De Vitamix blender

Wat is een Vitamix?

Voor mijn verjaardag heb ik een Vitamix blender gekregen. Dit is een speciale super krachtige blender, waarmee je heel gemakkelijk de meest uiteenlopende ingrediënten kunt verwerken tot gladde sauzen, dips, soepen en smoothies.

Doordat de Vitamix zo krachtig is, werkt hij veel sneller dan een reguliere blender of foodprocessor. In enkele seconden kan hij bijvoorbeeld bevroren fruit vermalen tot sorbetijs. Omdat het zo snel gaat hebben de vruchten geen tijd om te ontdooien en kun je het ijs dus meteen eten zonder dat je het eerst nog opnieuw invriest.

Het enige nadeel van een Vitamix is de prijs. Hij kost een paar honderd euro, dus het is niet bepaald een apparaat wat je in een opwelling een keertje aanschaft. Je krijgt er wel 7 jaar garantie op. Als je zoals ik veel kookt, graag met basisingrediënten werkt, en het leuk vindt om een beetje te experimenteren in de keuken, dan is een Vitamix zeker een goede toevoeging aan je keukenarsenaal.

Waar gebruik je het apparaat voor?

Wij gebruiken onze vitamix om zelf notenpasta, plantaardige melk, smoothies en sorbetijs mee te maken. Ik wil ook gaan experimenteren met ‘rauwe’ soepen gemaakt van gepureerde ongekookte groentes.

Ik heb naast de gewone blenderkom een speciale mengkom voor droog gebruik waarmee je zelf meel kunt malen van granen, noten, zaden en peulvruchten. Deze kom is ook geschikt om brooddeeg in te kneden.

Kun je Vitamix recepten ook met een normale blender maken?

Ik zal vanaf nu af en toe recepten posten die geschikt zijn om met een Vitamix of andere superblender te maken, zoals notenpasta en plantaardige melk. Gelukkig kun je de meeste van zulke recepten ook met een gewone blender, foodprocessor of staafmixer maken, alleen moet je dan wat meer geduld hebben. Deze recepten kun je vinden door onder het kopje ‘Kenmerken’ op ‘Vitamix’ te klikken.

Een gewone blender heeft vaak vijf à tien keer meer tijd nodig om ingrediënten fijn te malen dan een superblender. Bovendien zal de textuur van het fijngemalen of gepureerde materiaal vaak iets grover en korreliger zijn. Dit merk je met name bij het verwerken van harde ingrediënten, zoals noten, granen, ijsblokjes en harde bevroren of rauwe groentes en fruit.

24 Reacties

Karin op 16-9-2012 - 15:49

Hoi Martine, Ik heb je site ontdekt, doordat ik op 'Vitamix blender' zocht. Wat een heerlijke recepten en zo mooi gefotografeerd. Je hebt me enorm geinspireerd (tarwegluten en edelgist zijn al in bestelling). Maar goed...ik wil graag een Vitamix blender aanschaffen. Kan jij me adviseren waar ik m het best kan kopen? Groet, Karin

Martine op 16-9-2012 - 18:42

Hoi Karin, Dankjewel voor de complimenten :-) Onze vitamix komt van Marmelot.com. Voor zover ik heb kunnen vaststellen is dit in Nederland op het moment het goedkoopste adres. In de VS zijn ze minder duur, maar dan betaal je verzendkosten en invoerrecht. Bovendien heb je een transformator nodig om een Amerikaanse blender op het Nederlandse elektriciteitsnet aan te sluiten. Als je de Europese versie koopt kun je hem direct in het stopcontact inpluggen. Martine

Karin op 17-9-2012 - 14:26

Fijn, dank voor je antwoord. En wat ziet die pasta met blauwe nepkaas er ook weer heerlijk uit, waarvan je het recept vandaag geplaatst hebt. Eens kijken of ze die Sjeese hier in Groningen ook verkopen.

Suzanne op 15-11-2012 - 13:34

Een optie is om 'm in Duitsland te bestellen, de verzendkosten vallen erg mee. Keimling.de vraagt bijv. maar € 5,90 voor verzending naar Nederland. En de prijs ligt ook ietsje lager dan in Nederland.

