Op de markt
Kenmerken: | Budgetvriendelijk |
---|
Ik ben weer een beetje op de budget tour. Ik probeer de weekboodschappen voor ons tweetjes rond de €50 te houden. Dat lukt lang niet altijd, want we houden van goeie chocola en de verleiding om vegan luxe producten te kopen is altijd groot. We 'moeten' natuurlijk ook regelmatig nieuwe dingen uitproberen voor Gewoon Vegan. Maar toch gaat het eigenlijk verrassend goed! Ik vind het erg fijn om te merken dat ik nog steeds prima van een studentenbudget kan leven. Dat geeft me een groot gevoel van vrijheid. Het is fijn dat de universiteit goed betaalt, maar een hoog salaris is niet noodzakelijk, en zo kunnen we lekker sparen.
In artikelen over budget boodschappen lees je vaak dat je aan het einde van de dag naar de markt moet gaan, omdat dan alles het goedkoopste is. Ik heb gemerkt dat dit van markt tot markt nogal kan verschillen. Op de Albert Cuijp in Amsterdam werkt het inderdaad zo, maar op onze kleine markt hier in Zaandam kun je juist het beste 's morgens zo vroeg mogelijk komen, in ieder geval voor een uur of 10-11. Daarna zijn de beste deals er al door andere mensen tussenuit gevist en zijn er vooral nog duurdere producten en dingen van mindere kwaliteit.
Ik heb niet altijd de zelfdiscipline om 's morgens al naar de markt te gaan, maar als ik het doe dan kom ik vaak wel met mooie vondsten thuis. Dit keer kon ik voor 5 euro bijvoorbeeld alle groentes op de foto kopen. De asperges lagen in een grote bak voor 5 euro per kilo. Ongeveer de helft was niet zo mooi, vandaar dat ze waarschijnlijk zo voordelig geprijsd waren, maar de andere helft was prima. Ik vroeg of ik ze zelf mocht uitkiezen, en zodoende had ik voor €2,50 genoeg voor een prachtig aspergemaaltje.
Het is ook slim om voordat je iets gaat kopen eerst een keer alle kramen langs te lopen. Ik weet dat er achter op de markt een kraam zit die vaak grote zakken met groente aanbied voor een euro. Daar ga ik altijd eerst even kijken. Dit keer hadden ze onder andere zakken met aubergines en courgettes. Bij een andere kraam pikte ik nog een mooie paksoi mee voor 50 cent. Zo had ik dus asperges, aubergines, courgettes en paksoi voor de prijs die ik in de supermarkt voor alleen de asperges zou hebben betaald. Super fijn!
Wat ga ik ermee maken? De asperges aten we lekker lekker traditioneel met aardappeltjes en de nieuwe vegan nuggets van Tivall. De aubergines gaan denk ik in een stoofpotje, de courgettes worden geroerbakt voor bij de pasta, of ik rasp ze voor een salade. En de paksoi gaat denk ik in een Aziatisch roerbakgerecht, of ik maak er nog een keer pasta mee (we houden van pasta!).
9 Reacties
Schrijf een reactie