Mexicaans ‘draadjesvlees’ met ogenbonen

5 March 2013 onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: , ,
Voor: Bijgerecht 3-4 personen
Jackfruit 'draadjesvlees' met ogenbonen, veganistisch

Schrik niet, dit draadjesvlees is geheel plantaardig! Het is gemaakt van jackfruit, een Zuid-Aziatische vrucht. Het vruchtvlees van onrijpe jackfruit heeft een vezelachtige textuur, waardoor het heel geschikt is om mals draadjesvlees mee na te maken. Het recept is gebaseerd op de 'Jackfruit Carnitas' uit Vegan Eats World.

Jackfruit bevat relatief weinig eiwitten en het is dus voedingstechnisch eerder een groente dan een vleesvervanger. Daarom voeg ik er graag wat bonen aan toe. Die geven het geheel ook wat extra beet en zorgen dat het 'vlees' lekker goed vult. Je kunt de bonen weglaten als je liever pure jackfruit eet.

Eet de jackfruit in een wrap, taco of pitabroodje, of gewoon met gekookte rijst. Serveer er een lekkere frisse salade bij. Het originele recept beveelt tomaten en avocado aan, maar ik ben lekker de winterse toer opgegaan met een mensel van fijngesneden witte en rode kool, geraspte wortel, en dungesneden bleekselderij met een simpele dressing van limoensap uit een flesje, olijfolie en zout.

Je zult misschien even je best moeten doen om alle ingrediënten voor dit recept bij elkaar te zoeken. Waar mogelijk heb ik alternatieve opties vermeld. Onrijpe jackfruit kun je kopen bij Aziatische toko's. Het zit meestal in een groen-achtig blik met de tekst 'young green jackfruit in brine'. Let op dat je geen rijpe jackfruit op siroop koopt, want dat is niet geschikt voor dit recept. Liquid smoke en chipotle pepers vindt je bij Amerikaanse winkels of op internet. Ik had deze pepers niet, dus ik heb het vervangen door twee eetlepels chipotle hot saus uit een flesje dat ik bij Albert Heijn vond.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok

  • 2 blikken gepekelde onrijpe jackfruit (inclusief het vocht is dit iets meer dan een kilo)
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 koppen water
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 laurierbladeren
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel limoen- of citroensap
  • 1 eetlepel zwarte rietsuikermelasse of andere donkere stroop
  • 2 chipotle pepers in adobo saus, of 2 eetlepels chipotle hot saus (of een andere chilisaus/sambal)
  • 2 theelepels liquid smoke (eventueel vervangen door gerookte paprikapoeder, maar pas op dat het niet te pittig wordt)
  • 2 koppen gekookte ogenboontjes of andere kleine bonen (optioneel)

Bereiding

Open de blikken jackfruit en giet ze af. Scheur de stukken vruchtvlees in kleinere snippers, tot ze het gewenste formaat hebben (je kunt zelf kiezen of je hele fijne of wat grote snippers wilt). Doe de snippers in een vergiet of zeef en spoel ze goed af, zodat de 'ingeblikte' smaak minder wordt. Knijp de jackfruit nu goed uit zodat het meeste vocht eruit is en doe het in een kom. Strooi de koriander, komijn, paprika, knoflookpoeder, uienpoeder en zout erover en schep alles goed om, zodat alle stukjes bedekt raken met een laagje kruiden.

Meng in een grote steelpan het water, knoflook, laurier, tomatenpuree, limoensap, melasse, chipotle en liquid smoke. Doe de gekruide jackfruit erbij en roer even door. Laat het geheel nu eventueel één of meerdere uren marineren. Dit is echter niet per se nodig.

Breng het vruchtvlees in de marinade aan de kook, laat even stevig doorkoken en draai dan het vuur laag. Schep het mengsel af en toe even om en laat het half afgedekt met een deksel 50 à 55 minuten zachtjes sudderen, tot er nog maar een klein beetje ingekookte saus over is. Voeg in de laatste 15 minuten van de kooktijd de bonen toe, en laat die ook meesudderen.

Je kunt de jackfruit nu zo eten, maar het is erg lekker om hem voor het serveren nog even op te bakken zodat hij wat steviger wordt en een beetje karamelliseert. Verhit hiervoor een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de helft van het jackfruit-bonen mengsel tot het wat donkerder bruin is geworden. Bak daarna ook de tweede helft van de jackfruit, als je die tenminste ook meteen wilt eten. Doe niet alle jackfruit tegelijk in de pan, want dan is het geheel te nat en zal het niet goed bakken.

10 Reacties

Jet op 7-3-2013 - 17:55
Als ik dit gerecht voor twee personen wil maken en ook de marinade halveer brandt het dan niet vreselijk aan? Het lijkt me dat er nu al te weinig vocht bij zit om het uur te laten koken zonder aan te branden. Alvast dank voor je antwoord! ;-)
Martine op 7-3-2013 - 19:13

Hoi Jet,

Als je een klein steelpannetje gebruikt kun je het recept denk ik zonder problemen halveren. Misschien moet je de kooktijd inkorten tot een half uurtje als het droogkookt, maar ik denk dat het niet nodig is als je het lekker zachtjes laat pruttelen. Bij het maken van de grote portie had ik trouwens helemaal geen last van droogkoken, er zit meer vocht bij dan je verwacht. Succes!

Ulrike op 29-6-2013 - 15:54
Oh wauw! Dit wordt mijn nieuwe comfort food! Geweldig lekker! Bedankt voor het recept Martine. Ik ga volgende week gelijk blikken jackfruit inslaan, haha. Ik heb trouwens het recept ook gehalveerd en gewoon 50 minuten met deksel op de pan laten pruttelen en is helemaal niet drooggekookt.
Martine op 29-6-2013 - 19:17
Leuk! Dankjewel voor de feedback.
Willeke op 4-10-2013 - 19:10
Stond vandaag in de toko en toen moest ik aan dit recept denken, ik heb een blik meegenomen.. dus ik ga het een keer proberen.. ben benieuwd! Echt draadjes vlees vond ik als kind niet lekker.. haha.. Ik laat het je weten.
Martine op 7-10-2013 - 10:19
Ik ben benieuwd hoe het je bevalt Willeke!
Willeke op 21-11-2013 - 21:15
bij mij is het ook niet drooggekookt. Ik was er alleen een beetje laat mee begonnen dus ik ga het morgen opsmikkelen. Het ziet er lekker uit.. Hoe kan het het beste bewaren?
Martine op 21-11-2013 - 21:53
Je kunt het een dag of drie in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Als je het invriest blijft het enkele weken tot maanden goed, afhankelijk van hoe koud je vriezer is.
Joke op 28-11-2016 - 19:40
Ik ben nu in Brazilie en hebben we ze in de tuin. Hoe gebruik ik deze verse? Het is een dikke korst met pulpdraden en daarin een zachte ronde vrachten met een pit. Ik zou het leuk vinden er iets mee te doen, want aleen de kinderen snoepen er wat vruchten uit en de rest blijft onaangeroerd. Zou mooi zijn als ze het als voedsel gaan gebruiken.
Martine op 28-11-2016 - 21:41
Hoi Joke, ik heb geen ervaring met rijpe jackfruit (dit recept gebruikt onrijpe uit blik), maar op andere websites kun je veel recepten vinden. Bijvoorbeeld hier: https://verygoodrecipes.com/jackfruit

Schrijf een reactie