Cakemix bakken zonder ei
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 55 minuten, totaal 60 minuten |
Voor: | 12 plakjes |
Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat iemand op social media heeft gevraagd hoe je met cake mix uit de supermarkt vegan cake zonder ei kunt bakken was ik nu hartstikke rijk. Mensen proberen het met allerlei dure ei-vervangende poedertjes en huis-tuin-en-keuken ei-vervangers zoals appelmoes en geprakte banaan. Dat werkt soms, maar heel vaak eindigt het met een zielige ingestorte cake.
Zelf bak ik mijn cakes eigenlijk altijd zonder mix, met bloem, suiker, bakpoeder, plantaardige melk en olie. Cakemix bestaat meestal ook gewoon uit bloem, suiker en bakpoeder. Het moet toch mogelijk zijn om daar melk en olie aan toe te voegen en dan een heerlijke vegan cake te bakken? Wie niet waagt die niet wint dus ik heb het maar eens geprobeerd, met heerlijke vegan cake als het resultaat!
Je moet wel een beetje eigenwijs zijn en de instructies op de doos volledig negeren. Cake zonder ei heeft namelijk een heel andere logica dan cake met ei. Bijkomend voordeel is dat deze cake véél makkelijker te maken is dan wanneer je braaf instructies op het doosje zou volgen. Je hebt geen mixer nodig en je hoeft het beslag ook niet lang te kloppen. Gewoon de cakemix met de melk en olie in een kom doen en even roeren met een garde tot het een glad beslag is. In hooguit drie minuten staat de cake in de oven en kun je lekker de beslagkom uitlikken.
Ik heb deze magische truc nu getest met de mix voor fijne cake en de mix voor boerencake van Koopmans, maar ik denk dat het met iedere cake-, cupcake of muffinmix van 400 gram die bestaat uit suiker, meel en bakpoeder wel werkt. Als jouw doos cakemix een ander gewicht heeft dan 400 gram moet je even de hoeveelheden melk en olie omrekenen zodat de verhoudingen kloppen.
Sommige cakemixen (zoals de mix voor fijne cake van Koopmans) hebben van zichzelf niet zo veel smaak, dus dan is het lekker om er nog een zakje vanillesuiker door te doen, of om de plantenmelk te vervangen door vruchtensap. Let ook op dat de cakemix die je gebruikt daadwerkelijk vegan is. Koopmans heeft bevestigd dat hun mixen voor fijne cake en boerencake vegan zijn.
Ingrediënten
- 400 gram vegan cakemix (bijv. Koopmans mix voor boerencake)
- 200 ml plantaardige melk, sinaasappelsap of ander vruchtensap
- 120 ml neutraal smakende olie (bijv. zonnebloem-, koolzaad-, arachide- of milde olijfolie)
- 1 zakje vanillesuiker (optioneel)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem in met een beetje olie.
Doe de cakemix in een kom, doe de melk, olie en eventueel vanillesuiker erbij, en roer alles kort maar krachtig met een garde tot een glad beslag.
Giet het beslag in de cakevorm. Zet de vorm in de oven en bak de cake in ongeveer 55-60 minuten goudbruin. Steek een cocktail prikker in het midden van de cake. Als die er schoon uitkomt is de cake gaar.
Laat de cake volledig afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Goed laten afkoelen is héél belangrijk voor cakes zonder ei, want als ze nog warm zijn vallen ze makkelijk uit elkaar. Ik vind deze cake het lekkerst als hij een dagje heeft kunnen staan. Snijd de cake in plakjes en serveer.
UPDATE
Ik krijg van veel mensen reacties dat hun cake ingestort is of niet goed gaar wordt. Ik denk dat dat vaak komt door een verkeerde oventemperatuur. Veel ovens geven uit zichzelf niet de temperatuur die je instelt met de temperatuurknop. Als de temperatuur te laag of te hoog is mislukt je cake (zie de foto hieronder die ik van een lezer gekregen heb). Mensen denken vaak dat het aan hen ligt dat ze geen mooie cake kunnen bakken, of dat het recept niet goed is, terwijl het eigenlijk komt doordat hun oven niet de juiste temperatuur geeft.
Als je problemen hebt met cakes bakken raad ik je daarom van harte aan om je oventemperatuur te controleren met een oventhermometer (bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Blokker), zodat je weet of je oven wel echt de temperatuur geeft die je ingesteld hebt. Verwarm de oven op de gewenste temperatuur, en kijk met de thermometer of de temperatuur klopt. Als de temperatuur niet goed is kun je de oven warmer of koeler zetten tot de thermometer de juiste temperatuur aangeeft. Als de temperatuur goed is kun je de cake bakken.
137 Reacties
Schrijf een reactie