Basis seitan

4 April 2012 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Voor: ruim 400 gram seitan
Seitan, vegetarisch, veganistisch, vleesvervanger, zonder ei, zonder melk, plantaardig

Seitan lijkt op vlees en is gemaakt van tarwegluten, water en eenvoudige smaakmakers, zoals sojasaus. Als er in een recept staat dat je ‘seitan’ nodig hebt, kun je natuurlijk de inhoud van zo’n kant en klaar potje of pakje uit de biowinkel of Chinese toko gebruiken. Je kunt het ook zelf maken. Veel goedkoper en lekkerder!

Wij bestellen onze tarwegluten heel voordeling in zakken van vijf kilo tegelijk, dus als ik dit recept maak kost het ongeveer een euro voor ruim 400 gram ‘vlees’, maar ook als je niet zo’n grootverbruiker bent kun je behoorlijk wat geld besparen door zelf seitan te maken.

Tarwegluten zijn soms wat eigenwijs, zodat het misschien niet meteen de eerste keer lukt om een hele goede seitan te maken, maar het resultaat is eigenlijk altijd wel acceptabel. In het ergste geval kun je er gehakt van maken en het gebruiken om iets te vullen, dan valt de textuur niet zo op. Neem rustig de tijd voor je eerste poging en doe het niet als je gestrest bent omdat je schoonfamilie voor het eerst komt eten.

Je kunt het seitandeeg op verschillende manieren gaar laten worden. Traditioneel wordt het gekookt in bouillon. Je moet dan wel opletten dat de bouillon ALLEEN suddert en niet echt kookt, want anders wordt je seitan veel te sponzig (dat gebeurde bij mij de eerste keer, die seitan heb ik gebruikt om bapao mee te vullen).

Je kunt het deeg ook stomen in een stoompan of in de oven laten sudderen/bakken in een laagje bouillon, dan gaat het zeker weten goed. Gekookte seitan is heel mals, gestoomde seitan is ook mals, maar wat steviger en gebakken seitan is meestal nog weer wat steviger. Het is allemaal lekker, dus probeer het gewoon uit of neem de methode die voor jou handig is. Als je van snelle moderne technologie houdt zou je de seitan zelfs kunnen garen in een stoomschaal in de magnetron, een paar minuutjes is dan genoeg.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Het deeg

De bouillon

Je hebt alleen zo veel bouillon nodig als je de seitan gaat koken. Voor stomen is geen bouillon nodig, en voor bakken in de oven maar een klein laagje.

  • 6 koppen water
  • 1 groot bouillonblokje
  • 3 eetlepels sojasaus

Bereiding

Meng de tarwegluten en gistvlokken in een kom. Meng de bouillon, sojasaus, olijfolie en knoflook in een kop. Giet het vloeibare mengsel bij de tarwegluten en roer met een vork tot een samenhangende massa. Kneed het deeg een minuutje of twee, tot het mooi stevig en veerkrachig is en alle ingrediënten zijn opgenomen.

Je kunt het deeg nu laten garen als twee of meer blokken waar je later reepjes of plakjes van snijdt. Je kunt het ook in vieren verdelen en er platte lapjes van vormen (door te kneden of door lapjes te snijden van de grote deegbal), die je later alsnog in reepjes kunt snijden of heel kunt bakken als een soort ‘biefstukjes’. Verdeel en vorm het deeg naar eigen inzicht en laat ze gaar worden met één van de methodes hieronder.

Traditioneel koken

Breng in een flinke pan de bouillon rustig aan de kook. Doe het deeg erin en laat een uur lang heeeeeel zachtjes sudderen (het is het beste als het water helemaal niet bubbelt). Laat de seitan afkoelen in de bouillon. De overgebleven bouillon is erg lekker, dus gebruik die bijvoorbeeld voor een stoofschotel of om sojabrokjes in te marineren.

Om te stomen

Breng water aan de kook in een stoompan. Leg het deeg op het rooster in de pan (of in een vergiet dat je in een gewone pan hangt), eventueel op een stukje bakpapier, zodat je zeker weet dat het niet aan de pan gaat kleven. Doe de deksel erop en stoom een half uurtje. Laat afkoelen in de stoompan.

In de oven

Verwarm de oven en een ovenschaal voor op 160 graden. Schenk een laagje warme bouillon in een ovenschaal en leg de seitan erin. Zorg dat de seitan voor ongeveer de helft in het vocht ligt. Bak 30 minuten, draai de lapjes om en bak dan nog 20 minuten, laat de seitan afkoelen in de bouillon.

