Indiase ‘omeletten’ van kikkererwtenmeel
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 25 minuten, totaal 35 minuten |
Voor: | Lunch 2-3 personen (3 grote of 9 kleinere pudla's) |
In India maken ze allerlei spannende baksels van peulvruchtenmeel, zoals dosa's, uttampams, idli's en papadums. Erg leuk om mee te experimenteren, want ze zijn heel lekker en ook nog best gezond, omdat peulvruchten meer eiwitten, vezels en belangrijke mineralen bevatten dan granen. Op de foto zie je pudla's, dikke pannenkoekjes van kikkererwtenmeel, met fijngehakte groente erin.
De pudla's lijken qua uiterlijk een beetje op een omelet, maar de smaak en textuur houden het midden tussen een groentenburger en een hartige pannenkoek. Als je graag omeletjes met een ei-achtige smaak hebt, zou je eventueel het zout in het recept kunnen vervangen door kala namak.
Dit is een enorm flexibel recept. Je kunt de kruiden en de groentevulling helemaal aanpassen aan je eigen smaak en behoefte. Maak bijvoorbeeld eens Italiaans gekruide pudla's door de specerijen te vervangen door tijm of rosemarijn en versgemalen peper. Of maak een Mexicaanse variant met chilipoeder, komijn en paprika, tomaat en mais.
De pudla's zijn een ideale manier om restjes groente weg te werken. Vrijwel iedere groentesoort kan worden gebruikt, als je ze maar goed fijnsnijdt of raspt. Denk bijvoorbeeld aan kool, spinazie, snijbiet, boontjes, taugé, tomaat, courgette, prei, koolraap of knolselderij. Het is fijn om in ieder geval één kop vochtige groente zoals champignons, tomaat of courgette te gebruiken, anders zijn de pudla's na het bakken aan de droge kant.
Serveer de pudla's als een gezonde vullende lunch of een snelle avondmaaltijd. Omdat ze een beetje op groenteburgers lijken, zou je ze zelfs lekker ouderwets bij de aardappelen kunnen eten. Ze smaken koud ook goed, dus je kunt ze ook als meeneem-maaltijd gebruiken. Als je een weekendje ergens heen gaat waar je kunt koken, zou je zelfs een potje droge pudla-mix (kikkererwtenmeel+smaakmakers) mee kunnen nemen en aanmaken met water en verse groente voor makkelijke gezonde maaltijd.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 1/2 kop (135 g) kikkererwtenmeel
- 1/2 theelepel baksoda (of 1 theelepel bakpoeder)
- 1/2 theelepel zout (of kala namak)
- 1/2 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
- 1/2 theelepel chilivlokken (optioneel)
- 1 1/2 kop (360 ml) water
- 1 eetlepel limoen- of citroensap
- 3 koppen fijngesneden groente naar keuze, bijvoorbeeld:
- 1/2 rode paprika
- 1/2 kop diepvrieserwtjes
- 5 champignons
- 1 wortel
- 1 ui
Bereiding
Meng het kikkererwtenmeel, bakpoeder, zout en de specerijen in een kom. Voeg geleidelijk het water en het limoensap toe en roer met een garde tot een dik glad beslag. Doe nu de fijngesneden groente erbij en roer even door, zodat ze goed door het beslag gemengd zijn.
Verwarm een grote koekenpan enkele minuten voor op laag tot middenlaag vuur tot hij goed warm is. Giet er een scheutje olie in en laat dat goed over de bodem van de pan uitlopen. Je kunt nu kiezen of je grote of kleine pudla's wilt bakken. Voor kleine pudla's (zoals op de foto) schep je drie hoopjes beslag van halve pollepel in de pan en drukt die een beetje plat tot het ronde pannenkoekjes zijn van één à anderhalve centimeter dik. Als je liever een grote pudla maakt schep je anderhalve pollepel beslag in het midden van de pan en smeert dit uit tot een dikke koek die bijna de hele bodem van de pan bedekt (deze zal iets moeilijker om te draaien zijn dan de kleine variant).
Laat de pudla enkele minuten rustig bakken tot de onderkant mooi bruin is en de bovenkant een beetje begint te stollen. Draai hem om en laat ook de andere kant nog enkele minuten bakken tot ook die goudbruin is. Het is belangrijk echt de tijd te nemen en de pudla's op laag vuur te bakken, anders wordt de buitenkant te donker voor ze binnenin helemaal gaar zijn. Serveer ze met chutney, hot saus of ketchup.
95 Reacties
Hoi Margreet,
Ik maak ook wel eens burgers van geplette kikkererwten, en de textuur daarvan is echt anders dan van deze omeletjes. De burgers hebben een beetje een vezelige structuur van de velletjes van de erwten. Kikkererwtenmeel is heel fijn gemalen en geeft dus een gladde textuur, meer zoals een dikke pannenkoek. Door de baksoda worden ze ook een beetje luchtig.
Kikkererwtenmeel zou je zeker moeten kunnen vinden in India. Misschien staat besan of garbanzo bean flour op de verpakking. Het is een fijn gelig meel. Je zou dit recept ook met meel van andere peulvruchten kunnen proberen, bijvoorbeeld linzen- of erwtenmeel. Succes!
Fijn dat ze zo goed in de smaak vallen Peter! Bedankt voor de feedback.
@Willeke, je kan dit zeker bewaren. Als je het beslag wilt bewaren raakt alleen de baksoda uitgewerkt. Als je bakpoeder hebt gebruikt gaat het waarschijnlijk wel goed. Als je de geur in de koelkast te sterk vindt helpt het misschien om een extra zak om het bakje doen.
Hoi Lizet, Leuk dat je dit recept wilt maken! 1,95 voor een kilo kikkererwtenmeel is inderdaad een heel goede prijs :-)
Ik weet niet precies hoeveel 1 1/2 kop kikkererwtenmeel in grammen is, maar waarschijnlijk ongeveer 120 gram. De andere ingrediënten weet ik niet. Je kunt in je keuken op zoek gaan naar een beker of glas met een inhoud van ongeveer 240 ml om ingrediënten mee af te meten. Als je vaker recepten met Amerikaanse maten wilt maken is het handig om een setje cupmaten kopen bij AH XL of bij een kookwinkel.
Schrijf een reactie