Gefermenteerde bulgurkaas

17 October 2017 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, koken 0 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 1 grote pot kaas.
Vegan gefermenteerde bulgurkaas

Veganisten kunnen overal kaas van maken: noten, tofu, rijst, aardappel, wortels, en blijkbaar ook... bulgur! Dit recept voor 'poor man's cheese' kwam ik toevallig online tegen en toen wilde ik het natuurlijk proberen.

Het resultaat is een heel apart romig kaasje, wat qua smaak een beetje lijkt op Turkse witte kaas. Ik ga zeker eens proberen om hier börek mee te maken! Het is ook lekker als smeersel op crackers of brood, in ovenschotels en op pizza.

Bulgur is een vorm van in stukjes gebroken, gestoomde tarwekorrels. Je kunt het kopen bij Turkse winkels, biowinkels en sommige supermarkten in buurten waar veel mensen van Turkse afkomst wonen. Voor dit kaasrecept doe je de bulgur in een pot met water en een beetje sojayoghurt of rejuvelac en laat je het twee à drie weken fermenteren. Het krijgt dan een zurige hartige smaak. Vervolgens kun je er balletjes van maken die je inlegt in olijfolie zodat de smaak zich nog verder kan ontwikkelen.

Het is heel goedkoop te maken, wat wel eens leuk is ter afwisseling van de meer kostbare notenkaasjes. Ik heb het oorspronkelijke recept een beetje aangekleed met extra smaakmakers en wat kokosolie voor romigheid. Ook pureer ik het gefermenteerde bulgurmengsel even in de blender, zodat het mooi glad wordt, voor ik er balletjes van maak.

Ingrediënten

  • 1 kop bulgur
  • 1 1/2 tot 2 koppen koud water
  • 2 eetlepels sojayoghurt of rejuvelac
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels neutraal smakende kokosolie, gesmolten
  • 2 eetlepels edelgist (optioneel)
  • 1-2 eetlepels miso (optioneel)
  • zout naar smaak
  • Andere smaakmakers zoals kruiden en zongedroogde tomaat (optioneel)
  • 300-400 ml milde olijfolie of koolzaadolie met botersmaak (optioneel)

Bereiding

Meng in een grote glazen pot de bulgur met het water, de yoghurt of rejuvelac en het zout. Zet de pot weg op kamertemperatuur. Kijk na een paar uur of de bulgur het vocht heeft opgenomen en voeg eventueel wat extra water toe, zodat de bulgur net onder staat.

Laat de pot met bulgur twee à drie weken op kamertemperatuur staan, zodat het mengsel kan fermenteren. Roer het om de paar dagen even door. Er komen belletjes in, en het zal steeds zuurder gaan smaken. Proef af en toe om te kijken of je de smaak al goed vindt.

Als het mengsel na twee à drie weken naar jouw smaak genoeg gefermenteerd is kun je het overtollige vocht wat bovenop de bulgur staat afgieten (het water is rijk aan probiotica en kan gebruikt worden als starter of smaakmaker voor andere kazen). Doe de afgegoten bulgur in de kan van je blender of foodprocessor met de kokosolie, edelgist en miso en pureer tot een gladde massa. Andere smaakmakers die je wilt gebruiken zoals kruiden kun je zowel voor als na het blenden toevoegen. Voeg naar smaak eventueel ook wat extra zout toe.

Zet het gepureerde mengsel minstens een nacht in de koelkast, zodat het kan opstijven. Het krijgt de textuur van een stevige roomkaas. Je kunt het nu meteen gebruiken, of je kunt er met je handen balletjes van vormen die je inlegt in olie zodat het nog verder kan fermenteren en smaak ontwikkelen (zoals op de foto). Ik bewaar het mengsel vanaf nu in de koelkast, maar de balletjes in olijfolie kun je schijnbaar ook op kamertemperatuur bewaren. Het zou op die manier maanden goed kunnen blijven, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

