
David en ik hebben nog steeds wel eens zin in een stukje kaas. Daarom experimenteer ik volop met het maken van veganistische notenkaasjes. Gepureerde noten zijn lekker romig van textuur, de ideale basis om plantaardige kaasalternatieven van te maken, zoals dit recept van
de Vegetarian Times.
Deze knoflookkaas op basis van amandelen wordt gebakken in de oven en is daardoor lekker stevig met een mooi bruin korstje en een witte binnenkant. Je kunt hem makkelijk in plakjes of blokjes snijden. Hij is wel wat kruimeliger dan de gemiddelde dierlijke kaas. Serveer deze amandelkaas als onderdeel van een kaasplankje, eventueel met wat toastjes erbij, of verwerk hem in een salade.
Het kaasje uit dit recept is iets kleiner is dan zo'n rond pakje camembert. Als je meer kaas wilt, kun je het recept makkelijk verdubbelen of verdrievoudigen en één grote of meerdere kleine kaasjes maken. Als je de baktijd inkort zou je met dit recept zelfs mini kaasjes van 'babybel' formaat kunnen maken.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiekop
- 1 kop blanke amandelen, minstens 8 uur voorgeweekt, afgegoten en afgespoeld
- 3 eetlepels citroensap of witte wijnazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1/2 theelepel zout
- 4-8 eetlepels water
Bereiding
Doe de amandelen, citroensap of azijn, olie, knoflook en zout in je foodprocessor, blender of in de mengbeker van je staafmixer en pureer ze tot een gladde massa. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit enkele minuten duren. Voeg indien nodig extra water toe om het pureren makkelijker te maken.
Zet een vergiet of zeef op een kom en bekleed het met schone theedoek of enkele lagen kaasdoek. Schep met een lepel of spatel de gepureerde notenmassa in het vergiet. Breng de punten van de doek bij elkaar en draai hem dicht zodat de kaas op de bodem tot een bolletje gevormd wordt. Laat de kaas 12 tot 24 uur op kamertemperatuur of eventueel in de koelkast uitlekken en drogen. Giet eventuele vrijgekomen vloeistof af.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenrooster of bakplaat met bakpapier. Haal het zachte bolletje de kaas uit de doek en leg het op het bakpapier. Druk de kaas eventueel een beetje plat en maak de buitenkant mooi glad. Bak de kaas 30-40 minuten, tot hij stevig aanvoelt en aan de buitenkant goudbruin is. Laat de kaas afkoelen en leg hem in de koelkast om nog wat verder op te stijven. Gekoeld is de kaas ongeveer een week houdbaar.
35 Reacties
Schrijf een reactie