Martine op 15-11-2012 - 13:39

Dankjewel voor de tip! De prijs is niet heel veel lager in Duitsland zo te zien, maar alle beetjes helpen.

Goldie op 16-7-2013 - 15:17

Beste Martine, Ik overweeg de aanschaf van een Vitamix via Marmelot. Heb jij een extra mengkom erbij voor de droge producten? Zo ja, denk jij dat dit echt nodig is?

Martine op 16-7-2013 - 15:23

Hoi Goldie, ik heb inderdaad ook de droge mengkom erbij. Ik vind deze wel praktisch, omdat hij wat kleiner is en je er dus makkelijk kleine hoeveelheden in kunt malen (1 kopje zaadjes bijvoorbeeld). Echt noodzakelijk is het niet, want je kunt eigenlijk ook prima in de natte kom droge ingrediënten fijnmalen. Als je vaak harde dingen maalt raakt de kom wel een beetje bekrast, dus de aparte droge kom helpt om je grote natte mengkom langer mooi en netjes te houden. Bedenk voor jezelf of je vaak droge dingen zou willen malen, en of de extra prijs van de mengkom het dan waard is.

Jaco op 4-8-2013 - 15:53

Als jullie nog niet aangeschaft hebben. Kijk eens naar de Freshmixer. groet, Jaco

Jaco op 4-8-2013 - 15:54

De site is http://www.freshmix.nl. Ook voor lekkere recepten.

Erna op 8-11-2013 - 8:34

Beste Martine, Zojuist de Vitamix ontvangen, en feestelijk geopend. Heb een vraag die ik nergens in de handleiding terug kan vinden. Klopt het dat als je de kan op het blok plaatst, je de kan nog steeds wat naar rechts/links kan draaien, nog voordat je uberhaupt het apparaat aan hebt gezet? Graag een antwoord op deze praktische vraag.

Martine op 8-11-2013 - 9:17

Hoi Erna, Het klopt inderdaad dat de mengkan van de Vitamix los op het apparaat staat. Als je de Vitamix aanzet draait de kom vaak een klein stukje door voordat hij zichzelf vastzet tegen de uitstekende steuntjes. Op de website van Vitamix zeggen ze hierover "it is normal for this to happen as the coupling is aligning with the drive socket." Dat wil zeggen, doordat er een beetje beweegruimte is, kan de Vitamix zichzelf stabiliseren als de kan contact maakt met het aandrijvingsmechanisme wanneer je hem aanzet. Zie het antwoord op de bovenste vraag: https://www.vitamix.com/Owners-Resources/Product-Support/FAQs/Troubleshooting

Erna op 8-11-2013 - 10:52

Marine, Dank voor je reactie en de link. Ga vanmiddag uitproberen .... Feest :)

Corrie op 22-1-2014 - 19:52

Ik heb een hele andere vraag. Is er iemand die voor mij een uitleg in het Nederlands Heeft van het merk Matstone Groetjes corrie

Martine op 22-1-2014 - 22:19

Hoi Corrie, Ik heb zelf geen ervaring met slow juicers, maar Matstone lijkt een goed merk. Deze website heeft een uitleg in het Nederlands: http://www.heelbewust.com/Matstone-Ivory

Esther op 17-7-2014 - 10:18

Hallo Martine! Heb je naast de Vitamix ook een keukenrobot? En welke/ waarom die, als ik vragen mag? Ik zou je ervaring en overwegingen enorm waarderen, omdat ik steeds meer naar jouw manier van koken groei en steeds meer van scratch maak. (Ja, dat is voor een groot deel jouw schuld! :p )Ik heb een kleine keuken, dus moet zorgvuldig omspringen met de ruimte en wil liefst zo min mogelijk apparaten, maar wil niet aan kwamliteit van de verschillende functies inboeten. Op dit moment neig ik naar een Kenwood Prospero, die veel functies combineert. Groetjes! Esther P.S.: Mijn eerste rejuvelac staat te rijpen, dit weekend ga ik mijn eerste gebakken cachew-chèvre maken! :D

