Quinoa lijkt op graan, maar het is familie van spinazie en dus glutenvrij. Het is afkomstig uit Zuid-Amerika, en wordt ook wel eens Inca-graan genoemd, net als amaranth, het kleine broertje van quinoa. Meestal is quinoa wit, maar er zijn tegenwoordig ook rode en zwarte varianten verkrijgbaar.
Kook één deel quinoa met twee delen water ongeveer 13 minuten tot het water is opgenomen en de korrels nog wat beet hebben.
Gekookte quinoa ziet er mooi en interessant uit, een beetje transparante met een goed zichtbare lange witte kiem die als een lintje om het zaadje gewikkeld is. De korrels zijn relatief rijk aan eiwitten en hebben een geheel eigen smaak. Wij eten het graag bij tomatensaus en curries met pompoen.
Quinoa is te kopen bij biowinkels en tegenwoordig ook bij sommige supermarkten. Er is ook meel en ontbijtvlokken van quinoa verkrijgbaar.
In de biowinkel kun je natuurlijk plantaardige mayonaise kopen, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Dit recept voor mayonaise is gebaseerd op een recept van EVA (Belgische vereniging voor vegetarisme) en gebruikt sojamelk in plaats van het gebruikelijke ei. De mayonaise is ruimschoots goedgekeurd door onze familie.
Door de aparte smaak van capucijners en salie is dit het perfecte recept voor als je eens iets anders wilt eten dan anders. Het is ook nog eens in minder dan een half uur klaar, dus erg fijn voor een snelle doordeweekse maaltijd. Als je geen salie hebt (o.a. te koop bij Albert Heijn), kun je eventueel ook tijm gebruiken.
Spinazie, tomaat en aardappel is misschien niet bepaald een voor de hand liggende combinatie, maar het is wel heel lekker! Een extra voordeel van deze eenpansmaaltijd is dat hij binnen een half uurtje op tafel staat. Behalve met spinazie is het ook lekker met andere bladgroente, zoals paksoi, snijbiet, komatsuna etc.
Deze makkelijke en snelle stoofschotel heeft door het fruit en de specerijen een lekker kruidig zoete smaak, fijn als je behoefte hebt aan wat afwisseling in je keuken.