Bladerdeeg plaatpizza met zoete aardappel
Kenmerken: | Favorieten, Feestdagen, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 40 minuten, koken 20 minuten, totaal 60 minuten |
Voor: | 2 à 3 personen |
Update: een variatie op de pizzakaas uit dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan 'kaas' maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli.
Mmm, zoete aardappel! In de Allerhande vond ik deze heerlijke plaatpizza. Dit is serieus één van de lekkerste dingen die ik de afgelopen tijd gegeten heb. De kruiden accentueren de aardse zoete smaak van de aardappel en de tomaat en kaassaus passen er super goed bij. En - niet onbelangrijk - het ziet er ook nog eens fantastisch mooi uit!
In het originele recept wordt geitenkaas gebruikt, maar die heb ik vervangen door een iets pittigere versie van de super makkelijk te maken vegan 'moxarella' van vegdgeout.
Wij aten deze pizza als avondeten, maar hij doet het denk ik ook heel goed als onderdeel van een luxe lunch/brunch of als hapje bij een borrel. Als hoofdgerecht is dit recept voldoende voor twee of drie eters, afhankelijk van of je er nog iets bij maakt. Als hapje is dit genoeg voor 8 à 10 porties.
Ingrediënten
Voor de kaassaus
- 2 eetlepels ongeroosterde cashewnoten, liefst enkele uren voorgeweekt
- 1/2 kop (120 ml) water
- 1 eetlepel tapiocazetmeel (of evt. maizena)
- 1 eetlepel edelgist
- 2 theelepels citroensap of azijn
- 1/3 theelepel zout
- 1 klein teentje knoflook
Voor de pizza
- 400 gram zoete aardappelen, in plakjes van 3 mm dik
- 2 eetlepels olijfolie of koolzaadolie
- 2 theelepels gemalen korianderzaad
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1/4 theelepel zout
- 1 rol bladerdeeg (Tante Fanny of AH huismerk)
- 150 gram tasty tom tomaten of cherrytomaten, in dunne plakjes
- 1 groene jalapeñopeper (optioneel), in stukjes
Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de kaassaus in de mengkom van je blender of staafmixer en pureer ze tot een glad papje. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit even duren. Giet het papje in een sauspannetje en breng het al roerend aan de kook tot het een dikke stretchy massa wordt. Draai het vuur omlaag en laat de kaas nog een minuutje of twee zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren. Haal het pannetje van het vuur en zet het even apart.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom de plakjes zoete aardappel met de olie, koriander, oregano en zout. Leg het bladerdeeg op een stuk bakpapier en rol het met een deegroller nog wat breder uit. Verplaats het bladerdeeg naar een ovenrooster of bakplaat.
Leg de plakjes zoete aardappel er dakpansgewijs op het bladerdeeg, laat aan de randen vrij. Verdeel de kaassaus in slierten over de zoete aardappel, leg de plakjes tomaat erop en strooi de stukjes jalapeño erover. Schuif de pizza in de oven en bak ongeveer 20 minuten tot de plakjes zoete aardappel zacht zijn en het bladerdeeg goudbruine randjes heeft. Haal de pizza uit de oven en verdeel hem in stukjes met een pizzasnijder of mes.
12 Reacties
Schrijf een reactie