60 Reacties

Sacha op 17-10-2017 - 16:04
Hoi Martine, Ik ben erg benieuwd hiernaar! Ik ga het zeker proberen. Ik zou graag ook sigara böregi willen maken met witte kaas, dus helemaal blij om dit te lezen.
Martine op 18-10-2017 - 11:35
Leuk Sacha!
Korneel op 17-10-2017 - 18:50
Hoi, ben er ook mee begonnen! Heb wel kokosyoghurt met ferment gebruikt ipv de sojayoghurt (2maand voorbij verval) maar komt waarschijnlijk ook wel goed? Hij stond al lang in mijn koelkast omdat ik ze niet lust maar leek me nog normaal ruiken en smaken...vandaar.
Martine op 18-10-2017 - 11:35
Hoi Korneel, als de kokosyoghurt nog goed was dan zal het daarmee ook wel lukken ja.
Bo-Ann op 18-10-2017 - 15:59
Hoi Martine, De pot staat! Mijn man zal straks wel denken: wat staat daar nou? Haha! Moet de bulgur niet eerst afgespoeld worden? Ik heb dat wel gedaan, want dat heb ik zo geleerd. Wat je afgiet, kun je daarmee 1 op 1 rejuvelac vervangen? Het is natuurlijk ook rejuvelac, maar omdat er yoghurt doorheen zit; ik vraag me af of dat uitmaakt.
Martine op 18-10-2017 - 16:30
Hoi Bo-Ann, afspoelen is prima. Ik denk dat je inderdaad 1 op 1 rejuvelac kunt vervangen met het afgegoten water. Het maakt niet uit dat er wat yoghurt door zit.
Bo-Ann op 18-10-2017 - 17:16
Ok, fijn! Ik wil namelijk je franse kaasje gaan proberen!
Matthijs Hulsbosch op 18-10-2017 - 18:33
WoW, deze ga ik zeker proberen te maken! Gebruik je ongezoete sojayoghurt? Groet Matthijs
Martine op 18-10-2017 - 20:13
Leuk Matthijs! Ik gebruik inderdaad ongezoete sojayoghurt.
Susana op 19-10-2017 - 20:18
Apart; lijkt me lekker. Snel uitproberen! Vr.gr.
Kim op 23-10-2017 - 10:19
Hoi Martine, Zou ik dit recept ook kunnen maken met een ander graan? Rijst of quinoa bijvoorbeeld? Ik zou het namelijk willen proberen voor mijn dochtertje, die zowel een koemelk allergie, als helaas ook een glutenallergie heeft. Vandaar dat bulgur niet geschikt is voor haar. Groetjes Kim
Martine op 23-10-2017 - 17:46
Hoi Kim, ik heb het nog niet geprobeerd, maar misschien dat het met gierst bijvoorbeeld ook wel kan. Die zou ik dan wel even kort koken en dan af laten koelen voor je de yoghurt erbij doet. Bulgur is namelijk al voorgestoomd en dus niet rauw, zoals gierst.
Petrab op 1-11-2017 - 14:16
ik heb gemaakt heel makkelijk en heb het wel met een staafmixer gedaan en wat beetje vocht van de bulgur bij gedaan ging goed groetjes petra
Martine op 12-11-2017 - 11:28
Leuk Petra!
Bo-Ann op 3-11-2017 - 14:17
Hoi Martine, Kaasje is vrolijk bezig in de pot. Bij het testen: moet je het vocht proeven of de bulgur?
Martine op 12-11-2017 - 11:21
Hoi Bo-Ann, ik proef de bulgur, want dat is waar de kaas uiteindelijk van gemaakt wordt.
Marga op 16-11-2017 - 12:40
Hai Martine Hoe lang kan je het vocht van de bulgur bewaren? Ik heb het in potje gedaan en in koelkast gezet.
Martine op 16-11-2017 - 14:23
Hoi Marga, Ik denk dat het ongeveer een week goed blijft in de koelkast.
Sabrina op 6-12-2017 - 9:58
Hi Martine, maakt het nog uit of je grove of fijne bulgur gebruikt? Groetjes, Sabrina
Martine op 19-12-2017 - 14:18
Hoi Sabrina, ik gebruik fijne bulgur, maar met grove kan het denk ik ook. Die moet dan misschien wel wat langer fermenteren.
Suus op 18-12-2017 - 21:18
He Martine, ik heb een vraag over de probiotica/starter. Ik zie dat regelmatig terugkomen hier, en ik vraag me af of je die ook kunt invriezen en dat het dan weer "opstart"? Anders moet je heel hard kaasjes gaan maken zodat het niet bederft, hihi
