Kruidige groente, rijst en ogenboontjes in één pan
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 2-3 personen |
Als je nog nooit ogenboontjes (Engels: black eyed peas) gegeten hebt, moet je ze zeker eens proberen, lekker zacht en romig met een kruidig zoete smaak. Ze doen het goed in pittige stoofschotels zoals deze, maar in salades zijn ze ook lekker. De bonen zijn het lekkerst als je ze zelf weekt en kookt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een blikje uit de supermarkt meenemen.
De lijst van ingrediënten (met name specerijen) van dit recept is aan de lange kant, maar verder is het eigenlijk heel makkelijk te maken. Houd er in je planning rekening mee dat de stoofschotel een half uurtje moet sudderen. In die tijd kun je nog lekker even de keuken opruimen, een boek lezen of andere nuttige en minder nuttige dingen doen.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 groene paprika, in blokjes
- 2 wortels, geschild en in blokjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 1/2 kop zilvervliesrijst
- 2 1/2 koppen groentebouillon
- 1 1/2 (1 blik) kop ogenbonen (black-eyed peas)
- 3 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 2 laurierbladeren
- 1/2 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel mosterdpoeder
- 1/2 theelepel venkel- of selderijzaad, geplet
- 1/4 theelepel cayennepeper of chilipeper
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 1/2 kop gewelde rozijntjes (optioneel)
- 1/2 kop geroosterde cashewnoten (optioneel)
Bereiding
Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui, paprika en wortel tot de ui glazig is. Doe nu de tomaten, rijst, bouillon, bonen, knoflook en specerijen erbij en breng het geheel aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat 30 à 40 minuten zachtjes pruttelen tot de rijst gaar is. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.
Als het gerecht aan het einde van de kooktijd nog erg vochtig kun je de laatste minuten het deksel van de pan halen zodat het kan inkoken. Meng eventueel een half kopje in warm water gewelde rozijntjes door de stoofschotel en/of strooi er wat geroosterde cashewnoten overheen.
9 Reacties
Schrijf een reactie