Gesauteerd radijsgroen met knoflook
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Snel klaar, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Voor: | Bijgerechtje 2 personen |
Wist je dat je de groene blaadjes van radijsjes kunt eten? Ze zijn eigenlijk nog gezonder dan de radijzen zelf, want ze bevatten heel veel calcium, ijzer, vitamine A en C. Als ze nog rauw zijn prikken de blaadjes een beetje aan je handen, maar als je ze verhit merk je daar niks meer van. Het is dan een heerlijke bladgroente met een geheel eigen licht peper-achtige smaak en niet bitter, zoals sommige andere bladgroentes.
De radijsjes waren in de aanbieding bij onze supermarkt deze week, twee bosjes in een zak, en er zaten hele mooie verse blaadjes aan. Ik vind het altijd leuk om zoveel mogelijk onderdelen van een groente te gebruiken, bijvoorbeeld bosbietstelen en blad, koolrabiblad, broccolistammetjes en wortelgroen. Ik ben van plan wat vaker recepten te plaatsen voor dit soort 'gratis' extra groente die de meeste mensen gewend zijn weg te gooien.
Je kunt radijsgroen net als spinazie of raapstelen verwerken in roerbakgerechten, soepen, stamppot, risotto en (als je daar van houdt) groene smoothies. Ik wilde de blaadjes dit keer liever gebruiken voor een simpel gerechtje, met het radijsgroen in de hoofdrol, zodat de aparte smaak extra goed tot zijn recht zou komen. Als je geen radijsgroen hebt, kun je het vervangen door raapsteeltjes of bosbiet bladeren. Serveer het gesauteerde radijsgroen bij een Japanse of Chinese maaltijd, of gewoon bij de Hollandse aardappels met vleesvervanger.
Ingrediënten
- 1 flinke theelepel sesamolie of olijfolie
- 3 tenen knoflook, in plakjes of stukjes
- 2 bosjes radijsgroen, goed gewassen en uitgelekt
- 1 theelepel sojasaus of een snufje zout
Bereiding
Verhit in een brede (koeken)pan de olie op middelhoog vuur en bak de knoflook ongeveer één minuut, maar laat hem niet bruin worden. Voeg nu het radijsgroen en de sojasaus toe en bak die al omscheppend ongeveer 2 minuten mee, tot de blaadjes geslonken zijn. De steeltjes van het radijsgroen zijn nu nog een beetje knapperig, wat ik erg lekker vind. Als je de steeltjes liever wat zachter hebt kun je het groen nog een minuut of 5 met een deksel op de pan zachtjes laten stoven.
21 Reacties
Schrijf een reactie