Soyabella test
Kenmerken: | Budgetvriendelijk |
---|
We hebben een nieuwe bewoner in huize Vegetus. Ze heet Bella, maakt hele lekkere verse sojamelk voor ons en staat prachtig te glimmen op het aanrecht. We kregen haar opgestuurd van Tribest, het bedrijf wat de Soyabella importeert naar Nederland. Ik was al langer geïnteresseerd in de Soyabella, dus toen Tribest contact opnam met de vraag of ik het het apparaat wilde uitproberen heb ik meteen ja gezegd!
De Soyabella is een soort mix tussen een blender en een waterkoker. Met de verschillende hulpstukken die erbij zitten kun je er behalve sojamelk ook notenmelk, granenmelk en zelf kleine porties amandelmeel, fijngemalen kruiden en notenpasta mee maken. Doordat het apparaat zo veel verschillende dingen kan is dit review nogal lang geworden. Als je daar geen geduld voor hebt, scroll dan gerust snel naar beneden voor de conclusie.
Ik heb al een super goeie Vitamix blender waar ik af en toe plantenmelk mee maak, maar het is toch altijd een heel gedoe om de melk te zeven door een doek en in het geval van sojamelk ook nog gaar te koken in een pan. De Soyabella belooft je een hoop werk uit handen te nemen. Je doet water in de kan en voorgeweekte bonen of noten in het metalen zeefje, schroeft de blenderkop erop, drukt op de knop en 20 minuten later is je melk klaar. Het lijkt de droom van iedereen die graag dingen zelf maakt, maar is dit mooie sprookje echt waar?
De voor- en nadelen
Op zich ben ik heel tevreden over dit apparaat. Hij is goed ontworpen en doet wat hij moet doen. Er zijn wel een paar minpuntjes. Allereerst krijg je er alleen een Engelstalige gebruiksaanwijzing/receptenboekje bij. Dat is voor mij persoonlijk geen punt, want ik kan dat prima lezen. Als je het Engels niet zo goed machtig bent is het denk ik lastig om alle functies echt goed te begrijpen, zeker omdat het apparaat zoveel verschillende dingen kan. Het zou goed zijn als Tribest dit boekje in het Nederlands zou laten vertalen.
Een ander nadeel is dat de melk die je met deze machine maakt niet verrijkt is met calcium zoals de meeste plantenmelk uit de supermarkt. Je zou er eventueel wel zelf calciumcarbonaat aan toe kunnen voegen, of natuurlijk je calcium uit andere voedingsmiddelen zoals groene bladgroente halen. Daarvoor moet je dan wel echt veel groene bladgroente eten.
Na het melk maken moet je de machine schoonmaken. De losse onderdelen kunnen in de vaatwasser, als je die hebt. De binnenkant van de kan en de mixerkop moet je even met de hand schoonmaken. Gekookte sojamelk laat wat aangekoekte resten achter, dus dan moet je echt even goed schrobben. Je moet hier ook niet te lang mee wachten, want dan drogen de aankoeksels op en zijn ze lastig te verwijderen. Als je notenmelk of amandelmeel gemaakt hebt is even omspoelen voldoende om het apparaat weer schoon te krijgen.
Het grote voordeel van de Soyabella is dat je er veel geld en afval mee kunt besparen. Afhankelijk van hoeveel je meestal betaalt voor plantenmelk uit de winkel en wat je bonen of noten kosten, ben je per liter zelfgemaakte melk al snel 50 cent tot een euro goedkoper uit. Het apparaat kost bij Tribest 99 euro dus na 100 tot 200 keer melk maken heb je de kosten er al uit. Zelf gebruik ik ongeveer 3 pakken sojamelk per week, dus ik zou de Soyabella in een jaar makkelijk kunnen terugverdienen. Bovendien hoef je geen melkpakken meer weg te gooien, wat heel veel afval scheelt. De pulp die je overhoudt van het melk maken kun je nog verwerken in vegaburgers, muffins en pannenkoekjes. Of je kunt hem composteren voor de bemesting van je tuin of plantenbakken.
Het duurt ongeveer 20-25 minuten (niet 15 zoals in de handleiding staat) om met de 'Milk' knop een kan vol sojamelk te maken. Gedurende die tijd zoemt het apparaat, vergelijkbaar met een vaatwasser. Hij maakt wel vier keer een paar seconden een hard blendergeluid als de bonen gepureerd worden. Als je rauwe notenmelk of amandelmeel maakt met de 'Mill' knop heb je alleen harde maalgeluid, maar niet het gezoem, want dat doet de Soyabella alleen als er iets verwarmd moet worden. Het pureergeluid is best irritant als je een open keuken hebt zoals wij. Je kunt de trillingen redelijk goed dempen door de machine op een dubbelgevouwen theedoek te zetten. De metalen buitenkant van de kan wordt tijdens het koken van de melk heel heet, dus je moet opletten dat je je daar niet aan brandt.
Ik vind de sojamelk uit dit apparaat erg lekker. De melk is verrassend zoet, ondanks dat ik er geen zoetmiddel bij doe. Hij is zoeter dan ongezoete sojamelk uit de winkel en ook zoeter dan wanneer ik zelf op de 'ouderwetse manier' sojamelk maak met de vitamix en een pan. De melk heeft ook een stuk minder wrange bijsmaak dan andere soorten ongezoete sojamelk die ik heb geproefd.
