Hachee met aardpeer en Belgisch bier
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Feestdagen, Wintergerecht |
---|---|
Voor: | 4-6 personen |
Er zaten aardperen in onze groentetas deze week. Deze kleine wortelknolletjes hebben een heel speciale subtiele smaak. Ik heb lang nagedacht over een gerecht waarin ze goed tot hun recht zouden komen. Er zijn natuurlijk allerlei mogelijkheden, maar deze keer ging ik voor een stoofschotel met seitan, ui, paddestoelen en donker bier. Aardpeer en bier blijkt een heel lekkere combinatie te zijn. Ik denk dat ik deze stoofschotel ook eens voor de feestdagen ga maken, want hij is lekker genoeg om de show te stelen tijdens het kerstdiner.
Deze hachee is een aangepaste versie van de Beer-bathed Seitan Stew uit het nieuwe boek Vegan Eats World van Terry Hope Romero. In het oorspronkelijke recept gebruikt Terry koolraap als wortelgroente, dus als je geen aardperen hebt, kun je ook een stuk koolraap nemen.
Je kunt voor deze stoofschotel kant-en-klare seitan gebruiken, maar het is lekkerder en veel goedkoper om de seitan zelf te maken. Gebruik je eigen lievelings-recept, of maak onze basis-seitan.
Ingrediënten
- 500 gram seitan, in hapklare reepjes
- 250 gram champignons of andere paddestoelen, in kwarten of plakjes
- 4 grote uien, de lengte in reepjes gesneden
- 2 eetlepels olie
- 4 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 eetlepel (bruine) suiker of ander zoetmiddel
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 4 eetlepels (1/4 kop) bloem
- 550 ml (2 1/3 kop) groente-bouillon
- 400 gram aardperen, in schijfjes (schillen mag, maar is niet noodzakelijk)
- 200 gram wortelen, in blokjes
- 1 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierbladeren
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 1 flesje niet al te zoet donker bier, zoals La Trappe Dubbel of Blauwe Chimay
- zout naar smaak
- 1 eetlepel (witte wijn)azijn
Bereiding
Verhit op middelhoog vuur één eetlepel olie in een grote diepe pan en bak de seitan tot hij bruin en knapperig begint te worden. Doe de seitan over in een schaal en zet hem apart. Schraap met een houten spatel of lepel eventuele aangekoekte stukjes seitan uit de pan (het is niet erg als er kleine stukjes in de pan blijven kleven).
Doe de tweede eetlepel olijfolie in de pan en bak daarin de uien en champignons tot de ui glazig begint te worden. Doe er eventueel een scheutje water bij als de inhoud van de pan te veel aanbakt. Voeg de knoflook, suiker en tomatenpuree toe, en laat het geheel nog 5 à 10 minuten smoren tot de uien zacht zijn. Doe nu de bloem erbij en laat ook die even meebakken.
Giet de bouillon in de pan en roer goed zodat de bloem oplost in het vocht. Voeg de gebakken seitan, aardperen, wortelen en kruiden toe en breng het geheel aan de kook. Giet nu ook het bier in de pan. Laat het even schuimen, en meng het dan door het seitan-groentenmengsel.
Breng de hachee opnieuw aan de kook, draai het vuur laag en dek de pan gedeeltelijk af met een deksel (houdt een kiertje open). Laat het geheel 25 à 35 minuten zachtjes sudderen tot de blokjes aardpeer en wortel gaar zijn. Breng eventueel op smaak met wat extra zout en meng de azijn door de stoofpot. Serveer met frietjes, gekookte of gepofte aardappelen of rijst.
11 Reacties
Schrijf een reactie