Kokosmeel

Engels: coconut flour

Wat is het?

Kokosmeel (ook wel: kokosvezels) is ontvet kokos-vruchtvlees. Eigenlijk is het een restproduct van de productie van kokosmelk. Het kokosvlees wordt eerst gepureerd met water en daarna gezeefd om mooie romige kokosmelk zonder vezels te krijgen. De ontvette vezels blijven achter in de zeef en worden gedroogd en verkocht als kokosmeel.

Ik vind kokosmeel vaak nogal duur voor een ‘afvalproduct’, maar dat zal wel komen omdat het momenteel een echte dieethype is. Het is ook wel handig spul: glutenvrij, koolhydraatarm, rijk aan vezels en je kunt er goed mee bakken.

Als je zuinig ingesteld bent zou je zelf kokosmelk kunnen maken van kokosrasp en water en vervolgens de overgebleven pulp drogen in een voedseldroger of in je oven op een lage stand om zelf kokosmeel te maken.

Waar gebruik je het voor?

Ik moet er nog een beetje mee experimenteren, maar kokosmeel is heel geschikt voor allerlei glutenvrije en koolhydraatarme baksels. Je kunt het ook gebruiken in ‘gewone’ baksels. Vervang maximaal 1/4 van het tarwemeel in een recept door kokosmeel voor baksels met een heerlijke zachte kokossmaak.

Waar kun je het kopen?

Kokosmeel is op steeds meer plaatsen te koop. In de meeste natuurwinkels staat het bij de bak-ingrediƫnten of bij de kokosolie en andere kokosproducten. Sommige gewone drogisterijen verkopen het tegenwoordig ook.

Recepten

Recepten met: "kokosvezels", "kokosmeel", "kokos meel".

Mayonaise zonder ei

Mayonaise zonder ei, vegan

In de biowinkel kun je natuurlijk plantaardige mayonaise kopen, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Dit recept voor mayonaise is gebaseerd op een recept van EVA (Belgische vereniging voor vegetarisme) en gebruikt sojamelk in plaats van het gebruikelijke ei. De mayonaise is ruimschoots goedgekeurd door onze familie.

Capucijners en champignons in tomatensaus met salie

Door de aparte smaak van capucijners en salie is dit het perfecte recept voor als je eens iets anders wilt eten dan anders. Het is ook nog eens in minder dan een half uur klaar, dus erg fijn voor een snelle doordeweekse maaltijd. Als je geen salie hebt (o.a. te koop bij Albert Heijn), kun je eventueel ook tijm gebruiken.

Spinazie-tomatenschotel met vegaworst en aardappeltjes

Spinazie-tomatenschotel met vegaworst en aardappeltjes, vegetarisch, veganistisch, plantaardig, zonder zuivel, zonder ei

Spinazie, tomaat en aardappel is misschien niet bepaald een voor de hand liggende combinatie, maar het is wel heel lekker! Een extra voordeel van deze eenpansmaaltijd is dat hij binnen een half uurtje op tafel staat. Behalve met spinazie is het ook lekker met andere bladgroente, zoals paksoi, snijbiet, komatsuna etc.