Gerijpte cashew-gierstkaas

27 September 2017 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 45 minuten, koken 15 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 2 kleine kaasjes
Vegan cashew-gierstkaas met geotrichum Dit is zonder twijfel de lekkerste vegan kaas die ik tot nu toe geproefd heb! De deelnemers van mijn kaasworkshop waren er ook weg van. Hij is romig en stevig tegelijk en heeft een heerlijk volle geitenkaas-achtige smaak. Hij is heerlijk op een broodje of salade, maar hij komt het best tot zijn recht als onderdeel van een kaasplankje. Je kunt hem ook gebruiken op pizza's en in hartige taarten. De basisingrediënten zijn cashewnoten en gierst, die ik laat fermenteren met melkzuurbacteriën uit sojayoghurt en geotrichum candidum schimmelcultuur van de webwinkel Cashewbert. Vooral de geotrichum geeft een heel bijzondere smaak aan deze kaas. Het is dus echt de moeite waard om deze te bestellen, hoewel je de kaas ook zonder kunt maken. Waarschijnlijk kun je in deze kaas ook wel andere schimmelculturen gebruiken, zoals roqueforti of camemberti, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Deze methode van kaas maken met een combinatie van noten en granen, het gebruik van zetmeel aan de buitenkant en het drogen en rijpen in de koelkast heb ik afgekeken van Connie's RAWsome kitchen op Youtube. Zij maakt super spectaculair uitziende vegan kazen en seitan. Zeker de moeite waard om te kijken als je van keukenexperimenten houdt! De smaak van de kaas wordt sterker naarmate je hem langer laat rijpen. Na 4-5 weken heeft hij al een echt lekker rijke smaak. Ik ga proberen om hem nog langer te rijpen om te kijken of hij dan naar oude kaas gaat smaken.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/4 kop gierst of basmatirijst
  • 1/2 kop water
  • 1 kop ongeroosterde cashewnoten
  • 2 eetlepels neutraal smakende kokosolie, gesmolten
  • 1-2 eetlepels (shiro) miso
  • 1 eetlepel sojayoghurt (of vervang het water door rejuvelac, voor sojavrije kaas)
  • 1 klein vorkpuntje geotrichum candidum poeder of een andere schimmelcultuur (optioneel)
  • 100-150 ml water, of iets meer als het nodig is voor het blenden
  • 1/2 theelepel ongejodeerd zout + extra
  • Maizena, tapioca- of aardappelzetmeel
  • Plantaardige as voor voedseldoeleinden (optioneel, zie variatie)

Bereiding

Maak het kaasmengsel

Doe de gierst in een pannetje met het water. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan tot het water is opgenomen en de gierst zacht is. Kook ondertussen ook de cashewnoten in ruim water 10 minuten zodat ze zacht worden en eventueel aanwezige ongewenste schimmelsporen doodgaan. Laat de gierst en cashews afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de gekookte gierst, cashews, kokosolie, miso, yoghurt, geotrichum candidum, water en zout in de mengkom van je blender of foodprocessor. Pureer alles tot een volledig gladde massa. Voeg zo min mogelijk extra vocht toe.

Het fermenteren

Doe het kaasmengsel in een bakje en laat het 24 uur op kamertemperatuur fermenteren. Er komen belletjes in de kaas en hij krijgt een licht-gistachtige geur en een zurige smaak. De kaas is nog niet zo lekker, maar dat komt tijdens het rijpen vanzelf goed! Roer de kaas door zodat de luchtbellen eruit gaan. Zet hem in de koelkast en laat hem minstens een nacht opstijven zodat je hem makkelijker kunt vormen. Bestrooi een stuk vershoudfolie ruim met maizena en schep de helft van het kaasmengsel erop. Strooi nog meer maizena over de kaas. Gebruik het stuk folie en je handen om het mengsel tot een klein kaaswieltje te vormen. Knip een smalle strook bakpapier en rol die om de buitenkant van de kaas, zodat de zijkanten mooi recht blijven. Bind er een stukje touw omheen zodat het niet loslaat. Zet de kaas op een stuk bakpapier, zodat je hem makkelijk kunt verplaatsen. Herhaal dit met de andere helft van de kaas, zodat je twee ronde kaasjes krijgt.

