Romige cashew spread
Kenmerken: | Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Voor: | Maakt 1 1/2 kop spread |
Deze lekkere spread op basis van cashewnoten lijkt een beetje op roomkaas. Je kunt hem koud eten op een crackertje of in een tomaatje zoals op de foto, maar hij is ook heel lekker in warme gerechten zoals lasagne, gepofte aardappelen, gevulde portobello's of als basislaag op een pizza.
Ingrediƫnten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 1/2 kop ongeroosterde cashewnoten, minstens 2 uur voorgeweekt in water
- 1/4 kop water
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel azijn (bijvoorbeeld witte wijnazijn of appelcider azijn)
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel versgemalen peper
Bereiding
Giet het weekwater van de noten af en doe ze samen met de overige ingrediƫnten in de foodprocessor of blender. Afhankelijk van je eigen voorkeur (en de kracht van je apparaat) kun je de saus helemaal glad pureren of er nog wat kleine stukjes in laten zitten zoals bij de spread op de foto. Voeg eventueel wat extra water toe als het mengsel te droog lijkt.
Je kunt de saus nu meteen gebruiken, of hem nog even laten staan zodat hij wat meer op smaak kan komen en een beetje opstijft. Als je de spread 24 uur op kamertemperatuur laat rijpen zal hij licht fermenteren zodat de smaak wat complexer wordt. De spread blijft hierna nog een dag of vijf goed in de koelkast.
12 Reacties
Schrijf een reactie