123 Reacties

JM op 6-6-2012 - 10:21
Afgelopen weekend je blog ontdekt, eergisteren een zak tarwegluten besteld en momenteel staat er een pan bouillon op het vuur met daarin mijn eerste poging tot seitan. Ik ben heel benieuwd, als het lukt ga ik zeker je andere seitanrecepten testen!
Martine op 6-6-2012 - 19:34
Dankjewel voor je reactie! Ik hoop dat het gelukt is en de seitan je goed bevalt. Voor mij was seitan echt de ontdekking van het jaar (ik heb het vorig jaar voor het eerst gemaakt en gegeten), zo lekker en veelzijdig! Ik ben benieuwd wat je ermee gemaakt hebt.
Marianne op 31-8-2012 - 21:00
Ha Martine, Dankzij jouw website zijn we inmiddels flink " aan de seitan". Aanvankelijk ging het nog wel eens mis omdat de seitan te sponzig werd. Dat kwam bij mij waarschijnlijk doordat het glutenpoeder niet vers genoeg was was. Ik had kleine doosjes (bedoeld als broodverbeteraar) zonder houdbaarheidsdatum gekocht. Er werden ook nauwelijks draden gevormd. Groetjes, Marianne
Martine op 31-8-2012 - 21:14
Hee, wat leuk om te horen. Fijn dat het inmiddels beter lukt met de seitan. Morgen ga ik denk ik ook maar weer een pan vol maken. Bij mij was het resultaat in het begin ook sponzig en ik heb van meer mensen gehoord dat het pas na een paar keer goed lukte, verse gluten of niet. Heb je de worstjes al geprobeerd? Dat is het enige seitan-recept dat bij mij vanaf de eerste keer meteen goed lukte. Die kunnen bijna niet misgaan denk ik.
Marianne op 1-9-2012 - 7:23
De worstjes, en ook de gehaktballetjes, in de oven bereid in een stuk aluminiumfolie, doen dienst als hartig broodbeleg
Martine op 1-9-2012 - 7:38
Goed idee! Dat zou ik ook wel weer eens kunnen doen. De laatste tijd gebruik ik ze meestal in stoofpotten, of we eten ze los als snack.
els op 19-3-2013 - 20:12
al veel inspiratie opgedaan van je website! Leuk!! Gisteren dit seitanrecept uitgeprobeerd, maar dat gaf bij mij een zeer sponzige seitan. Hij zwemt nu in een lekker stoverijsausje,dus we eten hem wel op. Vraagje: waarom wordt die seitan zo sponzig? Te veel water toegevoegd? Te kort gekneed? Ik kookte hem gaar in de oven zoals je beschreven hebt, dus het water was niet te hard aan het koken. Dit is nu al de derde keer dat ik zelf seitan probeer te maken, maar het sponzigheidsgehalte neemt enkel maar toe ;-) Hopelijk de volgende keer een stevige bite in m'n seitanbloktjes!
Martine op 19-3-2013 - 20:26
Hoi Els, ik weet niet waarom je seitan zo sponzig is. Welk merk tarwegluten gebruik je? Ik heb gehoord van mensen die seitanfix gebruiken dat ze de hoeveelheid water in het recept moeten verminderen om een goede textuur te krijgen. Het kan ook helpen om het deeg een paar uur tot een hele nacht te laten rusten in de koelkast voor je het stoomt/bakt om een stevigere en malsere textuur te krijgen. In de oven zou hij inderdaad niet sponzig moeten worden.
els op 19-3-2013 - 20:40
Hoi martine, dankjewel voor je snelle reactie! Ik gebruik het glutenpoeder van het Gents bakkershuis, op de verpakking staat "gluten, broodverbeteraar voor bruin brood". Ik probeer ook je tip eens om het deeg te laten rusten alvorens het te garen.
Aurelie op 11-8-2013 - 9:56
Dag Els, Ik ben ook naar het bakkershuis in Gent geweest om tarwegluten te kopen. Ze vertelden me echter dat ik dat enkel per 5 kg kon kopen en op die verpakking staat: tarwegluten voor seitan. In de rekken stonden ook nog gluten, die als brooodverbeteraar worden gebruikt maar volgens de mevrouw van de winkel is deze niet om seitan te make omdat daar nog extra zaken aan worden toegevoegd. Zelf ben ik net voor de eerste keer seitan aan het maken, maar hij wordt precies ook te sponzig. Daarnet deed ik even het deksel omhoog om te kijken, en de seitan was volledig gezwollen tot tegen het deksel. Hopelijk wordt het toch nog eetbaar.
Martine op 15-8-2013 - 11:22
Hoi Aurelie, Dankjewel voor de tip. Ik gebruik zelf tarwegluten zonder verdere toevoegingen om seitan te maken. Als jouw seitan zo opzwelt kan het zijn dat je hem te heet kookt. Het hete water mag liever helemaal niet bubbelen en maar net tegen de kook aan zitten. Succes!
Sjoukje op 10-9-2013 - 20:43
Wat een heerlijk spul! Heb het in de oven bereid omdat dat de veiligste optie was, begreep ik. Lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Dank je wel!
Martine op 10-9-2013 - 21:46
Fijn dat het goed gelukt is Sjoukje! In de oven is inderdaad het makkelijkst, stomen gaat ook goed als je een stoompan hebt (of een vergiet in een gewone pan). Seitan gaar sudderen in bouillon in wat lastiger, maar als het lukt ook heel lekker.
b.a.w.bos op 8-12-2013 - 15:17
martine, lees met water in mijn mond je recepten, heb inmiddels deze week setain gemaakt en echt het viel me reuze mee.(dat voor een kerel uit de waterbouw) graag een aantekening,op een magnetron ben ik niet zo op om daar mijn eten in te bereiden en wel om de volgende reden ...de magnetron maakt alle vitamines,mineralen stuk in je eten.....heb dit vanaf een site I want to Know gelezen. zou jammer zijn als je op die manier een hoop werk doet voor een goede maaltijd en je op andere manier alles teniet doet met je eten. wens je vast fijne smakelijke feestdagen, bob