Het is wel een beetje lastig dat de melk niet helemaal glad wordt. Het grootste deel van de pulp blijft achter in het zeefje, maar er komt toch ook nog wat in de melk terecht. Deze pulp bezinkt op de bodem van de kan als je melk even laat staan, dus je hebt er niet super veel last van, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Als je echt pulpvrije melk wilt moet je hem nog even door een dunne doek te zeven. Dat gaat dan wel een stuk makkelijker dan met sojamelk uit de blender, omdat het grootste deel van de pulp er al uit is.
Wat kun je er nog meer mee?
Zoals ik hierboven al zei kan de Soyabella nog veel meer dan alleen maar melk maken. Ik heb onder andere cashewmelk, havermelk, soep en pindakaas gemaakt en specerijen en lijnzaad fijngemalen. Zeker als je verder geen krachtige blender of foodprocessor hebt zijn dit allemaal heel handige functies. Op de foto zie je van links naar rechts kleine potjes fijngemalen mosterdzaad, kardemom, lijnzaad en pindakaas.
De rauwe notenmelk en havermelk maak je met de 'Mill' functie en het sojamelk zeefje. Dit gaat super snel. Je drukt vier à vijf keer op de Mill knop, de machine maalt de noten of haver fijn en je melk is klaar. Alles bij elkaar duurt het nog geen 2 minuten. Net als bij de sojamelk blijft het grootste deel van de pulp achter in het metalen zeefje. Een beetje pulp komt in de melk terecht, maar dat kun je er nog even uit filteren met een doek of laten bezinken in de kan.
Ook pindakaas maak je met de 'Mill' functie. Hiervoor doe je geroosterde pinda's met een beetje zout en een klein scheutje olie in het kunststof maalbekertje. De olie helpt om een pasta te vormen. Zonder olie wordt het pindameel in plaats van pindakaas. Waarschijnlijk moet je de blenderkop met het maalbekertje tussendoor een paar keer loshalen om te schudden zodat alle pinda's goed vermalen worden. Het maalbekertje is niet zo groot, dus om een flinke pot vol pindakaas te maken zou je dit proces een paar keer moeten herhalen.
Ik was verbaasd over hoe goed de Soyabella lijnzaad en specerijen kan fijnmalen. Vooral lijnzaad gaat super goed. Een keer of 3 op de Mill knop drukken en je hebt een mooie portie perfect fijngemalen lijnzaad. Ook als je graag zelf kruidenmixen maakt van hele specerijen is het kunststof maalbekertje heel erg handig. Het mosterdzaad en de kardemom werden met een paar keer drukken op de Mill knop goed fijngemaakt, al bleven de stukjes wel wat groter dan je bij fijngemalen specerijen uit de winkel hebt.
Ik heb ook soep proberen te maken met de 'Paste' functie. Dat vond ik een beetje lastig omdat je niet even tussendoor kunt proeven of iets toevoegen. Dat is niet zo handig als je zoals ik meestal soep maakt uit de losse pols en dan naar smaak dingen toevoegt tot het lekker is. Je kunt uiteraard wel aan het eind van de kooktijd nog smaakmakers toevoegen als het apparaat klaar is (na 20-25 minuten). Zoals ook in het instructieboekje uitgelegd staat kun je drie soorten soep maken. (1) Als je de blendermessen afschermt met het metalen zeefje en de groente met het water in de kan doet kun je heldere groentesoep maken. (2) Als je wat groente of linzen bij de messen in het zeefje doet, kun je een gebonden soep maken die gedeeltelijk gepureerd is. (3) Als je het zeefje helemaal weglaat worden alle groente in de soep gepureerd en krijg je als alles goed gaat een gladde soep. Ik gebruikte het zeefje met de grote gaatjes om linzen in te pureren, maar het was een beetje lastig om het hete zeefje los te maken en de peulvruchtenpuree die erin zat bij de rest van de soep te doen. Ik blijf mijn soepen denk ik gewoon in een pan maken en als er dan iets gepureerd moet worden pak ik de staafmixer.
Er zat ook een klein tofu persje in het pakket dat ik opgestuurd kreeg. Deze is precies groot genoeg voor de hoeveelheid tofu die je krijgt van één portie sojamelk uit de Soyabella, een blokje van ongeveer 200 à 250 gram. Zie hier mijn recept voor zelfgemaakte tofu. Er zitten ook instructies voor het maken van tofu bij de pers, maar die vond ik niet zo duidelijk.
Conclusie
Is de Soyabella echt een aanwinst voor je keuken? Net zoals altijd wanneer je zelf sojamelk maakt moet je nog wel de bonen voorweken, de machine schoonmaken en de melk eventueel nog even nazeven om de laatste pulp eruit te halen. Een nadeel van zelfgemaakte plantenmelk vind ik dat het niet verrijkt is met calcium, zoals die uit de winkel. Maar, het is met de Soyabella wel een stuk makkelijker om zelf melk te maken dan wanneer je het met een blender en pan doet. Het is een goeie manier om geld en afval te besparen, en de melk die je met dit apparaat maakt vind ik persoonlijk lekkerder smaken dan sojamelk uit de winkel. De Soyabella is ook goed betaalbaar in verhouding tot een krachtige blender en je kunt er behalve plantenmelk ook een aantal andere dingen mee maken waar je anders een foodprocessor voor nodig hebt. Je moet er geen wonderen van verwachten, maar ik vind het oprecht een fijn apparaat.
Er zijn verschillende Nederlandse webwinkels die de Soyabella en andere producten van Tribest verkopen. Als je op Google 'Soyabella kopen' invoert vind je er verschillende.
23 Reacties
Schrijf een reactie