Rauwe köfte met noten
Kenmerken: | Glutenvrij, Koolhydraatarm, Snel klaar, Vleesvervanger, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 2-3 personen (10-20 köfte, afhankelijk van het formaat) |
In onze buurt is sinds kort een Çiğköftem afhaalrestaurantje. Çiğköftem is een van oorsprong Turkse keten die over de hele wereld plantaardige koude gehaktrolletjes verkoopt. Traditioneel worden de köfte van rauw rundergehakt gemaakt (çiğ köfte betekent letterlijk 'rauw gehakt'), maar tegenwoordig is de vegetarische versie met bulgur en walnoten heel populair.
Voor 10 euro krijg je 2 grote porties köfte, 4 wraps, een krop sla, een bakje saus, een halve citroen en verse peterselie en munt. Alles is heel vers en smakelijk. Je rolt de köfte in een blaadje sla en/of stukje wrap met wat verse kruiden en citroensap. Let wel op, want Çiğköftem verkoopt ook bekertjes melk en een bijgerechtje waar echt vleesgehakt in zit, dus het menu is niet volledig vegetarisch of veganistisch.
Het leek me leuk om een koolhydraatarme versie van de çiğ köfte te maken. Dat ging heel makkelijk: bulgur vervangen door amandelmeel en een beetje lijnzaad toevoegen zodat het goed bindt. Het hele recept bevat ongeveer 20 gram koolhydraten.
Serveer de köfte met sla en (koolhydraatarme) wraps en geef er eventueel verse kruiden en citroensap bij. Je kunt ze eten als avondeten of lunch, maar ze zijn ook leuk om als hapje te serveren. Rol ze bijvoorbeeld in een klein stukje wrap of sla en prik het rolletje op een cocktailprikker.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 3/4 kop (90 g) amandelmeel
- 3/4 kop (90 g) gemalen walnoten
- 3 eetlepels fijngemalen lijnzaad
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 2 theelepels gedroogde munt, of 2 eetlepels fijngehakte verse munt
- 1 theelepel gedroogde peterselie, of 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
- 2 theelepels knoflookpoeder, of 1 à 2 tenen uitgeperste knoflook
- 1/2 tl chilivlokken of chilipoeder (pas zelf aan hoe pittig je het wilt hebben)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 eetlepels water
Bereiding
Doe alle ingrediënten samen in een kom en prak ze met een vork door elkaar tot er een deeg-achtige massa ontstaat. Voeg geen extra water toe, anders kun je straks geen stevige balletjes maken. Het kan even duren voordat alles goed gemengd is, maar als je blijft roeren komt het vanzelf goed.
Als je haast hebt kun je het mengsel nu meteen tot köfte verwerken, maar je kunt het ook een paar uur in de koelkast zetten, zodat het een beetje kan opstijven en de smaken goed gemengd raken.
Neem één à twee eetlepels deeg en kneed er balletjes of rolletjes van. De traditionele vorm van çiğ köfte is een rolletje wat in de vuist is samengeknepen, zodat je de palm-/vingerafdrukken van de kok kunt zien, zoals op onze foto. Afhankelijk van het formaat kun je met dit recept 10 à 20 köfte maken. Stapel de ze op een bord en serveer meteen, of dek ze af met folie en bewaar ze in de koelkast.
Variaties
Het hele recept bevat ongeveer 1170 kcal, 104 g vet (9 g verzadigd), 25 g koolhydraten, 25 g vezels en 37 g eiwit.
12 Reacties
Schrijf een reactie