Romige okra curry
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Glutenvrij, Peulvruchten, Snel klaar, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 25 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 2 personen |
Iedereen die hier al wat langer meeleest weet dat ik een enorme fan ben van Isa Chandra Moskowitz, de schrijver van fantastische kookboeken zoals Veganomicon, Vegan Pie In The Sky en Isa Does It, waar dit recept uit komt. Ze is echt geniaal en deze okra curry is daar opnieuw een bewijs van. Hoe ze op het idee gekomen is om een curry maken met een roux van kikkererwtenmeel weet ik niet, maar ik vind het geweldig. De curry wordt er verrassend romig van en krijgt bovendien en lekker hartig geroosterd smaakje.
Okra is een peulvormige groente die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig is, maar nu over de hele wereld gegeten wordt. Het lijkt qua smaak een beetje op sperzieboontjes, heeft een lekker smeuïge textuur en is rijk aan calcium. Okra's zijn het lekkerst als ze mooi groen en klein zijn (maximaal zo groot als je duim, kleiner is beter). Ik koop meestal mini okra's uit de diepvries bij een internationale supermarkt. Als je geen okra's hebt, kun je deze curry ook prima met sperzieboontjes of zelfs kleine roosjes bloemkool maken. Allemaal lekker!
Ingrediënten
- 1 1/2 eetlepel plantaardige olie
- 3 eetlepels kikkererwtenmeel
- 1 ui, gesnipperd
- 1/2 theelepel zout
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 eetlepel verse geraspte gember of gedroogd gemberpoeder
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes op sap
- 200 ml groentebouillon
- 200 gram okra, eventueel in stukjes gesneden als ze aan de grote kant zijn
- 250 gram (1 blik) gekookte kikkererwten of ogenboontjes
Bereiding
Verhit op laag vuur de olie in een grote pan en meng het kikkererwtenmeel erdoor. Rooster het kikkererwtenmeel al roerend 2-3 minuten tot het een tintje donkerder geworden is. Schep nu de ui door het kikkererwtenmeel en bak ongeveer vijf minuten tot ze glazig zijn. Voeg tot slot de knoflook, gember en kerriepoeder toe en bak ze nog een minuutje mee.
Doe de tomatenblokjes, groentebouillon, okra en kikkererwten erbij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de curry 20 minuten zachtjes pruttelen tot de okra gaar is. Roer regelmatig even door om te voorkomen dat het aanbrandt. Serveer met rijst.
20 Reacties
Schrijf een reactie