Linzenpasta met doperwtjes en vegan kaassaus

26 October 2015 onder Avondmaaltijd, Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 10 minuten, totaal 15 minuten
Voor: 2 personen
Linzenpasta met doperwtjes en vegan kaassaus

Jemig, het is al weer zes weken geleden dat ik voor het laatst iets op Vegetus gepost heb! Zo'n lange stop is sinds ik deze blog begonnen ben volgens mij nog nooit voorgekomen. Het waren heftige weken. Davids oma is na een kort ziekbed overleden en behalve verdriet komen er dan ook allerlei praktische dingen op je af, zoals het regelen van de begrafenis en het vervolgens het leegruimen van het huis.

We hebben al die tijd bijna alleen maar makkelijke dingen gegeten: pasta met tomatensaus en vegagehakt, rijst met zoetzure groente en kipstukjes, diepvriesaardappeltjes met diepvries sperzieboontjes en een vegaburger, dat soort werk. Ik had helemaal geen energie om te experimenteren met nieuwe recepten. Langzaamaan begint dat weer terug te komen. Deze eenvoudige, maar wel super lekkere pasta met kaassaus was het eerste resultaat.

Ik gebruikte voor dit recept een nieuw product wat ik pas ontdekt heb: linzenpasta! Dit is een hele lekkere pastavariant, die helemaal gemaakt is van rode linzen. Erg handig, want doordat het van peulvruchten gemaakt is, is het een goeie eiwitbron. Zo heb je niet per se een vleesvervanger of iets dergelijks nodig om toch een lekker eiwitrijke maaltijd te maken. De linzenpasta is ook nog eens super snel gaar, dus het is echt een handig product als je vlug even een maaltijd in elkaar wilt flansen.

Je kunt dit recept natuurlijk ook met tarwepasta maken, en dan eventueel nog een extra eiwitbron toevoegen, zoals gekruide tofureepjes. De meeste soorten tarwepasta moeten wel wat langer koken, dus houd daar dan even rekening mee. In plaats van doperwtjes kun je ook prima andere groente gebruiken, zoals broccoli of een voorgesneden Italiaanse wokmix. Kook of roerbak de groente dan even apart, in plaats van samen met de pasta in één pan.

Ingrediënten

  • 300 gram diepvriesdoperwtjes (of een andere groente)
  • 160 gram droge rode (linzen)pasta
  • 4 eetlepels edelgist
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel olie (bijvoorbeeld olijfolie of koolzaadolie met botersmaak)
  • 4 theelepels Franse mosterd
  • 1/2 theelepel bouillonpoeder of 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel knoflookgranulaat of poeder
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel gedroogde tijm
  • 220 ml water

Bereiding

Doe de doperwtjes met ruim water in een pan en breng aan de kook. Doe nu ook de pasta erbij, en kook vier minuten, of net zo lang tot de pasta al dente gaar is. Maak ondertussen de saus.

Doe alle ingrediënten voor de saus in en pannetje (edelgist t/m water) en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat een nog een minuutje of twee zachtjes doorkoken tot het een mooie dikke saus geworden is. Voeg eventueel nog wat extra smaakmakers toe, of verdun de saus als hij erg dik is met een beetje extra water.

Verdeel de pasta met groente over twee borden en giet de saus erover. Eet smakelijk!

12 Reacties

Ramona op 26-10-2015 - 18:53
Hierbij alsnog gecondoleerd.
Martine op 26-10-2015 - 20:44
Dankjewel Ramona <3
Greet op 1-11-2015 - 15:18
Ik vond het al zo stil op Vegetus... Gecondoleerd Martine.
Martine op 2-11-2015 - 9:49
Dankjewel Greet. We krijgen langzaamaan weer ons normale ritme terug.
Omar Boussaïd op 3-9-2016 - 18:49
Omg ik ben je zo ontzettend dankbaar voor dit recept. Ik en mijn vriendin gaan zo dik worden haha!
Martine op 3-9-2016 - 19:35
Haha, fijn dat jullie het zo lekker vinden Omar. Geniet ervan!
Evelien op 5-1-2017 - 18:45
Zojuist dit recept uitgeprobeerd omdat ik op zoek ben naar smakelijke, snelle, simpele gerechten. Het viel erg goed in de smaak. Dank voor het recept! Ik heb nog wel wat zout toegevoegd en nog wat edelgist erover gestrooid. Heerlijk.
Martine op 5-1-2017 - 19:23
Fijn dat het lekker was Evelien! We hebben nog veel meer snelle recepten.
Maartje O'Connor op 29-3-2018 - 18:36
Hi Martine, Heb ik iets verkeerd gedaan? De saus werd bij mij maar niet dik en het was ook vrij smakeloos. Heb alles precies gedaan/afgewogen zoals in het recept, behalve de bloem, die heb ik vervangen door meel.
Martine op 2-4-2018 - 11:09
Hoi Maartje, dat is gek, ik heb nog nooit problemen gehad met dit recept. Wat voor meel heb je gebruikt? En welke edelgist? Met gewoon tarwemeel en edelgist van de biowinkel of Holland&Barret zou het wel moeten lukken.
Bo-Ann op 8-4-2018 - 16:52
Bij mij werd hij ook niet echt dik (wel lekker). Zou het met tapioca wat kaziger worden qua structuur?
Martine op 11-4-2018 - 12:29
Wat gek dat het niet dik wordt bij jullie. Eventueel kun je iets meer meer gebruiken om te kijken of dat helpt. Tapiocazetmeel in plaats van tarwebloem geeft inderdaad een wat kazigere textuur.

Schrijf een reactie