Het drogen

Bedek de bodem van een plastic bakje met twee lagen keukenpapier. Leg de kazen met bakpapier en al op het keukenpapier in de bak. Dek de kazen af met nog twee lagen keukenpapier en zet ze in de koelkast. Doe geen deksel op het bakje, want dan kunnen de kazen minder goed drogen. Laat de kazen nu minstens vier tot vijf weken drogen en rijpen in de koelkast. Draai ze iedere dag om. Strooi bij de eerste keer omdraaien wat zout op beide kanten van de kaas. Dat kunt je later eventueel nog eens herhalen. Zorg dat je steeds eerst je handen wast en schoon werkt. Als het bakpapier of keukenpapier heel vochtig is, vervang het dan door nieuw papier (of verwissel het papier boven en onder de kaas, zodat het kan drogen). Na een paar dagen is de kaas stevig genoeg dat het vastgebonden bakpapier niet meer nodig is. Houd voor de zekerheid wel het bakpapier onder de kaasjes, zodat ze niet aan het keukenpapier kleven. Er kan een dun laagje witte schimmel op de kaas gaan groeien (dat is de geotrichum), maar door de maizena is dat misschien moeilijk te zien. Andere kleuren schimmel zoals roze, oranje, zwart of blauw zijn niet goed. Na vier tot vijf weken is de kaas goed gerijpt. Je kunt hem nu aansnijden en eten. Je kunt ook proberen om hem nog verder te laten rijpen, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Eenmaal aangesneden blijft de kaas nog ongeveer 2-3 weken goed. Bewaar hem na het aansnijden in een afgesloten bakje.

Variatie: askaas

Als je voedselveilige houtas hebt (ook te bestellen bij Cashewbert), kun je de dit tijdens het vormen in laagjes tussen de kaasmassa strooien. Dit geeft de kaas een extra mooi geaderd uiterlijk (zie foto), maar voor de smaak vind ik het niet veel toevoegen. Cashew-gierstkaas met as

