Gesauteerd radijsgroen met knoflook

16 April 2013 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Voor: Bijgerechtje 2 personen
Radijsgroen met knoflook, veganistisch

Wist je dat je de groene blaadjes van radijsjes kunt eten? Ze zijn eigenlijk nog gezonder dan de radijzen zelf, want ze bevatten heel veel calcium, ijzer, vitamine A en C. Als ze nog rauw zijn prikken de blaadjes een beetje aan je handen, maar als je ze verhit merk je daar niks meer van. Het is dan een heerlijke bladgroente met een geheel eigen licht peper-achtige smaak en niet bitter, zoals sommige andere bladgroentes.

De radijsjes waren in de aanbieding bij onze supermarkt deze week, twee bosjes in een zak, en er zaten hele mooie verse blaadjes aan. Ik vind het altijd leuk om zoveel mogelijk onderdelen van een groente te gebruiken, bijvoorbeeld bosbietstelen en blad, koolrabiblad, broccolistammetjes en wortelgroen. Ik ben van plan wat vaker recepten te plaatsen voor dit soort 'gratis' extra groente die de meeste mensen gewend zijn weg te gooien.

Je kunt radijsgroen net als spinazie of raapstelen verwerken in roerbakgerechten, soepen, stamppot, risotto en (als je daar van houdt) groene smoothies. Ik wilde de blaadjes dit keer liever gebruiken voor een simpel gerechtje, met het radijsgroen in de hoofdrol, zodat de aparte smaak extra goed tot zijn recht zou komen. Als je geen radijsgroen hebt, kun je het vervangen door raapsteeltjes of bosbiet bladeren. Serveer het gesauteerde radijsgroen bij een Japanse of Chinese maaltijd, of gewoon bij de Hollandse aardappels met vleesvervanger.

Ingrediënten

  • 1 flinke theelepel sesamolie of olijfolie
  • 3 tenen knoflook, in plakjes of stukjes
  • 2 bosjes radijsgroen, goed gewassen en uitgelekt
  • 1 theelepel sojasaus of een snufje zout

Bereiding

Verhit in een brede (koeken)pan de olie op middelhoog vuur en bak de knoflook ongeveer één minuut, maar laat hem niet bruin worden. Voeg nu het radijsgroen en de sojasaus toe en bak die al omscheppend ongeveer 2 minuten mee, tot de blaadjes geslonken zijn. De steeltjes van het radijsgroen zijn nu nog een beetje knapperig, wat ik erg lekker vind. Als je de steeltjes liever wat zachter hebt kun je het groen nog een minuut of 5 met een deksel op de pan zachtjes laten stoven.

21 Reacties

Fabienne op 16-4-2013 - 12:33
Wat goed! Ik gooi ze vaak weg of geef ze aan ons konijn. Maar dit is ook een mooie en lekker oplossing. De volgende keer als ik radijsjes heb, ga ik dit proberen.
Martine op 16-4-2013 - 12:42
Leuk! Dankjewel voor je reactie :-)
Angelika op 16-4-2013 - 16:28
Geweldig ... ik vroeg me dat laatst nog af of dat eetbaar was! Bedankt voor de tip!
Martine op 17-4-2013 - 11:26
Ja, ik vind het echt de moeite waard om er wat van te maken. Het smaakt minstens net zo goed als raapstelen en dergelijke. Laat weer duidelijk zien dat wat we wel en niet eten meer wordt bepaald door cultuur en gewoonte dan door rationaliteit of smaak!
wina op 21-12-2013 - 7:31
vroeger , toen ik klein was , ben nu 64, ging ik dikwijls bij mijn grootmoeder radijzenstoemp eten , het was heerlijk . Doe het nog , en dat met een stukje spek of worst
Martine op 21-12-2013 - 8:05
Leuk Wina! Ik ga misschien zelf wat radijs kweken dit jaar, dan hebben we vast ook veel mooi blad. Lekker met tempeh en gerookte paprikapoeder ;-)
Nikki op 28-6-2015 - 22:11
Hoi, wat een leuke site is dit zeg, en erg fijn dat het geen ingewikkelde recepten zijn waar je lang voor in de keuken moet staan. Ik zocht naar een recept voor radijsbladeren aangezien die bij mij veel te groot geworden zijn. Ben benieuwd, het klinkt lekker in ieder geval.
Martine op 29-6-2015 - 10:12
Hoi Nikki, leuk dat je onze website gevonden hebt! Ik ben benieuwd hoe dit recept je bevalt.
Hortencia op 6-4-2016 - 12:31
Zei net tegen mijn zoon dat ik even zou kijken wat te doen met het groen van de radijs omdat ik het zonde vond het steeds weg te gooien. Bedankt he voor de tip
Tineke Moreels op 6-4-2016 - 17:19
Dank voor de tip , ik heb de radijsblaadjes goed laten sudderen, er kippenbouillon en een aardappel in kleine stukjes bij gevoegd , even laten koken en dan gemixt. Ik had een super heerlijke soep !
Annemie op 10-5-2016 - 12:05
Het kweken van radijs ging heel goed,het groen als salade is overheerlijk.
Annemarie op 12-5-2016 - 14:31
Fijn dat veel ,zoniet alles van de plant gebruikt word. Een broodje met gesneden radijsblad en kaas met evt een goede mayo is ook erg lekker. En wanneer het radijsblad iets minder vers word vinden de kippen het heerlijk!
Laura op 16-5-2016 - 23:36
Ik had ook radijsjes gekocht en vond het loof er ook zo goed uitzien! Dankzij uw artikeltje zal ik het verwerken (wss rijst met tomatensaus). Ik gooi ook niet graag weg, heb een bakje in de koelkast voor dingen als het stronkje van de brocolli, het groen van venkel, etc :)
Chantal op 24-5-2016 - 13:33
Kweek zelf mijn radijsjes en heb dus geweldig mooie groene blaadjes die niet gespoten zijn, ga ze wat opstoven met een sjalotje en onder de aardappelpuree doen, heel lekker met een stukje vis uit de oven.
van colen gerarda op 3-2-2017 - 19:21
Dank da ik nu weet dat de blaadjes gebruikt kunnen worden . wij zijn fan van radijsjes !
vera op 4-5-2017 - 16:26
Heb net eerste radijsjes uit mijn moestuintje geoogst. Ga vanavond dit recept proberen!
Els van Meene op 28-5-2017 - 19:49
Ik heb ze pas gezaaid en ben reuze benieuwd . Ga ook het loof loof eten, nog nooit gedaan.
Radijsman op 8-6-2017 - 22:49
At al sla van het loof, maar nu een lekkere en snelle wokvariant erbij! Bedankt!
Juhi op 7-4-2020 - 13:11
Kun je ook het groen van rettich eten Zijn grote bossen dank voor je tips
Martine op 7-4-2020 - 18:14
Hoi Juhi, dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat dat op zich wel moet kunnen ja.
Frans van Oostveen op 3-8-2023 - 20:07
na gisteren met wortelloof je pesto-recept te hebben gemaakt, vandaag dit eenvoudige recept gemaakt. Lekker! Ook al had ik maar één bosje radijs. Dus ik had het als bijgerechtje.

Schrijf een reactie