Kikkererwten-rodekoolsalade met kruidige couscous

19 January 2013 onder Avondmaaltijd, Salades
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2-3 personen
Kikkererwten-rodekoolsalade met kruidige couscous, veganistisch

Zelfs als er buiten sneeuw ligt eten David en ik nog graag af en toe een salade, natuurlijk het liefst gemaakt van echte wintergroentes. Ik had een stuk rode kool en een zak met wortelen in de koelkast liggen, en daar zag ik wel een lekker stevige, Marokkaans getinte salade in.

We aten deze salade met wat blokjes zelfgemaakte amandel-knoflookkaas erover gestrooid. Dat was een heel lekkere combinatie, maar als je geen tijd of zin hebt om zelf deze kaas te maken kun je ook een kant-en-klare plantaardige kaas gebruiken, of gewoon wat fijngehakte walnoten, geroosterde pijnboompitten of andere nootjes of zaden over de salade strooien.

Ingrediënten

Voor de couscous

  • 1/2 eetlepel olijfolie of plantaardige margarine
  • 100 gram (volkoren) couscous
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/4 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 60 gram rozijnen
  • 2/3 kop (120 ml) water

Voor de salade

  • 1/3 van een rodekool
  • 2 winterwortels
  • 1 1/2 kop (1 blik) gekookte kikkererwten
  • 1 à 2 eetlepels olijfolie
  • 1 à 2 eetlepels citroensap
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 100 gram blokjes plantaardige kaas, of stukjes gehakte noten of zaden

Bereiding

Maak de couscous

Verhit de olie in een klein steelpannetje. Voeg de couscous en specerijen toe en rooster deze al omscheppend ongeveer 3 minuten tot de specerijen geuren en de couscous een tintje donkerder wordt. Voeg de rozijnen en het water toe, draai het vuur uit en doe het deksel op de pan. Laat de couscous enkele minuten rusten tot het water is opgenomen. Roer de gewelde couscous dan los met een vork en laat hem afkoelen.

Maak de salade

Snijd de rode kool fijn en rasp de wortelen op een grove rasp. Doe de kool en wortels samen met de kikkererwten in een schaal en voeg de olijfolie, citroensap, zout en peper toe. Schep even om zodat de dressing goed door de groente gemengd is. Laat de salade even staan, zodat de dressing in de groente kan trekken, zodat die lekker mals wordt.

Verdeel de salade over diepe borden en schep de couscous erbovenop. Garneer de salade met de blokjes plantaardige kaas of de in stukjes gehakte noten.

Variaties

  • Vervang de rozijnen door in stukjes gesneden gedroogde abrikozen of dadels.
  • Vervang één van de geraspte wortels door een koolrabi.

Schrijf een reactie