Vegan kaasfondue en chèvre
Kenmerken: | Koolhydraatarm, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|
Even een post voor de lieve en enthousiaste mensen die gisteren onze kaasworkshop in Amsterdam hebben bezocht (en natuurlijk voor alle anderen die geïnteresseerd zijn in vegan kaas maken). Hieronder vinden jullie de recepten die ik tijdens de workshop heb gebruikt.
Het mozzarella recept heb ik al eerder gepost, dus die vind je hier. In die post staat ook uitleg over het maken van rejuvelac, de probiotische drank waarmee je notenkaas kunt laten rijpen. Informatie over de andere ingrediënten die we hebben gebruikt, zoals miso, edelgist, agar, xanthaangom etc. vind je op onze ingrediëntenpagina.
De fondue
Het originele recept voor de fondue komt uit het nieuwe boek Artisan Vegan Cheese van Miyoko Schinner. Op de website van Miyoko vindt je de Engelse versie van het recept. Als je geïnteresseerd bent in het maken van veganistische kaas, dan kan ik je Miyoko's boek zeker aanraden!
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de kaas
- 2 koppen ongeroosterde cashewnoten, 3 - 8 uur voorgeweekt en afgegoten
- 1/2 kop rejuvelac (vervang eventueel door water met 1-2 eetlepels azijn)
- 1/4 kop geurloze/ geraffineerde kokosolie
- 2 eetlepels edelgist vlokken
- 1-2 eetlepels bruine miso
- 1 1/2 theelepel zeezout
Voor de fondue
- 1 kop witte wijn
- 3 eetlepels tapiocameel (eventueel vervangen door maizena)
- 2-3 eetlepels water
Bereiding
Doe de voorgeweekte en afgegoten cashewnoten in een krachtige blender of foodprocessor samen met de andere ingrediënten t/m het zeezout. Blend tot de cashewnoten volledig glad gepureerd zijn.
Meng de cashewkaas samen met witte wijn en verhit het mengsel in een (fondue)pan. Los het tapiocameel op in het water en voeg het mengsel toe aan de hete fondue, terwijl je goed roert met een garde (het moet niet koken, alleen heet worden). Verhit en roer de fondue tot hij dik en glanzend is. Verdun de saus eventueel met wat meer water of wijn. Serveer met stukjes brood en/of gestoomde en geroosterde groente.
De chèvre
Dit is de veganistische 'geitenkaas' die Erin meegebracht had naar de workshop. Omdat hij in de oven gebakken moet worden konden we niet laten zien hoe hij gemaakt wordt, maar met deze instructies kun je het heel makkelijk thuis proberen. Het recept komt uit het tijdschrift Vegetarian Times. De originele Engelse versie is te vinden op hun website.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de kaas
- 3/4 kop ongeroosterde cashewnoten, 3-8 uur voorgeweekt
- 6 eetlepels neutraal smakende olie (bijvoorbeeld zonnebloem-, koolzaad- of rijstolie)
- 1/4 kop citroensap
- 2 eetlepels water
- 1 eetlepel tahin (sesampasta)
- 1 1/4 theelepel zout
- 1 theelepel gebroken zwarte peperkorrels of grofgemalen zwarte peper
Bereiding
Giet de voorgeweekte cashewnoten af en spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken. Doe de cashewnoten samen met de olie, citroensap, water, tahin en zout in een foodprocessor of krachtige blender en pureer tot een gladde massa.
Plaats een vergiet of zeef op een kom en bekleed het vergiet met kaasdoek of een andere dunne schone doek. Schep het gepureerde cashewmengsel in het vergiet met de doek. Vouw zijkanten van de doek over de kaas en vorm er een ovale bal van met een doorsnede van 15 cm. Draai de uiteinden van de doek dicht, zoals bij een toffee en bind ze dicht met een elastiek. Laat de kaasbal nu 12 uur op kamertemperatuur rusten in het vergiet op de kom. Gooi het uitlekwater weg en leg de kaasbal na 12 uur in de koelkast om af te koelen en op te stijven.
Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius. Bedek een bakplaat of ovenrooster met bakpapier. Haal de kaas uit de doek en maak er een rol van 18-20 cm lang van. Pak de rol opnieuw stevig in de doek en leg hem op de bakplaat. Bak de kaas 35 minuten, tot de buitenkant stevig is maar de binnenkant nog zacht. Laat de kaas afkoelen en leg hem weer in de koelkast. Haal de gekoelde kaas uit de doek en druk de peperkorrels in de buitenkant. Bewaar de kaas in de koelkast.
22 Reacties
Schrijf een reactie