maken. Ik koop kikkererwtenmeel altijd bij de toko, maar je kunt het tegenwoordig ook gewoon bij Albert Heijn halen.
Meestal maak ik pannenkoekenbeslag op gevoel, maar nu heb ik het eens allemaal afgewogen voor een echt basisrecept. Voel je vrij om er lekker mee te experimenteren. Als je eenmaal een idee hebt van hoe het beslag eruit moet zien, kun je eindeloos veel variaties maken.
Ik krijg altijd vragen van mensen die moeite hebben om goede vegan pannenkoeken te bakken. Bij deze alvast een paar tips. (1) Zorg dat je een goede anti-aanbak pan hebt. Ik ben geen fan van teflon en gebruik tegenwoordig een pan met keramische anti-aanbaklaag. (2) Zorg dat je pan goed heet is. Dit is extra belangrijk voor pannenkoeken zonder ei, want die hebben vaak een wat hogere temperatuur nodig. Verwarm je pan vooral heel goed voor, voordat je de eerste pannenkoek gaat bakken. Wees ook niet te haastig met het omdraaien van de pannenkoek. Geef ze de tijd om gaar en stevig te worden. (3) Vet de pan goed in. Ik gebruik meestal rijstolie, omdat dit een hoog rookpunt heeft. Dat is fijn voor de hogere temperatuur die nodig is voor vegan pannenkoeken. Je hoeft niet per se veel olie te gebruiken, als de olie maar goed verdeeld is. Voor mijn keramische pan heb ik genoeg aan een stukje keukenpapier dat in een beetje olie is gedrenkt. Hiermee smeer ik voor iedere pannenkoek de pan in, voor ik het beslag erin giet.
Ingrediënten
- 200 g tarwebloem
- 100 g kikkererwtenmeel
- 1/2 theelepel zout
- 600 ml water
Bereiding
Meng in een kom de tarwebloem, kikkererwtenmeel en zout. Haal het kikkererwtenmeel liefst even door een zeef, want er zitten vaak klontjes in die moeilijk oplossen. Voeg geleidelijk het water toe en roer tot een mooi dun beslag zonder klontjes. Voeg eventueel een scheutje extra water toe als het beslag nog te dik is.
Laat het beslag even rusten en verwarm ondertussen een koekenpan op hoog vuur tot hij goed heet is. Giet een scheutje olie in de pan en smeer dit uit met een opgevouwen stukje keukenpapier. Bewaar het keukenpapier voor de volgende pannenkoek.
Giet een grote pollepel vol beslag in de pan en draai de pan een beetje rond zodat het beslag kan uitlopen over de bodem. Laat de pannenkoek even bakken en kijk dan voorzichtig met een spatel onder de rand of hij al bruin is. Heb geduld, het kan even duren voor de pannenkoek klaar is om omgedraaid te worden, zeker de eerste keer, als de pan misschien nog niet helemaal heet genoeg is. Maak de pannenkoek los met de spatel en draai hem om. Laat de andere kant nog kort even bakken tot ook deze bruine vlekjes heeft en verplaats de pannenkoek naar een (warmgehouden) bord. Vet de pan opnieuw in en ga door met bakken tot het beslag op is.
41 Reacties
Schrijf een reactie