Spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Vleesvervanger |
---|---|
Voor: | Avondmaaltijd 2 personen, met extra balletjes later gebruik |
Gehaktballetjes zijn een leuke manier om een eenvoudige pasta met saus een beetje aan te kleden. De balletjes in dit recept zijn gemaakt met kikkererwten en tarwegluten poeder in plaats van vlees. Lekker hartig en heel smakelijk.
Het recept is een aangepaste versie van de Wheatballs uit het boek Vegan on the Cheap van Robin Robertson. De naam van het boek zegt het al, de balletjes zijn niet alleen lekker maar ook goedkoop om te maken.
Met dit recept maak je ongeveer 30 gehaktballetjes. Die heb je natuurlijk niet allemaal nodig als je maar voor twee mensen avondeten kookt. Bewaar de overgebleven balletjes in de koelkast of vriezer en eet ze later in een (pita)broodje of maak nog een keer pasta met saus. Als je echt geen extra balletjes wilt, halveer dan het recept.
Als je geen zin hebt om zelf pastasaus te maken, kun je natuurlijk ook kant-en-klare saus uit een pot gebruiken. Dat doen wij ook als ik geen zin heb om te koken.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de balletjes
- 1 1/2 kop (1 blik) gekookte kikkererwten
- 1 kop (100 g) champignons in stukjes
- 3 tenen knoflook, gesnipperd
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel water
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 kop paneermeel
- 1/2 kop tarwegluten
- 1/4 kop edelgistvlokken
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1/4 à 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel versgemalen peper
Voor de pasta met saus
- 1 ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 kleine paprika, in kleine stukjes
- 1 courgette, in kleine stukjes
- 1 blik tomaat in blokjes
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 100 g volkoren spaghetti of andere pasta
De gehaktballetjes
Doe de champignons, kikkererwten en knoflook in de foodprocessor en hak ze fijn. Doe de overige ingrediënten erbij en pulseer tot alles goed gemengd is. Doe het deeg over in een kom en kneed met de hand tot een samenhangende bal.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak ongeveer 30 kleine gehaktballetjes van het deeg. Giet een scheutje olie in een grote ovenschaal en leg de balletjes er erin. Rol ze voorzichtig heen en weer, zodat ze bedekt raken met een dun laagje olie. Zet de schaal in de oven en bak de balletjes 25 minuten. Keer ze halverwege de baktijd even om. Maak ondertussen de pasta en pastasaus.
De pastasaus
Verhit een scheutje olie in een diepe pan en bak hierin de ui tot hij glazig ziet. Doe de knoflook, courgette en paprika erbij en bak even mee tot de groente beetgaar zijn. Voeg de tomaat en de kruiden toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen. Kook ondertussen de pasta.Schep de pasta en saus op een bord en leg er een paar warme gehaktballetjes op. Laat de overgebleven balletjes afkoelen en bewaar ze in de koelkast of vriezer, voor een tweede maaltijd.
7 Reacties
Schrijf een reactie