Vegan kwarkbrood
Kenmerken: | Feestdagen, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 35 minuten, totaal 90 minuten |
Voor: | 12 kleine broodjes of 1 grote |
Soms verbaas ik mezelf over hoe recepten ontstaan. Dit recept begon met een poging om aebleskiver te maken, een soort grote ronde Skandinavische poffertjes. Ik had bij de kringloopwinkel namelijk een antiek aebleskiver pannetje gevonden. Omdat er sojayoghurt in het beslag van de aebleskiver zat, deed het me enorm denken aan kwarkbrood, en zo kwam ik op het idee om het beslag in de oven te bakken. Een paar kleine aanpassingen en voilá vegan kwarkbrood!
Dit is een leuk recept voor een luxe ontbijtje of high tea. Het deeg hoeft niet gekneed te worden en het hoeft ook niet te rijzen, dus ze zijn super snel klaar. Het is misschien nog een beetje vroeg om al na te denken over de paasbrunch, maar de supermarkten verkopen al chocolade-eieren, en een beetje goede voorbereiding is nooit weg. Je kunt dit als één groot brood bakken, maar het is ook leuk om het over muffinvormpjes te verdelen voor minibroodjes.
Ingrediënten
- 250 gram (2 koppen) tarwebloem
- 2 1/2 theelepels bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 2 eetlepels suiker
- 400 ml (1 2/3 kop) sojayoghurt (ik had Alpro Mild&Creamy)
- 2 eetlepels olie (liefst koolzaadolie met botersmaak)
- 70 gram rozijnen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een langwerpige cakevorm in met een beetje olie.
Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zout en suiker. Doe de yoghurt, olie en rozijnen erbij en roer met een vork tot al het meel is opgenomen en er een plakkerig deeg ontstaat. Stort het deeg in de bakvorm en druk het een beetje plat.
Zet de vorm in de oven en bak het brood 35 minuten tot het goudbruin en stevig is. Laat het minstens een half uur afkoelen en haal het dan uit de vorm. Op kamertemperatuur blijft het een dag of drie goed, in de vriezer meerdere maanden.
Variatie: kleine muffin broodjes
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet 12 muffinvormpjes in met olie. Maak het deeg zoals hierboven beschreven en verdeel het met een (ijsbol)lepel over de muffinvormpjes. Zet ze in de oven en bak de broodjes 25 minuten op 200 graden tot ze goudbruin en stevig zijn.
90 Reacties
Het kan inderdaad bijna niet mislukken. Heel fijn!
Ik koop de koolzaadolie bij AH, van het merk Teutoburger.
De poffertjes waren lekker, maar wel veel gedoe omdat het pannetje niet zo makkelijk op het fornuis bleef staan met die bobbels aan de onderkant.
Waren ze de volgende dag nog lekker Lucie? Glutenvrij bakken vind ik nog steeds lastig. Ik zou eigenlijk wat meer moeten experimenteren ermee.
Met vijgen erin lijkt me ook héél lekker Shannen. Dank voor de tip!
Schrijf een reactie