Mexicaans ‘draadjesvlees’ met ogenbonen
Kenmerken: | Glutenvrij, Peulvruchten, Vleesvervanger |
---|---|
Voor: | Bijgerecht 3-4 personen |
Schrik niet, dit draadjesvlees is geheel plantaardig! Het is gemaakt van jackfruit, een Zuid-Aziatische vrucht. Het vruchtvlees van onrijpe jackfruit heeft een vezelachtige textuur, waardoor het heel geschikt is om mals draadjesvlees mee na te maken. Het recept is gebaseerd op de 'Jackfruit Carnitas' uit Vegan Eats World.
Jackfruit bevat relatief weinig eiwitten en het is dus voedingstechnisch eerder een groente dan een vleesvervanger. Daarom voeg ik er graag wat bonen aan toe. Die geven het geheel ook wat extra beet en zorgen dat het 'vlees' lekker goed vult. Je kunt de bonen weglaten als je liever pure jackfruit eet.
Eet de jackfruit in een wrap, taco of pitabroodje, of gewoon met gekookte rijst. Serveer er een lekkere frisse salade bij. Het originele recept beveelt tomaten en avocado aan, maar ik ben lekker de winterse toer opgegaan met een mensel van fijngesneden witte en rode kool, geraspte wortel, en dungesneden bleekselderij met een simpele dressing van limoensap uit een flesje, olijfolie en zout.
Je zult misschien even je best moeten doen om alle ingrediënten voor dit recept bij elkaar te zoeken. Waar mogelijk heb ik alternatieve opties vermeld. Onrijpe jackfruit kun je kopen bij Aziatische toko's. Het zit meestal in een groen-achtig blik met de tekst 'young green jackfruit in brine'. Let op dat je geen rijpe jackfruit op siroop koopt, want dat is niet geschikt voor dit recept. Liquid smoke en chipotle pepers vindt je bij Amerikaanse winkels of op internet. Ik had deze pepers niet, dus ik heb het vervangen door twee eetlepels chipotle hot saus uit een flesje dat ik bij Albert Heijn vond.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok
- 2 blikken gepekelde onrijpe jackfruit (inclusief het vocht is dit iets meer dan een kilo)
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 2 koppen water
- 4 tenen knoflook, gesnipperd
- 2 laurierbladeren
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel limoen- of citroensap
- 1 eetlepel zwarte rietsuikermelasse of andere donkere stroop
- 2 chipotle pepers in adobo saus, of 2 eetlepels chipotle hot saus (of een andere chilisaus/sambal)
- 2 theelepels liquid smoke (eventueel vervangen door gerookte paprikapoeder, maar pas op dat het niet te pittig wordt)
- 2 koppen gekookte ogenboontjes of andere kleine bonen (optioneel)
Bereiding
Open de blikken jackfruit en giet ze af. Scheur de stukken vruchtvlees in kleinere snippers, tot ze het gewenste formaat hebben (je kunt zelf kiezen of je hele fijne of wat grote snippers wilt). Doe de snippers in een vergiet of zeef en spoel ze goed af, zodat de 'ingeblikte' smaak minder wordt. Knijp de jackfruit nu goed uit zodat het meeste vocht eruit is en doe het in een kom. Strooi de koriander, komijn, paprika, knoflookpoeder, uienpoeder en zout erover en schep alles goed om, zodat alle stukjes bedekt raken met een laagje kruiden.
Meng in een grote steelpan het water, knoflook, laurier, tomatenpuree, limoensap, melasse, chipotle en liquid smoke. Doe de gekruide jackfruit erbij en roer even door. Laat het geheel nu eventueel één of meerdere uren marineren. Dit is echter niet per se nodig.
Breng het vruchtvlees in de marinade aan de kook, laat even stevig doorkoken en draai dan het vuur laag. Schep het mengsel af en toe even om en laat het half afgedekt met een deksel 50 à 55 minuten zachtjes sudderen, tot er nog maar een klein beetje ingekookte saus over is. Voeg in de laatste 15 minuten van de kooktijd de bonen toe, en laat die ook meesudderen.
Je kunt de jackfruit nu zo eten, maar het is erg lekker om hem voor het serveren nog even op te bakken zodat hij wat steviger wordt en een beetje karamelliseert. Verhit hiervoor een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de helft van het jackfruit-bonen mengsel tot het wat donkerder bruin is geworden. Bak daarna ook de tweede helft van de jackfruit, als je die tenminste ook meteen wilt eten. Doe niet alle jackfruit tegelijk in de pan, want dan is het geheel te nat en zal het niet goed bakken.
10 Reacties
Hoi Jet,
Als je een klein steelpannetje gebruikt kun je het recept denk ik zonder problemen halveren. Misschien moet je de kooktijd inkorten tot een half uurtje als het droogkookt, maar ik denk dat het niet nodig is als je het lekker zachtjes laat pruttelen. Bij het maken van de grote portie had ik trouwens helemaal geen last van droogkoken, er zit meer vocht bij dan je verwacht. Succes!
Schrijf een reactie