Martine op 19-12-2017 - 14:39
Hoi Suus, probiotica zoals rejuvelac, sojayoghurt en deze bulgurkaas kun je inderdaad prima invriezen. Daarna 'doen' ze het nog gewoon.
Ryanne op 5-1-2018 - 16:27
Hi! Sluit je tijdens het fermenteren de pot af met een doek of met een deksel, m.a.w. moet de bulgur kunnen ademen? Ik ben blij met dit recept want ik heb nog bijna een hele zak bulgur staan maar ben er eigenlijk niet zo dol op. Aangezien alle (kaas)recepten die ik van je geprobeerd heb een groot succes zijn geweest moet dit ook wel weer lekker worden :)
Martine op 8-1-2018 - 13:11
Hoi Ryanne, een doek of deksel kan allebei. Als je een doek gebruikt krijg je waarschijnlijk een dun wit laagje op het water, wat je er weer terug in kunt mengen. Als je een deksel gebruikt gebeurt dit veel minder.
Mariska op 23-3-2018 - 10:16
Hoi, ik heb het nu een week staan maar er komen nog geen bubbeltjes. De geur is heel licht fris zurig dus dat lijkt me prima. Ben ik te ongeduldig?
Martine op 23-3-2018 - 10:24
Hoi Mariska, het is koud weer, dus dan bubbelt het niet zo hard. Als de geur lichtzurig is, gaat het goed. Iets meer geduld dus inderdaad :)
Mariska op 23-3-2018 - 16:21
Dank je Martine, dan zal ik wat meer geduld hebben;)
Mariska op 29-3-2018 - 12:37
Hoi, toch nog weer een vraagje, De belletjes zijn inmiddels wel gekomen;) maar er stond vanmorgen ineens ook een laagje groenige schimmel op. Ik heb het eraf geschept maar vraag me wel af of ik wel door moet gaan en niet overnieuw moet beginnen? Morgen staat het twee weken en de geur is nog steeds fris zurig
Martine op 29-3-2018 - 13:32
Blauwe schimmel is niet de bedoeling, maar als het niet terugkomt na het wegscheppen dan is de kaas nog wel eetbaar. Roer de kaas wat vaker door, dat gaat schimmelvorming tegen.
Mariska op 29-3-2018 - 15:54
Oke, bedankt voor je tip!
Mariska op 8-4-2018 - 21:03
Ik heb na drie weken de bulgur fijngemalen met de genoemde ingrediënten, een nachtje in de koelkast laten staan en vandaag de bolletjes gevormd en ingelegd in een pot in de olie. Natuurlijk wat geproefd en het smaakte heel lekker! ga er van de week iets lekkers me doen:)
Martine op 11-4-2018 - 12:28
Fijn dat het goed gelukt is Mariska!
Mariska op 15-4-2018 - 10:28
Inmiddels heb ik van de bulgurkaas borek gemaakt en op een toastje gegeten. Echt super lekker!
Martine op 16-4-2018 - 10:43
Mmm borek, leuk zeg!
Anita op 16-6-2018 - 14:14
Ik heb i.p.v. bulgur, quinoa gebruikt. Ik heb het een (maar) 1 week op kamer temperatuur laten fermenteren omdat het buiten zo warm is. De kaas heb ik gemaakt, in een pot met olie gedaan en staat nu ongeveer 1 1/2 week in de koelkast. Net rook ik eraan en het rook ontzettend vies, toch een stukje geproefd maar het smaakt ook heel vies. Misschien gaat met het bulgur wel goed, anders weet ik niet waar het aan ligt? Wel jammer, ziet er heel mooi uit.
Martine op 17-6-2018 - 10:12
Hoi Anita, ik zou het inderdaad nog eens proberen met bulgur. Bulgur is voorgestoomd en dus eigenlijk al gaar, terwijl quinoa graantjes rauw zijn en een hele sterke smaak hebben. Dat maakt veel verschil denk ik
Suzanne op 29-10-2018 - 19:59
Hoi! Ik heb hem net afgegoten, spannend hoor! Hij was wel nog echt veel te nat om in balletjes te kneden dus hij mag nog even uitlekken in een theedoek. Hopelijk heb ik genoeg olijfolie om het te laten rijpen. Het ruikt wel echt naar kaas al!
Martine op 30-10-2018 - 9:15
Leuk Suzanne! Als je de bulgur blend met de kokosolie en dan in de koelkast zet, wordt hij ook nog wat steviger omdat de kokosolie gaat stollen.
