Gerijpte cashew-gierstkaas
27 September 2017 onder
Kenmerken: | Favorieten, Fermentatie, Glutenvrij, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 45 minuten, koken 15 minuten, totaal 60 minuten |
Voor: | 2 kleine kaasjes |

Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/4 kop gierst of basmatirijst
- 1/2 kop water
- 1 kop ongeroosterde cashewnoten
- 2 eetlepels neutraal smakende kokosolie, gesmolten
- 1-2 eetlepels (shiro) miso
- 1 eetlepel sojayoghurt (of vervang het water door rejuvelac, voor sojavrije kaas)
- 1 klein vorkpuntje geotrichum candidum poeder of een andere schimmelcultuur (optioneel)
- 100-150 ml water, of iets meer als het nodig is voor het blenden
- 1/2 theelepel ongejodeerd zout + extra
- Maizena, tapioca- of aardappelzetmeel
- Plantaardige as voor voedseldoeleinden (optioneel, zie variatie)
Bereiding
Maak het kaasmengsel
Doe de gierst in een pannetje met het water. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan tot het water is opgenomen en de gierst zacht is. Kook ondertussen ook de cashewnoten in ruim water 10 minuten zodat ze zacht worden en eventueel aanwezige ongewenste schimmelsporen doodgaan. Laat de gierst en cashews afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de gekookte gierst, cashews, kokosolie, miso, yoghurt, geotrichum candidum, water en zout in de mengkom van je blender of foodprocessor. Pureer alles tot een volledig gladde massa. Voeg zo min mogelijk extra vocht toe.Het fermenteren
Doe het kaasmengsel in een bakje en laat het 24 uur op kamertemperatuur fermenteren. Er komen belletjes in de kaas en hij krijgt een licht-gistachtige geur en een zurige smaak. De kaas is nog niet zo lekker, maar dat komt tijdens het rijpen vanzelf goed! Roer de kaas door zodat de luchtbellen eruit gaan. Zet hem in de koelkast en laat hem minstens een nacht opstijven zodat je hem makkelijker kunt vormen. Bestrooi een stuk vershoudfolie ruim met maizena en schep de helft van het kaasmengsel erop. Strooi nog meer maizena over de kaas. Gebruik het stuk folie en je handen om het mengsel tot een klein kaaswieltje te vormen. Knip een smalle strook bakpapier en rol die om de buitenkant van de kaas, zodat de zijkanten mooi recht blijven. Bind er een stukje touw omheen zodat het niet loslaat. Zet de kaas op een stuk bakpapier, zodat je hem makkelijk kunt verplaatsen. Herhaal dit met de andere helft van de kaas, zodat je twee ronde kaasjes krijgt.Het drogen
Bedek de bodem van een plastic bakje met twee lagen keukenpapier. Leg de kazen met bakpapier en al op het keukenpapier in de bak. Dek de kazen af met nog twee lagen keukenpapier en zet ze in de koelkast. Doe geen deksel op het bakje, want dan kunnen de kazen minder goed drogen. Laat de kazen nu minstens vier tot vijf weken drogen en rijpen in de koelkast. Draai ze iedere dag om. Strooi bij de eerste keer omdraaien wat zout op beide kanten van de kaas. Dat kunt je later eventueel nog eens herhalen. Zorg dat je steeds eerst je handen wast en schoon werkt. Als het bakpapier of keukenpapier heel vochtig is, vervang het dan door nieuw papier (of verwissel het papier boven en onder de kaas, zodat het kan drogen). Na een paar dagen is de kaas stevig genoeg dat het vastgebonden bakpapier niet meer nodig is. Houd voor de zekerheid wel het bakpapier onder de kaasjes, zodat ze niet aan het keukenpapier kleven. Er kan een dun laagje witte schimmel op de kaas gaan groeien (dat is de geotrichum), maar door de maizena is dat misschien moeilijk te zien. Andere kleuren schimmel zoals roze, oranje, zwart of blauw zijn niet goed. Na vier tot vijf weken is de kaas goed gerijpt. Je kunt hem nu aansnijden en eten. Je kunt ook proberen om hem nog verder te laten rijpen, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Eenmaal aangesneden blijft de kaas nog ongeveer 2-3 weken goed. Bewaar hem na het aansnijden in een afgesloten bakje.Variatie: askaas
Als je voedselveilige houtas hebt (ook te bestellen bij Cashewbert), kun je de dit tijdens het vormen in laagjes tussen de kaasmassa strooien. Dit geeft de kaas een extra mooi geaderd uiterlijk (zie foto), maar voor de smaak vind ik het niet veel toevoegen.
36 Reacties
Schrijf een reactie