Oma’s yoghurttaart met stukjes fruit
Kenmerken: | Favorieten, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Zomergerecht, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Voor: | 10-12 personen |
Mijn oma maakte vroeger voor verjaardagen vaak kwarktaart met banaan en mandarijntjes. Ik vond die taart altijd super lekker en ik keek er enorm naar uit. De vulling maakte ze van koemelk-kwark met gelatine, dingen die ik tegenwoordig niet meer eet, maar deze variant met sojayoghurt en agar komt gelukkig dicht in de buurt van het origineel. De taart smaakt heerlijk fris en je hoeft de oven er niet voor aan te zetten, wat erg fijn is met dit warme weer.
Deze taart heb je in een handomdraai gemaakt en hij ziet er ook nog leuk uit. We vierden afgelopen weekend Davids verjaardag, en omdat we net terug waren van vakantie had ik niet zo'n zin om lang in de keuken te staan. Ik was ongeveer drie kwartier bezig, van het verkruimelen van de koekjes tot het storten van de vulling. Toen hoefde hij alleen nog maar op te stijven in de koelkast.
Deze taart is genoeg voor 10 à 12 personen. Als je dat wat veel vind kun je ook een kleinere taart maken met bijvoorbeeld 2/3 of 1/3 van het recept. Gebruik dan een kleinere taartvorm (of zelfs gewoon een rond tupperware bakje) en 500 of 250 ml sojayoghurt en respectievelijk 1 of 1/2 theelepel agar. Zo maak ik bijvoorbeeld wel eens snel een taartje als toetje als er mensen komen eten.
Je kunt eindeloos variëren met dit recept. Neem bijvoorbeeld sojayoghurt met een smaakje en/of gebruik andere soorten fruit voor de vulling. Een bodem van speculaasjes of andere kruidige koekjes is ook lekker.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 200-250 gram vegan koekjes (ik had Verkade kokos Nizza)
- 60 gram plantaardige margarine
- 4-6 eetlepels water
- 2 eetlepels suiker (optioneel)
Voor de vulling
- 1 cup water
- 1 1/2 theelepel agar poeder
- 1 theelepel maizena
- 6 eetlepels suiker
- 1 eetlepel citroen of limoensap
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 750 ml naturel sojayoghurt (bijv. Alpro Mild&Creamy)
- 1 klein blikje mandarijntjes, uitgelekt
- 2 rijpe, maar niet overrijpe bananen, in schijfjes
- extra fruit of gekleurde sprinkeltjes om de taart te versieren
Bereiding
Maak de bodem
Verkruimel de koekjes door ze fijn te hakken in een foodprocessor of door ze in een stevige zak te doen en er met een deegroller of ander zwaar voorwerp op te drukken. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 à 26 cm met bakpapier.
Smelt in een pannetje de margarine en roer de koekkruimels erdoor. Rooster de koekkruimels al omscheppend op laag vuur tot ze een beetje goudbruin beginnen te worden. Voeg eventueel suiker toe om het mengsel zoeter te maken. Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje het water toe tot het mengsel een kruimelig deeg vormt.
Doe het koekjesmengsel in de springvorm en verspreid het gelijkmatig over de bodem en eventueel de opstaande randen. Druk het goed aan met de achterkant van een lepel zodat het een stevige taartbodem wordt. Zet weg en laat afkoelen.
Maak de vulling
Doe het water samen met de agar, maizena, suiker, citroensap en vanille extract in een pannetje en breng aan de kook. Laat ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken tot de agar goed opgelost is. Voeg nu geleidelijk en al roerend de yoghurt toe en laat het geheel nog even doorwarmen terwijl je blijft roeren.
Haal de pan van het vuur en voeg de stukjes mandarijn en banaan toe aan de vulling en schep goed om. Giet de vulling voorzichtig in de afgekoelde taartbodem en strijk de bovenkant glad. Laat de taart half uurtje op kamertemperatuur afkoelen en opstijven. Zet de taart nu minstens twee uur in de koelkast zodat hij verder kan opstijven.
Haal de taart vlak voor het serveren uit de koelkast en snijd hem in punten. Versier de punten eventueel met vers fruit of - voor extra oma-factor - met gekleurde sprinkeltjes.
62 Reacties
Rietsuiker of gewone suiker maakt niet veel uit. Rietsuiker bevat een klein beetje mineralen waardoor het een beetje gele kleur kan geven, maar voor deze 6 eetlepels zal het niet veel uitmaken.
De chocoladetaart kun je prima een dag van tevoren maken. Je kunt de glazuur er ook de dag van tevoren er al over doen, die blijft gewoon goed. Als je hem wel op de dag van de verjaardag erover doet, let dan op dat hij wel een poosje moet opstijven, dus je kunt hem niet meteen serveren. Veel plezier met de verjaardag!
Schrijf een reactie