Romige budget havermelk
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 0 minuten, totaal 15 minuten |
Voor: | 1 kop havermelk, makkelijk te vermenigvuldigen. |
Helaas is plantenmelk uit de winkel niet bepaald budgetvriendelijk (de goedkoopste sojamelk 99 cent per liter) en ook zelfgemaakte notenmelk is voor de budgetchallenge een beetje te prijzig. Ik zou natuurlijk zelf sojamelk kunnen maken, maar dat is nogal een ritueel. Ik wilde dus eens proberen of ik misschien op een makkelijke manier zelf havermelk zou kunnen maken.
Op de website van Vivera kun je lezen dat hun havermelk bestaat uit water, haver, zonnebloemolie, calciumcarbonaat en zout. Behalve calciumcarbonaat had ik al deze ingrediënten in huis en warempel, na een paar experimenten om de juiste verhoudingen te ontdekken had ik een heerlijk romige havermelk gemaakt. Qua voedingswaarde heeft het niks met melk te maken (vooral omdat ik geen calciumcarbonaat heb), maar als je krap bij kas zit is dit een prima melkvervanger om mee te koken en bakken, en om af en toe een glas van te drinken.
Ingrediënten
- 250 ml koud(!) water
- 1 1/2 à 2 eetlepels havermout
- 1/2 theelepel neutraal smakende plantaardige olie
- een héél klein snufje zout
- (optioneel: zoetmiddel, kaneel, cacao etc.)
Bereiding
Doe de havermout samen met het water en de olie in je blender. Laat eventueel 10 minuutjes inweken en zet dan de blender aan. Blend op de hoogste stand tot de havermout is opgelost in het water. Er blijft altijd een klein beetje gruis over, dit kun je eruit zeven met een fijnmazig theezeefje of een schone (kaas)doek, maar ik laat het gewoon bezinken onderin mijn kopje en dan heb ik er geen last van.
Voeg eventueel een beetje zoetmiddel toe, of maak havermelk met een smaakje door bijvoorbeeld kaneel of cacao toe te voegen. De havermelk blijft in een afgesloten fles in de koelkast 2 à 3 dagen goed. Daarom maak ik meestal kleine hoeveelheden, zoals in dit recept. Gelukkig kun je in een handomdraai weer nieuwe maken.
45 Reacties
Fytinezuur is een stofje dat zich bindt aan de mineralen in je voeding, waardoor je lichaam er minder van kan opnemen. Je kunt de hoeveelheden fytinezuur in je eten verminderen met technieken zoals weken, koken en kiemen. Ook als je die dingen niet doet blijven er in veel gevallen nog genoeg voedingsstoffen over die je wel kunt opnemen. Zelf maak ik me er eerlijk gezegd niet zo druk over.
Als je van jezelf weet dat je bijvoorbeeld snel bloedarmoede krijgt omdat je moeite hebt om genoeg ijzer op te nemen, kan het wel de moeite waard zijn om wat extra maatregelen te nemen om de hoeveelheden fytinezuur in je eten te verminderen. De werking van fytinezuur op ijzerabsorbtie kan opgeheven worden door vitamine C, dus als je bij iedere maaltijd iets van groente of fruit(sap) neemt heb je dat al opgelost. Op andere mineralen kan het fytinezuur dan nog wel een negatieve invloed hebben. Als je absorptieproblemen hebt, is het daarom bijvoorbeeld ook slim om koffie of thee los van je maaltijden te nemen.
Schrijf een reactie