Martine op 10-12-2013 - 14:32
Hoi Bob, fijn dat de seitan goed gelukt is! Ik geloof persoonlijk niet in negatieve effecten van de magnetron, maar het staat iedereen gelukkig vrij om deze bereidingswijze wel of niet te gebruiken. Jij ook fijne feestdagen gewenst :-)
Alexandra op 12-7-2014 - 11:40
toch begrijp ik al die recepten niet. Bij uw recept hoef ik als alle bloem eenmaal in een bol gekneed is, naderhand geen zetmeel uit te spoelen. Bij andere recepten moet dat weer wel. Waarom bij het ene recept wel en het andere niet? Mvg, Alexandra
Martine op 12-7-2014 - 14:35
Hoi Alexandra, er zijn twee manieren om seitan te maken. Je kunt beginnen met een deeg van bloem/tarwemeel. Dat moet je dan inderdaad spoelen om het zetmeel te verwijderen totdat je alleen de tarwegluten overhoudt. Je kunt ook beginnen met pure tarweglutenpoeder. Als je daar een deeg van maakt hoeft het niet meer gespoeld te worden en kan het gelijk verwerkt worden tot seitan. Ik werk zelf altijd met tarweglutenpoeder, omdat dit veel sneller en makkelijker is. Hopelijk is het nu wat duidelijker!
eveliene op 25-10-2014 - 12:36
hoi ik ga het lekker maken nu. heb je worst al in de stoommand, maar nu wil ik deze maken. Als het uit de oven komt en wil het gebruiken voor worstenbroodjes moet ik het dan eerst nog voor bakken? je site is geweldigggggg
Martine op 25-10-2014 - 15:43
Voor worstebroodjes kun je de seitan gewoon in stukjes hakken en dan mengen met kruiden en verwerken in de broodjes. Even opbakken kan wel, dan wordt het een beetje knapperig, maar het is niet nodig.
Erna en Hans op 29-7-2015 - 12:48
Joepie, in een keer gelukt. Dankjewel voor de goede instructies en tips.
Martine op 29-7-2015 - 14:06
Jeej, fijn dat het goed gelukt is Erna en Hans!
Roni Klinkhamer op 4-9-2015 - 14:35
Die seitan van je vind ik zóóóó kicken!! Ik kook voor grote groepen bij de Pletterij in Haarlem, een cultuur- en debatcentrum. Vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch en seizoensgebonden. Seitan uit de winkel is peperduur en lang niet zo lekker. Nu weer seitan gestoomd en geprutteld alvast voor zondag. Ben je heel dankbaar!!!
Martine op 4-9-2015 - 14:45
Gaaf Roni! Echt leuk om te horen dat je zo veel plezier hebt van dit recept. Probeer ook eens onze andere seitanrecepten zoals de worstjes en citroen-olijven seitan.
katinka op 10-9-2015 - 16:10
Hoi Martine,voor het eerst wil ik seitan gaan maken.Nu heb ik gist gekocht van het merk mauripan. Op de verpakking staat "high activity instant dry yeast". Is dit goede gist om seitan mee te maken? groetjes Katinka.
Martine op 10-9-2015 - 22:15
Hoi Katinka, de gist die jij hebt gekocht is actieve gist waar je brood mee kunt laten rijzen. Dit is niet de gist die je kunt gebruiken voor seitan. Voor dit recept heb je edelgist nodig, een inactieve vorm van gist met een hartige smaak. Je kunt dit kopen bij sommige biowinkels en G&W winkels, het zit in een grote bus of zak. Zie het plaatje bij deze link https://gewoonvegan.nl/edelgist/
Sara op 13-9-2015 - 12:18
Hoi Martine, Zojuist met Seitan Fix een hoop seitan gemaakt. Het is wel erg gummy/rubber-achtig. Te kort gekookt (20 minuten zachtjes gesudderd), teveel water (1 kopje water tegen 2 kopjes seitan fix)? Ik vond het moeilijk te mixen. De seiten sloeg gelijk alles dicht, waardoor er nog poeder binnenin zat en ik flink moest mixen/kneden. De seitan vormde zichzelf, er was weinig mee te werken.. Dit is mijn eerst poging, ik ga ervan uit dat ik fouten heb gemaakt en de volgende keer het lekkerder wordt! Ik zie verschil in kooktijden overal, variërend van 20 minuten sudderen tot 5 uur lang! Enige tips?
Martine op 14-9-2015 - 10:42
Hoi Sara, het vergt een beetje oefening en ervaring om goeie seitan te maken als je het nog nooit eerder gedaan hebt. Bij mij lukte het de eerste keer ook niet zo goed. Misschien helpt het om op youtube wat filmpjes te kijken van hoe mensen het doen. Als de seitan op kauwgom lijkt is het nog niet gaar en moet het wat langer sudderen. 20 minuten is waarschijnlijk te kort. Stukjes ter grootte van je handpalm moeten minstens drie kwartier sudderen, grotere stukken een uur tot anderhalf uur. Vijf uur is extreem lang, dat zou ik zelf nooit doen. Probeer het recept hierboven eens precies te volgen qua hoeveelheden en kooktijd, hopelijk lukt het dan beter. Succes!
petra b op 13-9-2015 - 15:39
hoi martine ik heb dit keer de seitan in aliumfolie in de water laten sudderen het ging heel goed en ziet dus ook niet sponzig uit :-) dus op deze manier koken gaat dus ook goed de seitan ga ik straks in kleine stukjes maken en in de groentensoep ( weet niet hoe je kleine balletjes van kan maken dus nu maar nu in kleine blokjes)
katinka op 24-9-2015 - 15:23
Hoi Martine, ik heb dinsdag voor het eerst seitan gemaakt, zowel traditioneel als in de oven. Het verschil in structuur is proefbaar maar beiden lekker. Ik ben een fan van de Indische keuken en wil de seitan gaan gebruiken als vervanging voor het vlees.Leuk experiment dacht ik zo. Nu mijn vraagje; Hoelang is het houdbaar in de koelkast zowel gemarineerd als niet gemarineerd? groetjes Katinka.
