Lecithine is een emulgator. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt om te voorkomen dat mengels (emulsies) die bestaan uit verschillende stoffen gaan ontmengen. De emulgator zorgt er dus voor dat een emulsie (bijvoorbeeld een saus) langer stabiel blijft en niet gaat schiften. Om deze reden zie je soja lecithine vaak als ingrediƫnt in kant en klare sauzen en andere producten.
Waar gebruik je het voor?
Als je zelf thuis allerlei sauzen en dergelijke maakt, dan kun je er ook een beetje lecithine aan toevoegen om te zorgen dat ze goed binden en langer gebonden blijven. Ik doe bijvoorbeeld vaak een theelepeltje lecithine poeder door mijn huisgemaakte plantaardige mayonaise. Dit is in de meeste gevallen niet echt nodig, zeker niet als je de saus binnen een paar dagen opgebruikt, maar ik vind het soms wel handig. Vooral bij de zelfgemaakte ‘boter’ waarvoor hieronder een recept staat, is het belangrijk om wat lecithine toe te voegen.
Waar kun je het kopen?
Sojalecithine is te koop bij veel biowinkels en natuurgeneeswinkels. Het wordt vaak verkocht als voedingssupplement. Behalve lecithine uit soja bestaan er ook andere vormen, zoals lecithine uit zonnebloempitten, koolzaad en kippenei.
In de biowinkel kun je natuurlijk plantaardige mayonaise kopen, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Dit recept voor mayonaise is gebaseerd op een recept van EVA (Belgische vereniging voor vegetarisme) en gebruikt sojamelk in plaats van het gebruikelijke ei. De mayonaise is ruimschoots goedgekeurd door onze familie.
Door de aparte smaak van capucijners en salie is dit het perfecte recept voor als je eens iets anders wilt eten dan anders. Het is ook nog eens in minder dan een half uur klaar, dus erg fijn voor een snelle doordeweekse maaltijd. Als je geen salie hebt (o.a. te koop bij Albert Heijn), kun je eventueel ook tijm gebruiken.
Spinazie, tomaat en aardappel is misschien niet bepaald een voor de hand liggende combinatie, maar het is wel heel lekker! Een extra voordeel van deze eenpansmaaltijd is dat hij binnen een half uurtje op tafel staat. Behalve met spinazie is het ook lekker met andere bladgroente, zoals paksoi, snijbiet, komatsuna etc.
Deze makkelijke en snelle stoofschotel heeft door het fruit en de specerijen een lekker kruidig zoete smaak, fijn als je behoefte hebt aan wat afwisseling in je keuken.