Havermout proteïnerepen
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Onderweg, Snel klaar |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 20 minuten, totaal 35 minuten |
Voor: | ongeveer 15 repen |
David heeft de laatste tijd regelmatig lange kantoordagen. Hij heeft dan graag een energiereep voor de laatste uurtjes, zodat hij niet volledig uitgehongerd thuiskomt. Als we gaan wandelen of fietsen nemen we er ook vaak een paar mee. Proteïnerepen zijn best wel prijzig, dus je kunt een hoop geld besparen door ze zelf te maken. Voor twee à drie euro maak je een bakplaat vol repen.
Deze repen zijn qua smaak en voedingswaarde vergelijkbaar met de 'protein flapjacks' van Trek. Per 50 gram bevatten ze zo'n 10 gram eiwit! De basis is havermout en proteïnepoeder zodat ze lekker vullend zijn. Met de smaak kun je heel veel verschillende kanten op. Ik heb het hier simpel gehouden met vanille en kaneel, maar je kunt alle smaakmakers toevoegen waar je zin in hebt zoals speculaaskruiden, citroenaroma, gember, pandan-extract etc. Als je liever een ander zoetmiddel dan suiker gebruikt kan dat ook.
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 2 koppen (200 g) havermout
- 1 kop (80 g) naturel soja proteïnepoeder (of een ander proteïnepoeder)
- 1/2 kop (40 g) kokosrasp (of nog meer havermout)
- 1/2 kop (100 g) rietsuiker of witte suiker
- 2/3 kop (160 ml) plantaardige melk
- 1/3 kop (80 ml) neutraal smakende olie (ik gebruik graag koolzaadolie)
- 1 theelepel vanille extract (zakje vanillesuiker is ook goed)
- 1 theelepel kaneel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een grote kom de havermout met het proteïnepoeder, kokosrasp en rietsuiker goed door elkaar. Doe de melk, olie en smaakmakers erbij en vorm er een samenhangend deeg van.
Bekleed een rechthoekige bakplaat van 25 bij 40 cm met bakpapier. Stort het deeg in de bakvorm en druk het plat met je vingers of de achterkant van een lepel tot het een mooie dunne koek is. Snijd de zachte koek in met een mes zodat je hem na het bakken makkelijk in repen kunt breken.
Bak de repen ongeveer 20 minuten totdat de bovenkant goudbruin begint te worden. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen. Nu kun je ze in stukjes breken en in een luchtdichte bak bewaren. Ik doe ze meestal in de vriezer, zodat ze langer goed blijven en ik niet in de verleiding kom om ze achter elkaar op te eten...
Een Engelstalige versie van dit recept vind je hier.
13 Reacties
Schrijf een reactie