Courgettesalade met seitan en avocado

3 January 2016 onder Lunch, Salades
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 10 minuten, totaal 20 minuten
Voor: 2 personen
Courgettesalade met seitan en avocado, vegan

Ik ben niet zo van de goeie voornemens. Als je iets wilt moet je het gewoon doen, zeker als het met je gezondheid te maken heeft. Zo bedachten David en ik tijdens de kerst dat we eigenlijk weer eens wat gezonder zouden willen eten. Minder snoep en friet, meer groente en noten. Zodra we thuis waren ben ik dus de keuken ingedoken, en hier zie je het eerste resultaat: de lekkerste lunchsalade die ik in lange tijd gegeten heb. (Het duurde alleen even voor ik tijd had om het recept uit te schrijven...)

Ik heb eindelijk ook maar eens een spiraalsnijder gekocht, omdat het toch wel leuk is om courgettes en andere staafvormige groentes om te zetten in lange groente 'noodles'. Ik heb de Spirelli van Gefu en ik ben er best tevreden over. Hij is makkelijk in het gebruik en neemt weinig plaats in, wat in onze mini-keuken wel belangrijk is. Als je geen spiraalsnijder hebt, kun je de courgette voor dit recept ook prima raspen met een mandoline, of als je keuken heel basic uitgerust is, gewoon in smalle sliertjes snijden met een mes.

Wij aten deze salade als lunch, maar ik denk dat hij ook erg lekker is als voorgerecht bij een uitgebreid diner. In dat geval kun je kleinere porties maken en heb je aan deze hoeveelheid genoeg voor 4-6 personen. Als je de seitan van tevoren maakt is de salade super snel klaar. Dit is momenteel onze favoriete seitan, dus ik maak regelmatig een dubbele portie die ik dan in de vriezer bewaar. Dit is een link naar het recept

De ingrediënten

  • 200 gram citroen-seitan (zie de link hierboven voor het recept)
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 flinke eetlepel azijn
  • 1 eetlepel agavesiroop of ander zoetmiddel naar smaak
  • 1 grote courgette, in sliertjes
  • 1 avocado, in blokjes
  • 1 handje gerookte of geroosterde amandelen, in stukjes

Bereiding

Snijd de seitan in plakjes van 1/2 centimeter dik en snijd die plakjes eventueel nog in hapklare stukjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de seitan op hoog vuur aan twee kanten goudbruin.

Meng de ingrediënten voor de dressing (mosterd t/m zoetmiddel) door elkaar. Doe de courgette in een kom en schep de dressing erdoor. Verdeel de courgette met dressing over twee borden en leg de avocado, gebakken seitan en amandelen erop. Hussel alles nog een klein beetje door elkaar en serveer.

2 Reacties

Barbra op 19-11-2018 - 12:10
Hoi hoi, ik heb een vraagje over dit recept.... er staat zonder soja, maar als ik het recept van de seitan bekijk, dan zit er toch soja meel in? Dus dan is het recept van de salade toch niet "zonder soja"? Groetjes, Barbra
Martine op 19-11-2018 - 13:05
Hoi Barbra, in het recept voor de seitan staat 'sojameel of kikkererwtenmeel'. Als je wilt dat het sojavrij is, kun je de seitan dus met kikkererwtenmeel maken.

Schrijf een reactie