Ellen op 11-5-2019 - 15:10
Wat is dit lekker zeg! Toen die pot op de hoek van het aanrecht stond te fermenteren dacht ik echt dat het nooit iets kon worden, maar hallelujah... ik heb het mengsel na het blenden in twee batches van 270 gr verdeeld, de ene gemengd met wat gedroogde tomaat, groene olijf en verse tijm en de andere met oregano, sumak en verse knoflook. Allebei superlekker geworden, thx!
Martine op 13-5-2019 - 11:57
Super leuk Ellen! Ik zag je berichtje ook op Facebook voorbij komen. De kaas ziet er lekker uit. Leuke variaties ook! Geniet ervan :)
Abby op 2-6-2019 - 18:16
Ik heb voor de kaas donkere bulgur gebruikt en de pot 2,5 weken laten fermenteren. Het heeft erg veel gebubbeld en nu zit er een vrij heftige koolzuursmaak aan het mengsel. Ik ben bang dat het te lang gefermenteerd heeft. Ik laat het vannacht nog even in de koeling staan, misschien dat het morgen beter smaakt. Heb je misschien tips om de smaak te verbeteren? Voor nu ga ik maar eerst weer opnieuw beginnen! :/
Martine op 3-6-2019 - 13:06
Hoi Abby, de smaak wordt meestal milder als het even in de koelkast heeft gestaan en als je de andere ingrediënten hebt toegevoegd. Ik heb geen ervaring met donkere bulgur, maar het zou kunnen dat dat een wat sterkere smaak geeft dan lichte bulgur.
Joke op 2-7-2019 - 12:31
Kan je i.p.v kokosolie ook olijfolie gebruiken of wordt de kaas dan te dun? Ik gebruik nooit kokosolie en houd erg van olijfolie.
Martine op 2-7-2019 - 13:57
Hoi Joke, met olijfolie zal de kaas inderdaad niet opstijven. Je kunt er dan dus geen balletjes van vormen, maar je zou het wel gewoon in een bakje of potje kunnen doen en als smeerkaas gebruiken.
Joke op 3-7-2019 - 7:31
Bedankt Martine, ik ga het gauw proberen.
Rosemarijn op 6-11-2019 - 10:15
Ik weet niet wat ik mis heb gedaan maar er kwam steeds een dikke laag wit/gelige "romige" massa net boven het water. Het ruikt naar ouwe sokken met een vleugje fris/zuur. Na 2weken en 2 dagen heb ik alles geblenderd maar het smaakt ook naar ouwe sokken. Ik heb voor het opstarten een eetlepel apro soja mild and creamy zonder toevoeging gebruikt(dus ook geen suiker) Zou het daar aan kunnen liggen? De kaas is ook wat gelige ipv wit. Ik dacht dat ik gewone bulgar had geen bruine iig.
Martine op 13-12-2019 - 17:52
Hoi Rosemarijn, excuses voor het late antwoord. Jammer dat het recept niet goed bevallen is. Die wit/gelige massa is waarschijnlijk gist. Dat kan op zich geen kwaad. Je kunt dit wegscheppen en gewoon verder gaan met het recept. Een beetje 'oude sokkengeur' hoort er ook bij, maar het moet uiteraard niet onprettig zijn. Ik denk dat er waarschijnlijk toch iets mis is gegaan met de fermentatie, waardoor er te veel ongewenste gisten en bacteriën bij gekomen zijn. Was de sojayoghurt nog vers? En heb je alle keukenspullen voor gebruik steeds goed schoongemaakt?
Roos op 22-8-2020 - 12:22
Hoi Martine, ik ben druk bezig met experimenten met rejuvelac (Franse kaasje is top) Nu ben ik begonnen aan deze bulgur, dit staat nu ruim 24 uur te fermenteren. Echter neemt de bulgur tot nu toe alle water op, en heb ik kleine beetjes toegevoegd, en net nog een halve eetlepel rejuvelac erbij gedaan. Komt het vaker voor dat de bulgur (het is biologische) steeds alles opneemt? Wel ruikt het al lekker zuur :)
Martine op 24-8-2020 - 11:33
Hoi Roos, in het begin neemt de bulgur inderdaad veel vocht op en neemt dan ook toe in volume, maar op een gegeven moment zal hij toch verzadigd raken en komt er een laagje vocht boven te staan. Hoe gaat het er nu mee?