Martine op 24-9-2015 - 22:43
Hoi Katinka, leuk dat je dit gemaakt hebt! Ik denk dat het heel goed werkt om dit te gebruiken als vleesvervanger in Indische gerechten. De seitan blijft in de koelkast een dag of drie goed, met of zonder marinade. Je kunt het ook heel goed invriezen, dan kun je het een maand of drie bewaren.
Ryanne op 26-1-2016 - 18:57
Ik heb net seitan gemaakt met glutenpoeder, maar echt goed is hij niet gelukt. De textuur is niet lekker. Helaas kwam ik er na het koken pas achter dat er in mijn glutenpoeder (broodverbeteraar) nog aardig wat toevoegingen zitten. Ik denk dat dat de oorzaak is. Binnenkort krijg ik een bestelling binnen met seitanfix en liquid smoke. Dan ga ik één van je andere recepten proberen. Hopen dat dat beter gaat! Ik heb overigens al wel een paar keer seitan gemaakt op de ouderwetse manier, d.m.v. het uitspoelen van bloem. De structuur wordt dan erg lekker, maar het is nogal een klus!
Martine op 27-1-2016 - 14:12
Ik hoop dat het met de seitanfix beter lukt! Sommige mensen vinden de textuur van gestoomde seitan ook lekkerder dan die van gekookte.
Frits op 30-1-2016 - 16:50
Hoi Martine, Ik ben nu ook aan de seitan. Heb een recept van Marianne geprobeerd en met stomen ging het heel goed. Erg leuk om mee te experimenteren. Ga het zeker vaker doen. Ik doe er nu Indiase curry pasta door. Ben een fan van Indiase currypasta.
Martine op 30-1-2016 - 21:00
Leuk Frits! Met currypasta lijkt me heel lekker.
Marny op 6-3-2016 - 17:40
Ik ben voor de eerste keer op deze site. Toevallig zag ik in een tijdschrift van de EKO Winkel iets over seitan. Volgend weekend heb ik een lang weekend vrij. Dan ga ik meteen seitan proberen te maken. Als ik het goed begrepen heb, koop ik tarweglutenpoeder en edelgist? Tarweglutenpoeder kan ik in de EKO winkel kopen?
Martine op 6-3-2016 - 19:59
Ja, je hebt tarwegluten en edelgist nodig. De meeste ekowinkels verkopen helaas geen tarwegluten. Als je een molenwinkel of warme bakker in de buurt hebt kun je proberen of ze het daar verkopen. Ik bestel het zelf online bij molenwinkel De Zuidmolen.
Anne-Marie op 24-4-2016 - 20:14
Hoi Martine, Ik heb net voor het eerst seitan gemaakt van tarwegluten. Ik heb van de bal deeg lapjes gesneden en die in de oven klaargemaakt. Mijn eerste ' batch' is erg stevig en komt nog een beetje ' degig' over. Kan het zijn dat ik er bij het kneden te weinig bouillon bij heb gedaan? Ik had daarna een tweede ' batch' gemaakt die nu in de oven zit. Daar zat naar mijn gevoel meer bouillon bij en die was wat luchtiger, denk ik. Om het minder stevig en degig te krijgen is het beter om meer bouillon erbij te doen? Of heb je nog andere tips? Ik heb alleen tarwegluten gebruikt en geen edelgist. Groeten Anne-Marie PS bedankt voor je recept :)
Martine op 24-4-2016 - 20:33
Leuk dat je dit recept probeert Anne-Marie! Als je seitan nog 'degig' is, moet hij misschien nog wat langer garen. Je kunt hem nog even terug doen in de oven, of de seitan bakken in een pan met een laagje olie voordat je hem gaat eten. Na het afkoelen wordt hij ook nog wat steviger en minder 'degig'. Als je er meer bouillon bij doet wordt de seitan inderdaad minder stevig, maar hij kan dan ook een beetje te zacht worden. Waarschijnlijk moet je een beetje experimenteren om erachter te komen hoe jij de seitan het lekkerst vindt. Succes!
Anne-Marie op 25-4-2016 - 12:14
Hoi, Het probleem zit hem met name in de stevigheid. De seitan die ik ken en regelmatig koop is erg mals, en kun je 'losplukken'. Bij mij is het zo stevig dat je echt flink moet snijden wil je er blokjes van krijgen. Is het dan beter om eerst in bouillon te koken ipv oven? Of is het puur een kwestie van meer bouillon bij het maken van het deeg te doen? GRoeten Anne-Marie
Martine op 25-4-2016 - 12:25
Okay, als hij echt zo stevig is zou ik inderdaad wat meer bouillon bij het deeg doen. Je zou de seitan ook kunnen koken/sudderen in een pan. Dan neemt het deeg meer vocht op tijdens de bereiding en is extra bouillon in het deeg zelf niet nodig. Het kan allebei.
Anna Maria op 31-7-2016 - 13:23
hebben jullie ervaring met zoete recepten met tarwegluten? Ik wil graag kolchydratenarme granola of müsli maken.
Martine op 31-7-2016 - 19:39
Hoi Anna Maria, ik heb een paar low carb cake- en broodrecepten met gluten op de site staan. Koolhydraatarme granola maak ik eigenlijk altijd gewoon door noten en zaden te roosteren in een pan en er dan wat zoetmiddel bij te doen. Als je een wat meer 'cruesli'-achtige granola wilt zou je eens kunnen proberen om een kruimelig deegje te maken van gemalen lijnzaad en water met wat kaneel en zoetmiddel. Met tarwegluten wordt het denk ik één grote plakkende bal, dat is waarschijnlijk niet zo geschikt voor granola.
Evert op 16-11-2016 - 1:47
Hoi Martine, Goed recept. Heb 't in de oven gemaakt en lukte meteen. Ik doe er volgende keer wel wat minder knoflook in. Is een kwestie van smaak denk ik en ligt er ook aan hoe groot de knoflookteentjes zijn.
