Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Favorieten, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Wintergerecht, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 2 personen |
Ik had al een hele tijd dit recept voor Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel in mijn receptenvoorraad staan, en nu heb ik hem eindelijk eens gemaakt. Dat had ik véél eerder moeten doen, want het is een heerlijk recept. Ook helemaal niet moeilijk of tijdrovend, dus hij gaat hier zeker nog vaker op tafel verschijnen. Als lunch of avondeten is dit recept genoeg voor 2 eters. Als je het als bijgerechtje serveert of als onderdeel van een tafel met andere hapjes is het zeker genoeg voor 6-8 personen.
Spaanse tortilla's zijn een soort gigantische omeletten die traditioneel met aardappel worden gevuld. Ik vind het leuk om een beetje creatief te zijn met de groente die erin gaat. Een mengsel van koolraap, aardpeer en paprika vind ik erg lekker, maar het smaakt vast ook heerlijk met andere groentes zoals pastinaak, knolselderij of zelfs bloemkool of broccoli. Bladgroentes zoals spinazie en boerenkool kunnen er vast ook bij. Dit is een handig recept om restjes groente mee op te maken. Gewoon alles samen in de pan laten garen en dan door het beslag mengen.
Je kunt dit recept halveren voor een eenpersoons lunchportie (op de foto) of verdubbelen voor een tortilla van potluckformaat. Gebruik dan wel een kleinere of grotere pan zodat de tortilla niet te dik of te dun wordt. Als je het moeilijk vindt om de tortilla om te draaien zou je ook twee kleinere in plaats van één grote kunnen maken. Zeker als je het recept verdubbelt is dat aan te raden, want ik weet inmiddels uit ervaring dat het niet zo makkelijk is om een tortilla van 30 cm breed om te draaien. Je moet maar net een bord in huis hebben wat groot genoeg is!
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 400 g koolraap en/of aardpeer (of aardappel), in plakjes
- 1 kleine rode of groene paprika (optioneel)
- 130 gram (1 kop) kikkererwtenmeel
- 250 ml (1 kop) water
- 1/2 theelepel zout (of kala namak voor een echte eiersmaak)
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 1 mespunt zwarte peper
Bereiding
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een anti-aanbak koekenpan met een doorsnee van ongeveer 20 cm, en bak de ui en andere groenten tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Giet er een flinke scheut water bij en dek de pan af met een deksel. Laat de groente nog ongeveer 10 minuten gaarsmoren tot het al water verdampt is.
Maak ondertussen het kikkererwtenbeslag. Meng in een kom het kikkererwtenmeel met het water, zout, knoflook en peper. Roer goed tot alle klontjes eruit zijn en laat het beslag even rusten tot de groentes gaar zijn. Schep de gare groente uit de koekenpan en meng ze door het beslag.
Zet de koekenpan terug op het vuur en doe de tweede eetlepel olijfolie erin. Giet het beslag met de groente in de pan smeer het een beetje uit tot een mooie platte koek. Dek de pan weer af met een deksel en laat de tortilla op niet al te hoog vuur 5 à 10 minuten zachtjes garen totdat het beslag aan de bovenkant begint te stollen.
Maak de randen van de tortilla voorzichtig los met een spatel. Leg een groot bord ondersteboven op de pan en keer het hele zwikkie in één dappere, snelle en vloeiende beweging om. De tortilla valt nu ondersteboven op het bord.
Zet de pan terug op het vuur en doe de laatste eetlepel olijfolie erin. Laat de tortilla voorzichtig van het bord terug in de pan glijden, zodat de onderkant ook nog even kan garen. Dat duurt een minuut of vijf. Laat de gebakken tortilla weer uit de pan op een bord glijden. Serveer hem warm of op kamertemperatuur.
Als je wilt kan de tortilla ook in de oven gebakken worden in een ingevette bakvorm op 220 graden.
30 Reacties
Schrijf een reactie