Roos op 24-8-2020 - 20:34
Hoi Martine, dank voor je reactie. De bulgur staat nu onder een klein laagje water, ik heb niets meer toegevoegd van extra water of rejuvelac. Het water stond eerst voornamelijk aan de zijkanten, bij doorroeren kwam het water bovenop te liggen. Het water is wit troebel van kleur en bubbelt goed sinds een dag of 2. Ik ben reuze benieuwd naar dit experiment :)
Martine op 25-8-2020 - 14:40
Mooi! Veel plezier ermee. :D
Roos op 30-8-2020 - 11:34
Hoi Martine, zojuist heb ik de bulgur geproefd en het smaakt al flink zuur. De belletjes zijn er nog goed aanwezig maar gezien de smaak vraag ik me af wanneer de bulgur 'goed'is. Het proces is nu namelijk nog maar 10 dagen. Dus beter nog even geduld hebben, of toch al een stap verder gaan? Groetjes, Roos
Martine op 8-9-2020 - 10:56
Hoi Roos, dat is moeilijk op afstand te zeggen en het is ook een beetje afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. Een zurige smaak is zeker een teken dat de bulgur goed gefermenteerd is en dat je door kunt gaan met de volgende stap.
Marianne op 31-8-2020 - 23:52
Hoi Martine, ik heb het recept precies gevolgd. na twee weken nagenoeg nog geen bubbels gezien, wel wat slijmerige witte draden die ik er steeds door heb geschept. Na nog 2 dagen zaten er ineens rose-rode spikkels op het water. Die heb ik eraf gegoten en na wat toevoegingen staat het nu in de koelkast. De smaak is zurig. Denk je dat ik het nog wel veilig kan eten? groetjes, Marianne
Martine op 8-9-2020 - 11:02
Hoi Marianne, roze-rode spikkels is een teken dat het mengsel besmet is geraakt met een verkeerde schimmel. Als dit alleen bovenop het water dreef en je hebt dit er niet doorgeschept, is de kaas waarschijnlijk nog wel veilig om te eten, zeker omdat je ook aangeeft dat het zurig smaakt. Het is altijd een beetje een risico om met verkeerde schimmel besmette kaas te eten, maar als de schimmel nu niet terugkomt is de kaas waarschijnlijk nog wel okay. Als je geen bubbels ziet in het mengsel kun je het beste afgaan op de smaak om te bepalen of de bulgur al genoeg gefermenteerd is. Als je hem te lang laat staan zal hij steeds zuurder worden en wordt de kans op besmetting met verkeerde schimmels ook groter.
Kelly op 17-9-2020 - 10:50
Hallo,. Mijn bulgur heeft twee weken gefermenteerd en staat met de andere ingredienten in de frigo. Ik had het overtollige water afgegoten maar hij blijft te vloeibaar,ik kan er geen deftige balletjes van rollen. Kan ik zover jij weet nog iets toevoegen om het steviger te maken? Het smaakt ook heel erg zuur,is dat normaal? Bedankt alvast!
Saonah op 8-3-2021 - 11:08
Hoi Martine! Kan dit ook met Alpro kwark ipv yoghurt?
Roxanna op 28-8-2021 - 19:13
Hey Martine sorry voor dit mega late bericht bij dit onderwerp nu ben ik gezegend met 4soorten Bulgur in de kast en mijn vraag is welke soort gebruik jij? (Dan bedoel ik fijn, middel, grof, groot of volkoren?) Heb zo zin om dit te gaan proberen (misschien moet ik alvast zelf een soort uitzoeken en dan gewoon proberen!) Bedankt voor deze site!!
Roxanna op 29-8-2021 - 22:58
Sorry ik kon gisteren de reacties niet lezen en vandaag wel (ligt aan mijn telefoon) mijn vraag is daardoor al beantwoord! Excuses
Rozemarijne op 4-9-2022 - 21:53
Hoi, kan ik de bulgur ook fermenteren met een water en zout oplossing? Of met een appelazijn? Hoe zouden beide opties gaan?

Schrijf een reactie