Martine op 16-11-2016 - 9:02
Leuk om te horen Evert! Je kunt het recept helemaal aan je eigen smaak aanpassen, dus ga er vooral lekker mee experimenteren.
Simone op 11-12-2016 - 14:10
Beste Martine, Ik vond het eerst niet zo smakelijk klinken ('deegachtig') maar ik ga het toch proberen :) Jouw recepten zijn namelijk eigenlijk altijd goed. Vraagje: Ik heb een elektrische stomer (met drie stapelbare stoommanden) van Philips, hierin stoom ik altijd aardappels en groente. Zou ik hierin de seitan kunnen stomen?
Martine op 11-12-2016 - 21:28
Leuk Simone! Zo'n elektrische stoompan is hier heel geschikt voor.
Simone op 18-12-2016 - 23:02
Dank voor je antwoord Martine, heb je een indicatie van de stoomtijd? Of kan ik tussentijds controleren of het al gaar is?
Martine op 19-12-2016 - 10:34
Hoi Simone, zoals in de receptbeschrijving staat moet de seitan ongeveer een half uur stomen (voor de zekerheid kun je 40 minuten doen). Hij is gaar als hij een beetje is uitgezet en stevig aanvoelt.
nathalie op 27-4-2017 - 19:26
WAUW, wat een heerlijk recept!!! Mijn kinderen en ik hebben er heerlijk van genoten. Bedankt voor de goede uitleg Martine ;)
Tessa op 13-5-2017 - 14:37
Kan ik nog vragen stellen? Toen ik het mengsel maakte was het echt verschrikkelijk sticky. Echt onhandelbaar sticky. Uiteindelijk heb ik er bijna het dubbele aan meel bijgedaan voor ik het überhaupt kon kneden. Kan dat liggen aan het meel? High gluten tarwemeel van de toko (wilde eerst een kleine hoeveelheid proberen en de lokale bakkers snappen niet wat ik wil). Hoor het graag! En ben benieuwd naar het resultaat.
Martine op 14-5-2017 - 8:39
Hoi Tessa, high glutenmeel is niet het juiste soort meel voor dit recept. Je hebt echt pure tarwegluten nodig, met minimaal 70% eiwit. High glutenmeel bevat nog veel te veel zetmeel/koolhydraten. Helaas is pure tarwegluten moeilijk verkrijgbaar. Je kunt het online bestellen bij vegan winkels, of bij een molenwinkel zoals De Zuidmolen.
Bo-Ann op 9-8-2017 - 23:09
Vandaag gemaakt. Wat een makkelijk recept! Ik heb het in de oven gemaakt. Van mij mag hij wel wat malser, dus ik ga koken of stomen proberen. Mijn kids vonden het ook lekker. Ik had een vraag: worden gluten gezien als hoogwaardige eiwitbron, net als bonen? Ik wil namelijk wel dat het voor de kids voedzaam is. En ook nu voor mezelf met de borstvoeding.
Martine op 10-8-2017 - 7:54
Leuk Bo-Ann! Gluten zijn inderdaad een hoogwaardige eiwitbron, dus jullie zijn goed gevoed :)
Monique op 27-8-2017 - 9:12
Door de aantrekkelijke recepten en heldere uitleg op deze site zo enthousiast geworden dat ik inmiddels ook een zak tarwegluten heb besteld. Een vraag die me nog wel bezighoudt - maar als je vindt dat hij hier niet past, negeer hem dan gerust ;-) - is wat jij denkt van de kritische geluiden over seitan die ook te vinden zijn op internet. Ik doel dan met name op de mensen die redeneren vanuit dingen als glutenintolerantie, lekkendedarmsyndroom et cetera. Volgens sommige mensen lijkt seitan zo ongeveer het meest ongezonde product wat je maar zou kunnen eten! Al geven ze daarbij zelf soms wel aan dat de kritiek nog meer betrekking heeft op kant-en-klare seitan dan op zelfgemaakte... Ben wel heel nieuwsgierig hoe jij hier tegenaan kijkt. Als ik mijn eerste seitanexperiment heb gedaan, zal ik verslag uitbrengen van mijn bevinden!
Martine op 27-8-2017 - 12:58
Hoi Monique, super leuk dat je zo enthousiast bent! Wat het gezondheidsaspect betreft, seitan is uiteraard niet geschikt voor mensen met coeliaki of tarwe-allergie, maar dat is minder dan 1% van de bevolking. Voor de meeste mensen is het een gezonde volwaardige eiwitbron. Er is een hoop bangmakerij over te vinden, net als over e-nummers, gmo, koolhydraten etc., maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Ik geniet dus zonder zorgen van de seitan.
Monique op 27-8-2017 - 13:26
Precies hoe ik denk over dat soort 'paniekerige' artikelen, Martine - ik had tenslotte niet voor niets de tarwegluten al besteld voordat ik je deze vraag stelde ;-). Maar toch fijn om te horen dat jij hier ook zo nuchter en feitelijk tegenaan kijkt. Ik verheug me op mijn seitanavontuur en ga er net als jij zorgeloos van genieten.
Cinny op 21-1-2018 - 18:13
Ben sinds mn 25e veggie, en sinds 2 jaar vegan.. en ga dit uitproberen super bedankt voo rje heldere uitleg.. ik laat je nog weten hoe het mij vergaat met de seitan, ik wil het gebruiken voor Surinaamse recepten ;)
Martine op 22-1-2018 - 14:56
Leuk Cinny! Probeer ook zeker mijn andere seitan recepten, zoals de kipstukjes. Die zijn denk ik ook heel lekker in Surinaamse recepten.
Liesbeth op 23-2-2018 - 9:19
Hallo Martine, Op hoeveel graden kan ik de oven zetten voor het sudderen? Hartelijke groet, Liesbeth
Liesbth op 23-2-2018 - 9:53
Oh, ik lees het al 160 graden 😄
Martine op 26-2-2018 - 13:44
Klopt Liesbeth! Is je seitan goed gelukt?
Betsy Schoormans op 14-3-2018 - 11:14
Hoi Martine, ik ben net aan je seitan recept begonnen. Moet de bouillon nu door de tarwegluten of is die om de balletjes in te koken? En als de bouillon erdoor moet, moet hij dan warm zijn? Ik ben even de weg kwijt. Gr. Betsy
