Basis seitan
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Koolhydraatarm, Vleesvervanger |
---|---|
Voor: | ruim 400 gram seitan |
Seitan lijkt op vlees en is gemaakt van tarwegluten, water en eenvoudige smaakmakers, zoals sojasaus. Als er in een recept staat dat je ‘seitan’ nodig hebt, kun je natuurlijk de inhoud van zo’n kant en klaar potje of pakje uit de biowinkel of Chinese toko gebruiken. Je kunt het ook zelf maken. Veel goedkoper en lekkerder!
Wij bestellen onze tarwegluten heel voordeling in zakken van vijf kilo tegelijk, dus als ik dit recept maak kost het ongeveer een euro voor ruim 400 gram ‘vlees’, maar ook als je niet zo’n grootverbruiker bent kun je behoorlijk wat geld besparen door zelf seitan te maken.
Tarwegluten zijn soms wat eigenwijs, zodat het misschien niet meteen de eerste keer lukt om een hele goede seitan te maken, maar het resultaat is eigenlijk altijd wel acceptabel. In het ergste geval kun je er gehakt van maken en het gebruiken om iets te vullen, dan valt de textuur niet zo op. Neem rustig de tijd voor je eerste poging en doe het niet als je gestrest bent omdat je schoonfamilie voor het eerst komt eten.
Je kunt het seitandeeg op verschillende manieren gaar laten worden. Traditioneel wordt het gekookt in bouillon. Je moet dan wel opletten dat de bouillon ALLEEN suddert en niet echt kookt, want anders wordt je seitan veel te sponzig (dat gebeurde bij mij de eerste keer, die seitan heb ik gebruikt om bapao mee te vullen).
Je kunt het deeg ook stomen in een stoompan of in de oven laten sudderen/bakken in een laagje bouillon, dan gaat het zeker weten goed. Gekookte seitan is heel mals, gestoomde seitan is ook mals, maar wat steviger en gebakken seitan is meestal nog weer wat steviger. Het is allemaal lekker, dus probeer het gewoon uit of neem de methode die voor jou handig is. Als je van snelle moderne technologie houdt zou je de seitan zelfs kunnen garen in een stoomschaal in de magnetron, een paar minuutjes is dan genoeg.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Het deeg
- 1 kop tarwegluten
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- 2/3 kop koude plantaardige bouillon van een blokje
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 tenen knoflook, uitgeperst
De bouillon
Je hebt alleen zo veel bouillon nodig als je de seitan gaat koken. Voor stomen is geen bouillon nodig, en voor bakken in de oven maar een klein laagje.
- 6 koppen water
- 1 groot bouillonblokje
- 3 eetlepels sojasaus
Bereiding
Meng de tarwegluten en gistvlokken in een kom. Meng de bouillon, sojasaus, olijfolie en knoflook in een kop. Giet het vloeibare mengsel bij de tarwegluten en roer met een vork tot een samenhangende massa. Kneed het deeg een minuutje of twee, tot het mooi stevig en veerkrachig is en alle ingrediënten zijn opgenomen.
Je kunt het deeg nu laten garen als twee of meer blokken waar je later reepjes of plakjes van snijdt. Je kunt het ook in vieren verdelen en er platte lapjes van vormen (door te kneden of door lapjes te snijden van de grote deegbal), die je later alsnog in reepjes kunt snijden of heel kunt bakken als een soort ‘biefstukjes’. Verdeel en vorm het deeg naar eigen inzicht en laat ze gaar worden met één van de methodes hieronder.
Traditioneel koken
Breng in een flinke pan de bouillon rustig aan de kook. Doe het deeg erin en laat een uur lang heeeeeel zachtjes sudderen (het is het beste als het water helemaal niet bubbelt). Laat de seitan afkoelen in de bouillon. De overgebleven bouillon is erg lekker, dus gebruik die bijvoorbeeld voor een stoofschotel of om sojabrokjes in te marineren.
Om te stomen
Breng water aan de kook in een stoompan. Leg het deeg op het rooster in de pan (of in een vergiet dat je in een gewone pan hangt), eventueel op een stukje bakpapier, zodat je zeker weet dat het niet aan de pan gaat kleven. Doe de deksel erop en stoom een half uurtje. Laat afkoelen in de stoompan.
In de oven
Verwarm de oven en een ovenschaal voor op 160 graden. Schenk een laagje warme bouillon in een ovenschaal en leg de seitan erin. Zorg dat de seitan voor ongeveer de helft in het vocht ligt. Bak 30 minuten, draai de lapjes om en bak dan nog 20 minuten, laat de seitan afkoelen in de bouillon.
123 Reacties
Schrijf een reactie