Tofu feta

9 May 2012 onder Bijgerecht, Hapjes
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 40 minuten
Voor: Maakt 250 gram 'tofeta'
Tofu feta, vegetarisch, veganistisch, zonder melk, koolhydraatarm

Update: een variatie op dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan 'kaas' maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli. 

Tofu is natuurlijk geen feta, dus misschien is dit niet zo'n goed recept voor mensen die heel graag echte fetakaas willen eten. Maar als je gewoon zin hebt in lekkere romige witte blokjes met een fijne kruidenmarinade, dan moet je dit zeker een keertje proberen! Ook geschikt voor mensen met tofu-fobie.

Eet de blokjes in een lekkere salade met olijven en tomaat of als borrelhapje, zoals op de foto. In warme gerechten vind ik ze wat minder geslaagd, maar misschien dat jij daar anders over denkt?

Ingrediënten

  • 250 g stevige tofu, goed drooggedept
  • 3 eetlepels smakelijke olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1-2 eetlepels edelgist (optioneel)
  • 1 à 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel oregano of tijm
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/8 theelepel versgemalen peper

Bereiding

Snijd de tofu in blokjes van ongeveer een centimeter doorsnee. Meng in de bakje de ingrediënten voor de marinade. Doe de tofublokjes bij de marinade in het bakje en schep goed om zodat alle blokjes bedekt zijn. Laat de tofu minstens 30 minuten tot een uur marineren. De 'tofeta' is nu klaar om verder verwerkt en opgegeten te worden. In de koelkast blijven de blokjes met de marinade ongeveer drie dagen goed.

20 Reacties

Mira op 19-11-2014 - 14:14
Ik wil je laten weten dat ik een link naar dit recept heb geplaatst op mijn website bij de Griekse salade en dat ik het heb gemaakt en dat het lekker is.
Martine op 19-11-2014 - 15:01
Fijn dat het goed in de smaak viel Mira. Dankjewel voor de link :-)
Mira op 14-2-2015 - 21:54
De link staat nu bij 2 recepten; http://www.alternatief-idee.net/Griekse-salade-van-sla-tomaten-en-paprika-met-olijven-en-walnoten http://www.alternatief-idee.net/Salade-van-rode-bieten-appel-ui-augurken-en-vegan-Feta Ik maak de Tofu Feta zonder het citroensap. Vind je het goed als ik tzt dit recept schrijf op mijn eigen website ? Ik zal dan weer een link naar dit recept erbij zetten.
Martine op 15-2-2015 - 13:03
Hoi Mira, als je het recept in de eigen woorden opschrijft en een link erbij zet vind ik het prima :-)
Mira op 6-6-2015 - 0:30
Hoi Martine, Mijn bewerkte versie van jouw recept staat nu hier met jouw link er bij http://www.alternatief-idee.net/Vegan-Feta http://www.liefde-voor-veganisme.net/Vegan-Feta
Martine op 6-6-2015 - 10:26
Leuk! dankjewel voor de link. :-)
Selma op 9-7-2015 - 9:09
Gemaakt en goedgekeurd! Heel lekker :)
Martine op 9-7-2015 - 10:40
Fijn dat het lekker was Selma! Ik moet deze zelf ook weer eens maken.
Cara op 10-8-2017 - 14:02
Kan je deze ook gebruiken in ovengerechten? Heeft hij dan dezelfde textuur als fetakaas?
Martine op 10-8-2017 - 14:19
Hoi Cara, je kunt deze kaas inderdaad ook in ovengerechten gebruiken. Hij smelt niet, maar wordt een beetje chewy. Ik vind het erg lekker!
Monique op 21-9-2017 - 18:20
Super, deze tofeta! Wij aten 'm vandaag voor het eerst, voor door de vulling van de (ook al lekkere) Turkse pizza's op deze site. Mijn jongste zoon vroeg toen hij zijn tweede Turkse pizza belegde: 'Mag ik nog wat van die olijven?' Hij vond de tofeta namelijk naar gemarineerde olijven smaken :-). Lekker hartig, kruidig - ik snapte hem wel. Weer een goedgekeurd recept dus. Dankjewel!
Martine op 22-9-2017 - 10:24
Wat leuk Monique! Dankjewel voor je berichtje.
Petra Vink op 26-5-2018 - 12:06
Martine wat is dit super lekker. Ik heb het gemaakt van naturel feto, ongelooflijk hoe het smaakt. Bedankt voor alle recepten!!
Martine op 28-5-2018 - 9:38
Leuk Petra! Lijkt me inderdaad lekker met Feto.
Ingeborg op 2-7-2018 - 18:32
Misschien een rare vraag hoor, maar kan je de tofu gewoon zo eten zonder te bakken. (Ik ben niet zo'n keukenprinses ;))
Martine op 4-7-2018 - 10:23
Hoi Ingeborg, tofu is inderdaad gewoon ongebakken eetbaar. Het is gemaakt van gekookte sojamelk, dus het is niet echt 'rauw'. Kijk ook eens naar mijn artikel over makkelijke manieren om tofu klaar te maken: https://vegetus.nl/tofu-snel-lekker-maken-vijf-manieren/
Ingeborg op 4-7-2018 - 19:38
Dank je wel voor je reactie. Ik ga daar zeker naar kijken. Ik heb vandaag voor de derde dag een recept van je site gemaakt. Ik ben jaren vegetariër geweest en heb nu de stap naar veganist gezet. Ik word super geïnspireerd door je site en mijn vriend heeft opeens een vriendin die heerlijke maaltijden maakt. :)
Martine op 5-7-2018 - 12:02
Tof Ingeborg! Stel gerust je vragen als je nog meer wilt weten.
Sandra op 15-11-2021 - 19:33
Vandaag (ehh gisteren dus) eindelijk voor het eerst gemaakt, ik heb het 1 dag in de koelkast laten staan en ik vond het echt lekker, dankjewel Martine!
Inge op 21-2-2024 - 22:48
hoi Martine, kan je de feta-kaas maar 3 dagen bewaren? Lijkt me kort. Je kan de fetakaas uit de winkel altijd langer bewaren. Klopt dat? Groetjes van Inge

Schrijf een reactie