Martine op 14-3-2018 - 11:35
Hoi Betsy, de ingrediënten onder het kopje 'het deeg' zijn voor de seitan. Daar staat ook een beetje bouillon bij, die moet je koud toevoegen. Vervolgens kun je het deeg op verschillende manieren bereiden, bijvoorbeeld door te koken in nog meer bouillon. Daarvoor zijn de ingrediënten onder 'de bouillon'. Die gaan dus niet ín het deeg, maar wordt gebruikt om de stukjes seitan zachtjes in te laten sudderen.
Betsy op 14-3-2018 - 13:15
Hoi Martine, bedankt voor je snelle reactie. Het is klaar. Ik wil het later als vleesvervanger in de erwtensoep doen. Na het koken was de structuur een beetje kauwgom achtig. Ben benieuwd hoe het in de erwtensoep zal smaken.
Martine op 2-4-2018 - 12:00
Als de seitan kauwgomachtig is, betekent dat meestal dat hij nog niet helemaal gaar is. Hopelijk is hij nog wat verder nagegaard in je soep.
Yob op 20-3-2018 - 15:33
Waar koop je tarwegluten? Ik heb het een keer in een biowinkel geprobeerd, maar de blik in de ogen van de verkoopster zei letterlijk 'de meeste mensen hier komen juist voor glutenvrije producten.' In Hamburg een zakje gekocht (maar heel duur) en ik ben juist klaar met mijn eerste seitan 'meatloaf'.
Martine op 20-3-2018 - 15:35
Hoi Yob, ik bestel het meestal online bij De Zuidmolen of Plantaardigheidjes.eu. Als je een molenwinkel of warme bakker in de buurt hebt zou je het daar ook eens kunnen vragen. Biowinkels verkopen dit inderdaad meestal niet.
Guiliette op 10-4-2018 - 17:05
Hallo, Hoe kun je de seitan bewaren? In de winkel zie ik de stukjes in iets vloeibaars zitten. Alvast bedankt! Groetjes, Guiliëtte
Guiliëtte op 10-4-2018 - 17:08
Yob, ik heb de glutenmeel,bij de molen gehaald. Pond 4 euro. 1/4 gebruikt en best veel seitan deeg. Kijk al uit naar het resuktaat als klaar. Super recept!
Martine op 11-4-2018 - 12:28
Hoi Guiliëtte, ik bewaar de seitan meestal gewoon 'droog'. In de koelkast blijft het 4-5 dagen goed, in de vriezer 3 maanden.
Eline op 8-6-2018 - 15:07
Wat bewaren betreft: pocheer je de seitan eerst of bewaar je het niet-gegasrde product? Alvast bedankt.
Martine op 12-6-2018 - 14:05
Hoi Eline, ik bewaar de seitan altijd gegaard. Meestal vries ik het in na het pocheren of stomen.
Saskia op 1-7-2018 - 10:28
Hoi Martine, wat een supersite!! Ik wil heel graag Seitan maken, maar ik kan niet tegen edelgist... Is er een alternatief? Alvast heel erg bedankt :).
Martine op 2-7-2018 - 9:11
Hoi Saskia, je kunt de edelgist gewoon weglaten uit dit recept. Het smaakt dan misschien iets minder hartig, maar dat kun je prima opvangen door het later in de bereiding goed te kruiden. Succes!
Sanne op 17-7-2018 - 0:27
Hoi! 2 vraagjes! Hoeveel gram is 1 kop tarwegluten? En kan ik het gewoon invriezen?
Martine op 17-7-2018 - 10:27
Hoi Sanne, 1 cup is ongeveer 130 gram. En je kunt de seitan inderdaad prima invriezen. Dat doe ik zelf ook bijna altijd.
Sanne op 17-7-2018 - 14:25
Bedankt voor de reactie! Is de olie trouwens echt een belangrijk component of kan ik deze ook weglaten? En de laatste vraag hihi. Heb je ook al eens met kruiden erdoor gewerkt? Wat ia dan een aanrader?
Martine op 17-7-2018 - 15:40
Je kunt de olie weglaten. De seitan wordt dan wel ietsje anders van textuur en smaak, maar als je gewend bent om zonder olie te koken vindt je dat waarschijnlijk geen probleem. Je kunt bijvoorbeeld shoarmakruiden of kipkruiden door de seitan doen. Een andere optie is dat je die pas toevoegt als je de seitan na het garen in de bouillon/oven/stoompan in stukjes verdeelt en nog even opbakt.
Lydia op 26-7-2018 - 14:30
Om het sponzige te vermijden kan je de bouillon er uitdrukken, tussen 2 borden bvb. Wat ik ook doe is de stukjes seitan platrollen met deegrol in de vorm van steaks en die dan marineren. Die kan je dan met de marinade invriezen zodat je altijd een voorraadje hebt. Seitan is echt fantastisch!
Lydia op 26-7-2018 - 14:33
Voor een gerookte smaak zoals spekjes in erwtensoep kan je wat vloeibare rook toevoegen. Ik bestel mijn "seitan fix" altijd on line. Gewoon even googelen.
Lydia op 26-7-2018 - 14:36
Ik gebruik ook de microgolfoven niet en ook geen alufolie. Die geeft gifstoffen af bij het koken.
Madelon op 4-9-2018 - 19:18
Hoelang moet de seitan in de magnetron? Moet er magnetron folie om heen?
Martine op 5-9-2018 - 11:33
Hoi Madelon, hoe lang de seitan in de magnetron moet hangt af van de grootte van de stukjes. Ik heb hier nog niet heel veel ervaring mee, maar je kunt eens beginnen met 5-10 minuten en dan kijken hoe de textuur is. Ik zou het in een gesloten magnetronschaal stomen.
Seitan, wat is het en wat maak je ermee? - Viva Las Vega's op 5-10-2018 - 15:16
[…] maakt, kan het nog wel eens mislukken. Gelukkig is het dan wel nog prima bruikbaar als gehakt. Met dit recept van Vegetus zijn je slaagkansen op de perfecte burger aanzienlijk […]
Vleesvervangers zo uit de natuur: het kan wel! – Vegalivita op 13-2-2019 - 15:38