36 Reacties

Marleen op 27-9-2017 - 13:54
Waarom is het zout ongejodeerd? Voor de gezondheid of lukt het anders niet?
Martine op 27-9-2017 - 14:34
Hoi Marleen, jodium gaat bacteriegroei tegen, daarom gebruik ik voor de zekerheid ongejodeerd zout voor gefermenteerde kaasjes. Voor je gezondheid is het juist belangrijk om voor andere toepassingen wél gejodeerd zout te gebruiken, omdat jodium in Nederlandse landbouwgewassen te weinig voorkomt.
Tine op 27-9-2017 - 18:53
Wauw, deze ziet er heerlijk uit!! En zoveel praktische tips, echt heel erg bedankt :) Ik kan niet wachten tot Cashewbert weer open is!!
Justine op 7-10-2017 - 11:12
Hallo Martine, Waar koop je geotrichum candidum poeder? Ik kan het op internet alleen in USA vinden?
Justine op 7-10-2017 - 11:36
Hallo Martine, Ik heb zojuist een site gevonden... en heb het besteld, ook de roquefort variant. Toen bedacht ik mij is dit wel 100% veganistisch? Ik heb de vraag naar de klantenservice gestuurd, zodra ik antwoord heb ... laat ik het hier weten. https://www.brouwmarkt.nl/yoghurt-komboecha-maken/kaasmaken/stremsel-kaasferment.html
Martine op 9-10-2017 - 10:56
Hoi Justine, de culturen van Brouwmarkt worden op melk gekweekt en zijn dus helaas niet 100% vegan. Zoals ik ook in het artikel zeg, bestel ik mijn geotrichum bij Cashewbert. Die webwinkel is net vandaag weer open gegaan na de zomersluiting: http://www.cashewbert.com/screen/product/geotrichum-candidum
Justine op 9-10-2017 - 12:20
Ha Martine, Ik ontving inderdaad net onderstaand bericht: Geachte heer/mevrouw, Ik heb het nagevraagd bij de leverancier, de schimmelcultuur wordt gekweekt op basis van lactose (melk) deze is dus niet 100% veganistisch. De lebstremsel kon hij mij ook niet de garantie geven dat deze 100% vegan is. Dan ga ik bij Cashewbertbestellen!
Johanna op 19-10-2017 - 20:07
Superleuk recept! Omdat ik geen geotrichum in huis heb, zou ik m eerst willen proberen te maken zonder. Ook omdat ik benieuwd ben naar de smaakontwikkeling tijdens het rijpingsproces. Omdat je de geotrichum er optioneel bijgezet hebt in je recept, ga ik er vanuit dat hij zonder deze toevoeging ook zolang (4-5 weken) kan rijpen? Of juist minder lang? Alvast dank!
Martine op 20-10-2017 - 13:35
Hoi Johanna, ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik denk dat je de kaas zonder geotrichum ook een aantal weken kunt laten rijpen ja.
O.Terlouw op 13-11-2017 - 10:31
L.s., Kan je dergelijke kazen die jullie hier bespreken hoe je ze maakt ook kopen? En waar in Midden/Noord Nederland? Weinig tijd Vegan, O.Terlouw
Martine op 13-11-2017 - 10:39
Deze exacte kaas is nergens te koop, maar je kunt wel andere soorten vegan schimmelkaas kopen of bestellen bij sommige vegan winkels zoals Veggie4U in Den Haag en misschien ook Vegan Super in Groningen.
Diana op 17-11-2017 - 18:09
Ha Martine, is deze kaas nog gevoelig voor temperatuur in de koelkast ? Wat zou de ideale temperatuur zijn ? Groet, Diana
Martine op 20-11-2017 - 12:11
Hoi Diana, ik weet niet zeker wat de ideale temperatuur zou zij. Ik laat deze kaas rijpen op ongeveer 10 graden C, maar iets kouder dan dat kan denk ik ook wel.
Elisabeth op 10-1-2018 - 22:22
Kan ik voor rijstmeel ook ander meel gebruiken? Zoals cashewmeel of quinoa? Groet Elisabeth
Martine op 11-1-2018 - 10:42
Hoi Elisabeth, in dit recept wordt geen rijstmeel gebruikt. Ik denk dat je in de war bent met mijn gestoomde rijstkaas? Elke soort meel heeft zijn eigen aparte eigenschappen. Met cashewmeel lukt de rijstkaas niet. Quinoameel kan misschien wel. Mensen maken de kaas ook met 1/3 tapiocameel en 2/3 kikkererwtenmeel.
Elisabeth op 11-1-2018 - 21:25
Oh, inderdaad ik was in de war met het andere recept, maar evengoed dank voor de tip! Want ik had ook een vraag over een evt. vervanger van de basmati rijst. Dus dan doen ik 1/4 cup= ongeveer 60 gram. En dan hiervan 1/3 tapiocameel (20 gram) en 40 gram kikkererwtenmeel?
Martine op 12-1-2018 - 10:31
Hoi Elisabeth, voor dit recept (de gerijpte kaas) heb je hele granen nodig die je vervolgens kookt, geen meel. Ik gebruik zelf gierst, geen rijst.
Anita op 12-1-2018 - 20:06
Hoi Martine, wat zijn de verzendkosten van de webwinkel voor Cashewbert, dit kan ik namelijk niet vinden op hun site? Leuke recepten heb je op je site, ik heb er al verschillende van gemaakt!
Martine op 12-1-2018 - 20:32
Hoi Anita, je kunt de verzendkosten van Cashewbert zien als je producten in je winkelmandje doet en dan naar het afrekengedeelte gaat en Europa++ kiest. Voor Nederland is het ongeveer 11 euro.
Tine op 31-1-2018 - 21:01
Deze kaas is heer-lijk! Ik met het recept 2 kaasjes gemaakt, waarvan ik eentje gisteren (3 weken) heb laten proeven aan enkele (vegan) vrienden. Ze waren superenthousiast. Smaak was top maar de structuur nog heel zacht. Ik zal het andere kaasje dus nog een tweetal weken laten verder rijpen, zoals jij ook suggereert. Echt een dikke proficiat voor het ontwikkelen van deze topper!