Martine op 24-7-2014 - 18:43

Hoi Esther, sorry voor de late reactie, we zijn net terug van vakantie! Ik heb ook een kleine keuken en ik heb mijn foodprocessor weggedaan om plaats te maken voor de Vitamix. Sommige typische foodprocessor taken zoals dingen fijnmalen kunnen ook met de Vitamix of een andere sterke blender, andere dingen, zoals raspen en fijnhakken doe ik met de hand. Als we een grotere keuken zouden hebben zou ik nog wel een foodprocessor-achtig apparaat willen, eventueel gecombineerd met een standmixer. Ik heb geen ervaring met de Kenwood Prospero, maar ik heb hem net even opgezocht en het lijkt me een praktisch en krachtig apparaat, prima keuze :-)

Esther op 25-7-2014 - 15:38

Hey Martine, Welkom terug! Hoop dat je een fijne vakantie hebt gehad! Bedankt voor je antwoord. Goeie ideeën blijken in de praktijk soms anders uit te pakken en het is altijd fijn om de ervaringen van een meer ervaren gebruiker te horen! Ik ga de Vitamix er ook nog eens goed naastleggen en dan hak ik de knoop door. Hihi, ben niet zo'n impulskoper, geloof ik ... *fluit* Groetjes, Esther P.S.: de chasew chèvre en kaasfondue zijn prima gelukt! Daar ga ik zeker nog mee verder! Dit weekend wil ik de amandelfeta proberen. Superbedankt voor al je tips en hulp! xx

Martine op 25-7-2014 - 16:20

De vakantie was heerlijk, dank je! :-)

Als je toch een blender overweegt moet je misschien even naar Le Blender van Magimix kijken. Die is een stuk vriendelijker geprijsd dan de Vitamix en ik heb er heel positieve verhalen over gehoord. Je kunt er een klein hakmolentje bijkopen, waarmee je een aantal dingen kunt doen die je normaal eerder met een food-processor zou doen.

Fijn dat de kaasjes goed gelukt zijn. Ik ben benieuwd wat je van de amandelkaas vindt.

Marianne op 27-4-2015 - 9:46

Even een typisch Hollands vraagje: Zijn er geschikte flessenlikkers/ schrapers voor de Vitamix? Ik zit altijd te klungelen om het er netjes uit te krijgen.

Martine op 27-4-2015 - 10:01

Ik heb een smalle siliconen spatel van de Hema. Daarmee is het nog steeds een gehannes, maar je krijgt er wel meer uit.

Piet op 20-5-2016 - 16:43

Begrijp de prijzen van Vitamix niet, in dollars 399 dollar, een ons Europa(NL) moeten ze er 579 = 648 dollar voor hebben! Grenzen zijn er alleen als ze in ons nadeel zijn: ter meerdere eer en glorie van de Haagse tollenaars van Europa (p.s. 579=1274 gulden!, cadeau directeur gesubsidieerde ABN AMRO Zalm (VVD/NSB) aan de samenleving).

Martine op 20-5-2016 - 20:41

Hoi Piet, inmiddels zijn er meerdere Europese alternatieven voor de Vitamix die wat voordeliger geprijsd zijn, dus daar zou je eens naar kunnen kijken als je een krachtige blender zoekt.

Wilma op 23-7-2016 - 13:26

Ik wil graag een goede machine hebben waar ik voorlopig mee vooruit kan en lees hier over vitamix, welke kan ik dan beste bestellen en met een mengkom begrijp ik! Ik krijg altijd te horen dat een blender niet geschikt is voor smoothies, dat een slowjuicer beter is! Klopt dit

Martine op 23-7-2016 - 18:00

Hoi Wilma, Ik heb zelf dus een Vitamix. Dat is een flinke investering, maar dan gaat ie in principe ook de rest van je leven mee. Ik heb de mijne gekocht bij Marmelot.com. Ik heb een TNC 5200. De extra droge kom is handig, maar niet per se noodzakelijk. Als een Vitamix toch een beetje te duur is heb ik ook heel goeie dingen gehoord over Le Blender van Magimix. Iets minder krachtig, maar ook heel erg goed en gaat lang mee.

Voor smoothies heb je juist een blender nodig en geen slowjuicer. Met een slowjuicer maak je sap (zonder de vezels van het fruit). Smoothies zijn gemaakt van het hele fruit en die maak je in een blender. Ik zou zelf altijd voor smoothies gaan in plaats van sap, omdat je dan dus alle goede dingen van het fruit binnenkrijgt, ook de vezels.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.