[…] SeitanSeitan wordt gemaakt van tarwegluten. Gluten zijn eiwitten en geven een luchtige structuur aan bijvoorbeeld brood. Seitan is dus niet geschikt voor mensen met coeliakie. Het is rijk aan eiwitten maar bevat wat minder vitamines en mineralen. Je kunt seitan voorverpakt kopen bij de biowinkel zoals Ekoplaza, of bestellen bij een vega(n) webshop. Je kunt het ook zelf maken om voordeliger uit te zijn en invloed te hebben op het zoutgehalte in je vleesvervanger. Seitan heeft een specifieke bite en neemt ook makkelijk smaken op. Het is daardoor goed te verwerken in allerlei gerechten. Een goed basisrecept voor seitan vind je hier: https://vegetus.nl/basis-seitan/ […]
Bo-Ann op 14-4-2019 - 13:20
Ok, ik wilde de pittige boterhamworst maken, maar geen aluminiumfolie in huis. Dan maar seitan uit de oven. Ik had toch wel zin in wat pit, dus aam dit recept toegevoegd: 1 tl elk van knofpoeder, uipoeder en paprikapoeder pikant (niet gerookt). Verder versgemalen zwarte peper en zeewierzout. Voor iets meer kruimeligheid een el kikkererwtenmeel. Toch maar een worst van gevormd en gestoomd iov oven. Resultaat was erg lekker. Ook bij alle kids een succes (een zeldzaamheid). Lekker op een afbakbroodje met srirachamayonaise.
Martine op 15-4-2019 - 12:39
Klinkt goed! Leuk dat de kids het ook lekker vonden.
Yvonne op 23-8-2019 - 18:55
Hoi Martine, hoe lang is de glutenpoeder houdbaar? Heb t in een afgesloten bus zittenmaar staat alweer denk 2 jaar, vind zonde om weg te gooien als niet nodig is...
Martine op 25-8-2019 - 10:34
Hoi Yvonne, het blijft heel lang goed. Als het er nog normaal uitziet kun je het nog gewoon gebruiken.
Sylvia op 30-9-2019 - 17:12
Heerlijke recepten. Net basis seitan gemaakt. In stukjes gesneden ,wat olie en kruiden erdoor. In de airfryer krokant gebakken.
Martine op 30-9-2019 - 17:40
Dankjewel Sylvia! Goed idee om de seitan in de airfryer te doen.
Jasmijn op 25-10-2019 - 18:59
Hallo Martine, Ik ga binnenkort dit recept uitproberen, maar ik bedenk het telkens te laat en wil dan eigenlijk al eten. Twee vragen: kan ik de seitan invriezen of in de koelkast bewaren na het koken/bereiden? (En dan later in gerechten verwerken.) En weet je op welke temperatuur het optimaal gegaard moet worden? Ik heb een slowcookpan, dus kan de temperatuur eenvoudig instellen. Trouwens: heb zelf 80% tarwegluten, biologisch, online gekocht via pit&pit. Mocht iemand nog op zoek zijn. Dankjewel!
Martine op 25-10-2019 - 19:04
Hoi Jasmijn, seitan kun je heel goed invriezen! In de koelkast blijft het ongeveer 4 dagen goed en in de vriezer 3 maanden. Zelf verdubbel ik de recepten meestal, zodat ik extra veel in kan vriezen. Ik heb nog geen ervaring met seitan uit de slow cooker, maar ik zou denk ik voor een 'hoge' stand gaan, dus in ieder geval 90 graden ofzo? Op Amerikaanse sites kun je daar waarschijnlijk meer informatie over vinden. Heel veel succes!
Jasmijn op 27-10-2019 - 20:45
Ik wilde je bedanken voor je recept, ik heb heerlijk gegeten! Perfect gelukt! Heb de helft in de oven gedaan, en die was erg mals en smaakvol. De andere helft gesudderd en die ga ik binnenkort eten.
Martine op 13-12-2019 - 18:06
Fijn dat het zo goed gelukt is Jasmijn!
Wolter op 13-11-2019 - 15:06
Ik heb worstjes in de oven gemaakt masr ze worden erg droog. Iemands tip hoe ik ze sapp7ger kan krijgen?
Winny op 13-11-2019 - 20:33
Heb jij weleens geprobeerd om de seitan met het hete kookvocht te conserveren in glazen potten zodat het lang goed blijft? Zoiets als de seitan uit de glazen potten van Yakso of Smaakt.
Martine op 13-12-2019 - 17:39
Hoi Winny, excuses voor het late antwoord. Voor sappigere worstjes kun je proberen om ze te stomen in een stoompan (of een gewone pan met een vergiet erin) in plaats van bakken in de oven. Seitan zelf inmaken kan helaas niet. In de fabriek gebruiken ze hier hele hoge druk en temperaturen voor, om te zorgen dat de seitan helemaal steriel wordt. Dit kun je thuis niet veilig repliceren. Je kunt hier beter niet mee experimenteren, want in zelf ingemaakte seitan kan de botulisme bacterie gaan groeien. Dat is geurloos en smaakloos, maar produceert een gifstof die dodelijke gevolgen kan hebben. Je kunt seitan wel heel goed invriezen.
Winny op 15-2-2020 - 11:15
Dankjewel voor je reactie. Dan gaat het bij mij gewoon lekker de vriezer in :) Ik ben deze week wel bezig met het fermenteren van de tofu volgens jouw recept. Ik ben heel benieuwd!
Martine op 18-2-2020 - 8:58
Leuk Winny!
Thijs op 13-3-2020 - 13:09
Kan je seitan klaarmaken in een airfryer?
Martine op 24-3-2020 - 15:51
Hoi Thijs, dat kan ja. Een airfryer is in principe gewoon een kleine krachtige heteluchtoven. Je kunt de seitan er kaal in doen, of ingepakt in folie. Zie bijvoorbeeld dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=UWqLMP26wg0
Laura op 22-4-2020 - 12:46
Hi Martine, ik heb geen edelgistvlokken helaas. Kan ik toch een poging wagen? Groetjes, Laura
Martine op 24-4-2020 - 11:57
Hoi Laura, in dit recept kun je de edelgist inderdaad prima weglaten. Succes!
Jasper op 26-6-2020 - 8:08
Super lekker ik ben heel blij me dit recept maar waarom wordt het in ml aan gegeven en niet gewoon in grammen. ik vind dit heel verwarrend en snap de keuze niet