Martine op 5-2-2018 - 11:15
Super leuk om te horen Tine! Als je de kaas nog verder laat rijpen en vooral drogen zal hij inderdaad steviger worden.
Yvonne op 20-3-2018 - 15:20
Hoi Martine, ik heb even gekeken op Cashewbert maar zie geen geotrichum candidum poeder alleen liquid spul. Krijg je daar het zelfde resultaat mee denk je?
Martine op 20-3-2018 - 15:21
Hoi Yvonne, ja dat werkt ook prima. Dan zou ik één of twee druppeltjes vloeibaar gebruiken.
Maaike op 5-2-2019 - 12:09
Hoi Martine, Ik ben deze kaas nu aan het maken maar er begint ook blauwe schimmel op te groeien. Nou heb ik ook P.Roqueforti in huis dus het zou een kruisbesmetting kunnen zijn. Ik wilde sowieso ook nog een keer blauwschimmelkaas maken dus ik vind het niet heel erg als dat het inderdaad is, maar ik weet niet of ik er zeker van kan zijn. Wat denk jij, zijn er veel andere schimmels die daar op lijken?
Martine op 13-2-2019 - 17:33
Hoi Maaike, sorry voor de late reactie. De blauwe schimmel op je kaasje kan ook een 'wilde' schimmel zijn. Voor de zekerheid zou ik er geen risico mee nemen...
Annemiek op 6-12-2019 - 18:13
Kan je i.p.v. miso ook Japanse sojasaus nemen? En je neemt dus of (soja)yoghurt en 100 of 150 ml water, of 100 / 150 ml rejuvelac, of 2 probioticatabletten? Klopt dat?
Martine op 13-12-2019 - 15:55
Hoi Annemiek, ja dat klopt. Ik denk dat 1 probioticacapsule wel genoeg is voor dit recept. Sojasaus in plaats van miso kan wel, maar zal een iets minder kaasachtige smaak geven.
Annemiek op 14-12-2019 - 18:37
Dank je wel voor je antwoord. Ik vind kaas niet lekker dus dat hij niet naar kaas smaakt vind ik prima. Dat zoek ik juist. Ik heb hem nu gemaakt. Hij heeft 24 uur op kamertemperatuur gestaan maar ik zie geen belletjes. Ziet er nog precies zo uit als toen ik begon. Ik vraag mij af of hij langer moet staan tot de belletjes komen. Misschien warmer ook, op de verwarming? Dan droogt hij ook meer uit.... En ik heb het filmpje van Connie bekeken. Zij zet hem niet in de koelkast na 24 uur, maar in een kartonnen doos en jij zet hem wel in de koelkast. Wat doe ik nu het beste?
Martine op 14-12-2019 - 19:08
In de winter is het meestal relatief koud in huis, dus het kan zijn dat het fermenteren iets langer duurt en er worden dan ook minder belletjes gevormd. Op de verwarming is al snel té warm, maar als je keuken erg koud is kun je de kaas wel in een iets warmere ruimte zetten. Met nog 12-24 uur langer fermenteren zou de kaas wel zuurder moeten worden en kleine belletjes krijgen. Ik zet mijn kaasjes na de eerste fermentatie in de koelkast omdat het rijpen dan wat meer gecontroleerd gebeurt. Bij de meeste mensen is het in huis te warm voor een langzame rijping.
Annemiek op 16-12-2019 - 15:22
Hoi Martine, Ik heb nog steeds geen belletjes gehad en er komen nu grote barsten in de "kaas"
Martine op 16-12-2019 - 22:50
Als er barsten in komen, zet de kaas misschien toch een beetje uit van kleine luchtbelletjes? Smaakt hij al een beetje zurig? Dan zou ik hem nu in de koelkast zetten om op te stijven en dan kun je er morgen een rond kaasje van vormen.
Annemiek op 28-12-2019 - 11:33
De kaas is nu zo'n 3 weken oud en smaakt zurig, niet echt lekker. Gaat dat nog verdwijnen? Is hij nog goed?
Annemiek op 28-12-2019 - 11:34
O ja aanvulling hij staat 3 weken in de koelkast. Nooit belletjes gezien.
Martine op 2-1-2020 - 21:08
Als de kaas zurig smaakt is hij waarschijnlijk toch iets te lang gefermenteerd en/of op een te hoge temperatuur... Dit gaat niet meer verdwijnen vrees ik. Hij is op zich nog wel goed en veilig om te eten, maar als je de smaak niet lekker vindt, kun je hem misschien toch beter niet eten. Jammer dat het niet goed gelukt is! Zelf fermenteren kan een grillig proces zijn en verloopt niet altijd 100% op de manier waarop het in een recept staat. Bij jou waren er dit keer blijkbaar geen belletjes te zien, maar je kaas is duidelijk wel gefermenteerd. Als je het nog eens wilt proberen kun je denk ik beter op de smaak af gaan tijdens de fermentatieperiode, zodat het niet te zuur wordt.
Mariska op 30-5-2021 - 10:45
Vol goede moet begonnen met het maken van mijn kaasjes, maar helaas na twee weken verschijnen er blauwe en oranje schimmels op. Ik ben heel hygiënisch te werk gegaan. Elke dag schone bakpapiertjes en keukenrol. Alleen maar met heel goed schoon gewassen handen aangeraakt. Wat kan nu de reden zijn dat dit gebeurd?
yvonne op 14-7-2021 - 11:59
Hey Martine Ik heb bij het gierstkaasje roqueforti gebruikt. Groeit er nu toch alleen maar witte schimmel op/ Of kan het ook een andere kleur zijn door de Roqueforti? Groet Yvonne

Schrijf een reactie