Nacho’s met linzengehakt en cashew queso
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Zomergerecht |
---|---|
Voor: | 2-4 personen |
Wist je dat je bruine linzen heel goed kunt gebruiken als vervanger voor gehakt? In tegenstelling tot vegetarisch gehakt uit de winkel zijn linzen lekker smeuïg. Deze nacho's met linzengehakt staan in een handomdraai op tafel en zijn dus heel geschikt voor een fijne doordeweekse maaltijd. Chips bij het avondeten! Wie wil dat nou niet?
Queso is een kaassaus met Mexicaanse kruiden. De queso in dit recept is gemaakt van gepureerde cashewnoten, maar dat proef je er absoluut niet aan af. De saus is heerlijk romig en wordt ook door omnivoren gewaardeerd.
Het recept is gebaseerd op Nacho Night uit mijn nieuwe favoriete kookboek, Isa Does It van Isa Chandra Moskowitz. De ingrediëntenlijst is vrij lang, maar het zijn bijna allemaal kruiden en andere smaakmakers, dus de kans is groot dat je de meeste dingen gewoon in de kast hebt staan.
Dit recept is genoeg voor ongeveer 3 personen, hoewel het zo lekker is dat David en ik het gemakkelijk met z'n tweetjes soldaat maken. Als je vier eters krijgt kun je er nog wat extra tomatensalsa bij maken en een fijne portie quacamole (fijngeprakte avocado, tomaat en ui).
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de queso
- 1/2 kop (60 g) ongeroosterde cashewnoten, liefst 8 uur voorgeweekt
- 1 kop water
- 1 eetlepel lichte miso
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- 1 theelepel knoflookpoeder (of twee tenen knoflook)
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 eetlepels azijn (of citroensap)
Voor de linzen
- 1 ui, gesnipperd
- 3 koppen (2 blikjes/600 g) gekookte bruine linzen
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 2 theelepels paprikapoeder (eventueel inclusief een 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder)
- 1 theelepel knoflookpoeder (of twee tenen knoflook)
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1-2 eetlepels rode chilisaus (bijv. Tabasco of Frank's Red Hot)
- zout naar smaak
Voor de tomatensalsa
- 4 tomaten, in blokjes
- 1 theelepel jalapeno tabasco (of 1 jalapeno peper en 1 eetlepel limoensap)
- 1 kleine ui, gesnipperd (optioneel)
- 1 zak (200 g) naturel nachochips
Bereiding
Maak de queso
Doe alle ingrediënten voor de queso in een blender of mengbeker van een staafmixer en pureer tot een gladde saus. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit meerdere minuten duren. Doe de cashewsaus in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Laat een minuut of twee zachtjes doorkoken tot de saus mooi dik geworden is.
Maak de linzen
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg linzen, kruiden en tomatenpuree toe en bak ze al omscheppend even mee. Prak de linzen een beetje fijn met je spatel tot ze een samenhangende massa gaan vormen. Breng het linzengehakt op smaak met chilisaus en zout naar smaak.
Maak de salsa
Meng de blokjes tomaat met de overige ingrediënten. Serveer de salsa, nacho's, linzengehakt en queso in aparte schalen op tafel zodat de eters zelf kunnen opscheppen. Doe van alle ingrediënten een beetje op je bord en gebruik de nacho's als eetbaar bestek.
10 Reacties
Schrijf een reactie