Martine op 24-8-2020 - 15:44
Hoi Jasper, de koppen/ml worden vaak gebruikt in Amerikaanse recepten waar ik inspiratie uit haal en ik vind dit fijn intuitief werken. Een setje maatcups is zo bij Blokker te koop.
Nelly op 7-8-2020 - 14:30
Ik bezoek jouw website vaak en bereid de lekkerste gerechten. Ik ga binnenkort ook seitan maken, ik heb een Miele stoomoven, heb jij enig idee hoe lang ik de seitan daarin moet stomen? Dank.. 🙏
Martine op 24-8-2020 - 17:45
Hoi Nelly, ik heb helaas geen ervaring met stoomovens, maar je kunt om te beginnen denk ik gewoon de stoomtijd uit het recept aanhouden en dan even met een vork voelen of de seitan al stevig genoeg is.
Marieke op 3-10-2020 - 17:41
Bij toeval kwamen we erachter dat als je één deel kikkererwten meel toevoegt en twee delen tarwe gluten, de structuur van de seitan wat minder taai wordt. Per ongeluk hadden we de verkeerde pot gepakt. En het is echt een aanrader!! De seitan wordt dan wat meer kip achting, iets compacter en minder sponzig. Bedankt voor je recept! We maken het regelmatig, alleen nu in de versie met kikkererwten meel.
Lawrence Spierings op 15-12-2020 - 18:20
Heb vandaag voor de eerste keer seitan gemaakt, volgens de kookmethode. De creatie is nu aan het afkoelen. Het ziet er een beetje uit als gepocheerde hersenen, hoop dat het niet zo smaakt.:) Ik laat van me horen als ik het verorberd heb.
Henny Verbraak op 5-1-2021 - 22:33
Hi Martine, een gezond 2021 met hopelijk nog veel lekkere recepten. Ik maak heel vaak seitan, voor mij en mijn partner en voor de uitwonende kinderen. We gebruiken het voor broodbeleg, stoofpotje, gehakt in worstenbroodjes, curry gerechten enz. Heerlijk, gezond en zo gemaakt. Ik bestel tarwegluten meestal bij de notenshop.nl en gistvlokken bij Holland en Barett Bedankt voor fijne tips en recepten.
tina dhooghe op 6-1-2021 - 15:12
Ziet er inderdaad eigenlijk simpel uit. Ga ik eens proberen.
Linda op 2-4-2021 - 10:50
Hey Martine, ben voor de eerste keer seitan aan het maken volgens jou recept maar het vocht werd niet volledig opgenomen. Kan dat kwaad. En kan ik seitan gebruiken in stoofpotjes? Kan ik dat daarvoor bakken in een pan? Sorry maar voor mij is dit een volledig nieuwe wereld. Groetjes
Max op 13-5-2021 - 16:20
Super lekker! Is het mogelijk om de seitan in het kookvocht in te vriezen of is het de bedoeling dat de seitan zonder het vocht wordt ingevroren?
Martine op 18-5-2021 - 7:05
Hoi Max, seitan kun je zowel met als zonder vocht invriezen. Zelf doe ik het meestal zonder omdat dat makkelijker is met ontdooien.
Nicky op 19-10-2021 - 13:21
Hallo Waarom voeg je edelgist toe? Ik heb veel seitan op de traditionele manier gemaakt .
Sonja op 14-12-2021 - 14:46
Mijn man heeft afgelopen weekend voor het eerst seitan gemaakt (door het te koken in bouillon) om te eten als gyros bij een Griekse maaltijd. Het is supergoed gelukt en smaakte heerlijk! Hartelijk dank Martine voor je goede tekst en uitleg!
Nanda op 14-2-2022 - 10:39
Sinds kort me op seitan gestort. Ik heb het gestoomd en gekookt geprobeerd, allebei met prima resultaat. Onlangs heb ik een slow-cooker gekregen en ik moet zeggen, dat is het voor mij helemaal. De seitan gaat een uurtje of 4 a 5 in de slow-cooker en je hebt er totaal geen omkijken naar!
Mario op 1-10-2022 - 19:20
Hallo Ik probeerde te berekenen hoeveel glutenpoeder hoeveel seitan oplevert. 1 bron zei omgerekend in gram: 135 gram glutenmeel kan je 240 seitan van maken. Klopt dat denk je? Ik merk trouwens dat het zelfs bij de lokale molenaar niet eens meer beschikbaar is iit vroeger en toen kostte het misschien 1,5 euro per kg. Nu was het 2,5x keer duurder helaas. Merk jij dit ook? Groetjes, Mario
Mijntje op 20-12-2022 - 11:28
Hallo We willen met Kerst graag een seitan-roast maken, maar hebben op de locatie waar we verblijven weinig tijd en faciliteiten. Vandaar dat we het 'deeg' graag in voren willen maken en het geheel ter plekke in elkaar willen zetten (om te voorkomen dat het door 2 keer bakken droger wordt). Hoe lang kan ongekookt/ongebakken/ongestoomd deeg in de koelkast bewaard worden?
Maurice op 29-4-2023 - 9:03
We zouden het seitan deeg (waar we direct bij het kneden al kruiden en specerijen toevoegen) direct willen gaan gebruiken om te bakken, of als worstje in een brooddeeg te verwerken. Lees echter overal dat je het deeg eerst moet garen? Bij de traditionele “ vlees” bereiding zou je gehakt, hamburger etc direct kunnen bereiden. Mijn vraag is dan ook: is het mogelijk om het seitan deeg te vormen en direct te verwerken zonder vooraf te garen
Hans op 27-7-2023 - 19:36
Dag Martine, dank je wel voor je recept(en). We hebben van de week een eerste poging gewaagd. Gegaard in de oven. Daarna klein gesneden en gemarineerd en gebakken: onwijs lekker! Dit wordt/is een blijver. Succes verder en nogmaals dank
Wiebranda op 18-4-2024 - 15:10
Dank voor het goede seitanrecept! Ik vroeg me af of ik de seitan ook kan stomen in de magnetron ipv in de oven. Hoe gaat dat dan en hoe lang moet het garen?

Schrijf een reactie