Gerijpte cashew-gierstkaas
27 September 2017 onder
Kenmerken: | Favorieten, Fermentatie, Glutenvrij, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 45 minuten, koken 15 minuten, totaal 60 minuten |
Voor: | 2 kleine kaasjes |
Dit is zonder twijfel de lekkerste vegan kaas die ik tot nu toe geproefd heb! De deelnemers van mijn kaasworkshop waren er ook weg van. Hij is romig en stevig tegelijk en heeft een heerlijk volle geitenkaas-achtige smaak. Hij is heerlijk op een broodje of salade, maar hij komt het best tot zijn recht als onderdeel van een kaasplankje. Je kunt hem ook gebruiken op pizza's en in hartige taarten.
De basisingrediënten zijn cashewnoten en gierst, die ik laat fermenteren met melkzuurbacteriën uit sojayoghurt en geotrichum candidum schimmelcultuur van de webwinkel Cashewbert. Vooral de geotrichum geeft een heel bijzondere smaak aan deze kaas. Het is dus echt de moeite waard om deze te bestellen, hoewel je de kaas ook zonder kunt maken. Waarschijnlijk kun je in deze kaas ook wel andere schimmelculturen gebruiken, zoals roqueforti of camemberti, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.
Deze methode van kaas maken met een combinatie van noten en granen, het gebruik van zetmeel aan de buitenkant en het drogen en rijpen in de koelkast heb ik afgekeken van Connie's RAWsome kitchen op Youtube. Zij maakt super spectaculair uitziende vegan kazen en seitan. Zeker de moeite waard om te kijken als je van keukenexperimenten houdt!
De smaak van de kaas wordt sterker naarmate je hem langer laat rijpen. Na 4-5 weken heeft hij al een echt lekker rijke smaak. Ik ga proberen om hem nog langer te rijpen om te kijken of hij dan naar oude kaas gaat smaken.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/4 kop gierst of basmatirijst
- 1/2 kop water
- 1 kop ongeroosterde cashewnoten
- 2 eetlepels neutraal smakende kokosolie, gesmolten
- 1-2 eetlepels (shiro) miso
- 1 eetlepel sojayoghurt (of vervang het water door rejuvelac, voor sojavrije kaas)
- 1 klein vorkpuntje geotrichum candidum poeder of een andere schimmelcultuur (optioneel)
- 100-150 ml water, of iets meer als het nodig is voor het blenden
- 1/2 theelepel ongejodeerd zout + extra
- Maizena, tapioca- of aardappelzetmeel
- Plantaardige as voor voedseldoeleinden (optioneel, zie variatie)
36 Reacties
Schrijf een reactie